Frans Maris (Itegem, BE) wint de 1e nationaal Argenton tegen 3671 oude duiven

We zijn in Itegem, een deelgemeente van Heist-op-den-Berg, bij Frans Maris en zijn zoon Dirk. Al vele jaren spelen zij fantastische uitslagen bij elkaar op de vitesse. Sinds kort trachten ze zich toe te leggen op de halve fond en fond. En hoe! Ze kapen meteen de nationale overwinning weg met ‘Maxi’.

‘Maxi’ (BE12- 6024544) werd geklokt om 14:08:37uur op een afstand van 551,315km, goed voor een gemiddelde snelheid van 1399,45m/min.

Snelheidskampioenen

Frans en Dirk zijn fanatieke vitessers. Ze domineren wekelijks op de vluchten uit Quievrain en Noyon in het diamantverbond, waar ze al jaren bij de kampioenen horen. In 2012 werd er mede onder impuls van zoon Dirk gestart op de halve fond met een 12-tal jaarlingen waar er op dit moment nog 2 oude duiven van overblijven. Een van die twee is de winnende duivin ‘Maxi’. Ze werd gespeeld op nest met een jong van 10 dagen. Enkele dagen voor de inkorving van Argenton werd de duiver weggehaald en moest ze alleen voor haar jong zorgen. Dat Maxi met de overwinning is gaan lopen is beslist geen toevalstreffer. Zie hier de schitterende resultaten die Maxi tot op heden heeft gevlogen:

’13 Argenton: 39ste nationaal 6801 d.
’13 Issoudun: 87ste nationaal 5670 d.
’14 Montluçon 48ste nationaal zone B2 2373 d.
’14 Argenton 1ste nationaal 3660 d.

Versterking

Om op de nationale fondvluchten mee te doen voor de prijzen werd vers bloed bijgehaald bij de specialisten op deze afstanden. Via een vriend werd een broer van de ‘Argenton’ bekomen van Jos & Jules Engels uit Putte, hij ontpopte zicht tot prima kweker. Ook de duiven van Nick en Roger Thijs uit Hallaar doen het goed op de kweek. Uit een kruising van deze soort werd Maxi geboren. Klik hier voor de pedigree van Maxi.

Systeem en medische verzorging

Frans, die gepensioneerd is, staat in voor de dagelijkse verzorging van de duiven terwijl zoon Dirk zich ontfermt over de administratie en het opleren van de duiven. Om het onderling paren van de duivinnen tegen te gaan en het verenpakket intact te houden, werden de duiven vanaf half juli op nest gebracht. Desondanks stootte ‘Maxi’ enkele dagen voor de inkorving 2 pennen tegelijk waardoor ze met 8 pennen de mand inging. Op dat moment werd er getwijfeld of ze wel mee moest gaan, maar achteraf gezien is het zeker geen handicap is gebleken.

De duiven van Frans en Dirk worden regelmatig nagekeken door dierenarts Fernand Mariën. Alle vliegduiven krijgen elke maand Flagyl opgestoken en daar blijft het eigenlijk bij. Er wordt hier ook nooit iets gegeven tegen kopziekten. Via Mariën wordt er vitamine- en conditiepoeder verkregen dat wekelijks over het voeder verstrekt wordt. Het voeder komt van Beyers en op de dag van de inkorving wordt er Matador Energy verstrekt. Dagelijks krijgen de duiven ook verse groenten uit de tuin. Iets waar ze verzot op zijn.

De toekomst

Nog maar net de neus aan het venster steken op de nationale halve fond en al debuteren met een nationale overwinning is weinigen gegeven. Maar met de filosofie van Frans en Dirk, "veel kweken en heel streng selecteren", in combinatie met duiven van de goede soort kom je al een heel eind. Bovendien kunnen ze in de omgeving rekenen op de deskundige raad van vriend Gaston Van de Wouwer. We zijn ervan overtuigd dat dit niet de laatste keer zal zijn dat ze iets van zich laten horen.

Proficiat, Frans en Dirk!