Frank Neven (Ulbeek, BE) wint 2 maal provinciaal en 2 maal nationaal in zone C2

Voor vele liefhebbers is het een droom om een provinciale overwinning te behalen. Frank Neven uit het Limburgse Ulbeek slaagde erin om in een tijdspanne van 2 weken 2 maal de provinciale primus te zijn, om een week later ook nog eens Bourges II nationaal in zone C2 te winnen.

Dit huzarenstukje werd geklaard door “Den Johnny” en “De Frits” op respectievelijk de nationale vlucht uit La Souterraine (06/07) en de Limburgse klassieker uit Orléans (20/07).“Den Johnny 555-11” is een duif van de 4de reeks (eerder een laatje) van 2011.Op de zware La Souterraine (1114,06 m/m) vloog hij 1ste provinciaal tussen 1071 oude duiven alsook de 1ste nationaal in zone C2 tussen 949 duiven, ook nationaal, met de wind volledig tegen, klasseerde hij zich zeer fraai op een 37ste plaats tussen 9548 duiven. De pedigree van “Den Johnny” spreekt boekdelen met langs vaderskant de  Geschelpte 292/07, welke op de verkoping van de tandem Henri & Danny Van Avondt  (Haacht, BE) werd aangeschaft. Langs moeders kant de lijn Johny en Yves Jonckers  (Drieslinter, BE), de moeder (609/05) van “Den Johnny” is de beste kweekduivin van Frank, zij is op haar beurt een kleindochter van Zabel, één van de beste kwekers  van Jonckers & Zoon. Klik hier voor de pedigree van Den Johnny. Klik hier voor de prestatielijst van Den Johnny.

“De Frits 522-11” zo genoemd naar de buurjongen is een halfbroer van “Den Johnny” in de zin dat hij dezelfde vader (Geschelpte 292/07, van H&D Van Avondt) heeft. De moeder is ook een Johny & Yves Jonckers- product (75%). Hij vloog op de zware (1104,24 m/m) provinciale Orléans van 20 juli jongstleden de 1ste prijs tussen 2718 oude duiven. Klik hier voor de pedigree van De Frits. Klik hier voor de uitslagen van De Frits.

Frank is aan het sportseizoen 2013 begonnen met 20 weduwnaars en 8 duivinnen. Daarnaast heeft Frank een 12-tal kweekkoppels en kweekt hij een 80-tal jongen hierbij te bemerken is dat de 1ste ronde van de kwekers onder de jaarse weduwnaars wordt verlegd. Alle duiven worden op het klassieke weduwschap gespeeld. Voor de inkorving wordt alleen de broedschaal een 5-tal minuten getoond. De duivinnen worden vanuit de volière gespeeld zonder broedschaal of duiver te tonen. Na een vlucht worden de duiven een aantal uren samen gelaten. De jonge duiven worden gespeeld op de klassiek reeksen en daarna één of 2 nationale vluchten.

Frank is eerder toevallig in de duivensport gerold, hij werd (begin jaren 80) gevraagd om de duiven van zijn toenmalige buurman te verzorgen. Waarna de duivenmicrobe zich heeft meester gemaakt van Frank. De eerste duiven werden bekomen van Jos Vossius, waarmee in het begin op de snelheid en geleidelijk aan ook succesvol op de halve fond gespeeld werd. Een 15-tal jaar geleden is Frank ook de zware halve fond beginnen te spelen. In het jaar 1995 werden duiven aangeschaft bij de tandem Johny en Yves Jonckers, welke de basis (70%) vormen van het hok Frank Neven. Regelmatig worden er duiven uitgewisseld met Leon Arnols (Kortessem, BE), Frank heeft duiven van Leon zijn provinciale asduif. Verder speelt  Frank ook succesvol met duiven van Gaston Bottu (Herk de Stad, BE) en zoals al eerder aangegeven met Van Avondt en zoon duiven. Frank krijgt dagelijks de hulp van Johnny Reymen dewelke de duiven kweekt, gaat oplaten, inkorven, klok terug brengen…


Frank Neven (rechts) met Johny Jonckers (midden) en Johnny Reymen (links)

Wat de voeding van de duiven betreft opteert Frank steeds voor de Beyersmengelingen, in het begin van de week krijgen ze dieet waarna er overgeschakeld wordt naar sportmengeling (Premium vlucht). Frank benadrukt het belang van grit op de hokken, dit is essentieel! Qua medische begeleiding gaat Frank afwisselend ten rade bij veeartsen Raf Herbots en Vincent Schroëder, van beide wordt er van hun producten verstrekt. Frank wisselt regelmatig af tussen aminozuren en vitaminen.

Buiten de 2 provinciale en 2 zonale overwinningen heeft Frank nog 10 andere overwinningen behaald in 2013. Bekijk hier de beste resultaten van 2012 en 2013. Langs deze weg willen we Frank nog alle succes toewensen voor de toekomst.