Overslaan en naar de inhoud gaan

Francis Franssen (Boland, BE) wint 1e Nationaal in een zware St. Vincent

Na hun dubbele nationale zege uit Agen vorige week (oude en jaarse duiven), toonden de liefhebbers uit de regio rond Luik zich opnieuw, dit keer met een nationale overwinning uit St. Vincent op naam van Francis Franssen. Luik ontpopt zich in 2014 langzamerhand tot de Belgische hoofdstad van de zware fond.


Francis Franssen toont ons zijn nationale winnaar

De duiven werden op zaterdag 5 juli om 08u30 gelost, een dag later dan voorzien. De 3.132 jaarse duiven die deelnemen aan St. Vincent, kregen de hele dag een sterke zuidwestenwind voorgeschoteld, wat meteen ook de hoge snelheden verklaarde. Maar de weersomstandigheden waren die dag heel slecht, en dat temperde het enthousiasme van de meest ambitieuze liefhebbers. Dit was voor veel liefhebbers een dag om snel te vergeten, want heel wat clubs kenden grote problemen. Honderden duiven zijn tot op vandaag nog steeds vermist. Maar voor Francis Franssen uit Bolland, een dorp 30 km ten oosten van Luik, werd de vlucht uit Sint Vincent een van de mooiste momenten uit zijn carrière. Francis behaalde zijn eerste nationale overwinning, een week nadat hij net naast de nationale zege uit Agen greep! Zijn nationale winnaar uit St. Vincent is overigens een volle broer van de duif die een tweede prijs nationaal behaalde uit Agen!

Zijn nationale winnaar uit St. Vincent werd geklokt om 19u03'42", nadat hij 941km had afgelegd aan een gemiddelde snelheid van 1.485,94 m/min. Dat betekent dat hij maar liefst 41 m/min sneller was dan zijn dichtste concurrent, een duif van Nic & Eddy Didden (1.446,38 m/min). De derde plaats werd gewonnen door de combinatie van vader en zoon Hemelaers (1.409,47 m/min) uit Flémalle, ook uit de regio van Luik. De duiven van Franssen klokten een volgende duif om 21:09 en om 21:13, en hun volgende duiven waren terug thuis op zondagmorgen om 8:36, 08:53, 10:02, etc. Er zat dus heel wat tijdsverschil tussen de verschillende duiven, en dat illustreert de problemen die vele liefhebbers hier ondervonden hebben. Niemand kon echt tevreden zijn over deze vlucht, behalve de winnaars natuurlijk.

Een hok met groeiend potentieel

Francis Franssen stamt uit een familie van duivenliefhebbers. Zijn vader, Joseph Franssen uit Carneux, is een bekend speler in de regio rond Luik, en werd in de jaren '90 regelmatig tot provinciaal kampioen uitgeroepen. Hij heeft dan ook verschillende provinciale zeges behaald. Zijn zoon besliste in 1994 om ook met de duiven te spelen, en hij werd al in 1995 bekroond tot nationaal kampioen bij de nieuwkomers. Francis kwam al snel tot het besluit dat hij niet in de wieg was gelegd voor de snelheid of de midfond; zijn aandacht ging steeds uit naar de fond. Eerst en vooral was de locatie van zijn hok daar beter voor geschikt, maar hij is vooral onder de indruk van de prestaties die de duiven moeten leveren, en de afstand die ze op een dag moeten overbruggen. Verder laat zijn job het ook niet toe om veel tijd aan zijn hobby te spenderen. In 2003 besliste hij om de stap te zetten, en ging hij op zoek naar geschikte duiven voor de fond. In 2006 kende hij het geluk een uitzonderlijke duif te kweken: zijn Super Orange. Deze duif was een uitzonderlijke vliegduif, en zou al snel zijn stempel drukken op de rest van de kolonie. Toch maakte hij eerst en vooral naam als uitstekende prijswinnaar (zie onder). In 2010 en 2011 voldeed hij perfect aan de verwachtingen van Francis, die ermee wilde uitpakken op de zware fond. Hij werd dan ook gekorfd voor Perpignan (2010) en Barcelona (2011). Hij behaalde een 24ste plaats nationaal uit Perpignan tegen 6.257 duiven (32ste internationaal tegen 15.756 duiven), en behaalde het jaar daarop een 120ste nationale prijs uit Barcelona tegen 12.170 duiven (288ste internationaal tegen 26.068 duiven). Jammer genoeg keerde hij nooit terug van de vlucht uit Barcelona in 2012.

Twee jaar na de onfortuinlijke vlucht van Barcelona 2012, begon het nageslacht van deze duif een belangrijke rol te spelen op het hok. Super Orange werd grootvader van de Saint-Vincent en diens volle broer Origui, de twee duiven die we zonet besproken hebben. In de vlucht van Barcelona 2014 won Francis een 43e prijs nationaal en een 94e internationaal met Marseille, een duif die vorig jaar reeds een 63e internationale prijs uit Marseille won tegen 8.848 duiven. De vader van Marseille is een volle broer van Super Orange, en de genen van deze Super Orange kan je tegenwoordig in zowat elke vliegduif van Franssen terugvinden. De nazaten van Super Orange werden vervolgens gekruist met andere toppers - die lieten zich het best combineren met duiven van Dieter Ballmann (Amel, BE). Francis heeft vanaf 2012 stevig geïnvesteerd in topduiven, onder meer van Batenburg-Van de Merwe (de lijn van Barca Beauty), Colbrandt, Caro (de lijn van de national winnaar uit Montauban), PEC (twee kleinkinderen van Nieuwe As van Wilson Dekens), Injaaz Loft (de lijn van De Rauw-Sablon), Christian Bouhy, Henry Léon (de lijn van de 1ste nationaal Souillac), en opnieuw Luc Herbots (een halfbroer van Claire, 2e nationaal Barcelona 2011).

Het is duidelijk dat dit hok meer en meer potentieel heeft, en het verklaart waarom Francis er in geslaagd is om de nationale overwinning te behalen. Hij hield vast aan dezelfde groep duiven, ook al vertelden verschillende liefhebbers hem dat hij met die duiven nooit succesvol zou zijn in de zware fond. Francis diende ook de dagelijkse verzorging van de duiven aan te passen, want de zware fond is een discipline op zich. In 2014 bereikte de duivenkolonie een uitzonderlijk niveau, en het kan tegenwoordig als een van de sterkste in de regio beschouwd worden. Het vlieghok bestaat uit 93 duiven (duivinnen en doffers), die allemaal in volledig weduwschap gekorfd worden. Alle duiven richten zich op de vluchten van de zware fond.

St-Vincent

We schreven reeds dat deze vlucht geen groot succes was, omdat heel wat duiven nog steeds vermist zijn. Het hok van Franssen slaagde erin om drie duiven te klokken op de eerste dag. Hun winnende duif is een kleinzoon van Super Orange, en hij is een volle broer van Origui, die een 2de nationaal Agen won vorige week. Deze twee broers hadden nog geen enkele prijs gevlogen dit seizoen, tot de vlucht vanuit Châteauroux op  7 juni. Ze kwamen in de schijnwerpers te staan tijdens de vlucht vanuit Poitiers (14 juni), toen Origui een 4de provinciale prijs behaalde tegen 516 duiven (en een 9de nationaal in de zone tegen 873 jaarse duiven), hoewel het hok ongunstig gelegen was ten opzichte van de vluchtlijnen vanuit Poitiers.


De nationale winnaar in zijn bak

Je kan de stamboom van de nationale winnaar hier bekijken.

Francis, van harte gefeliciteerd met je nationale zege. We wensen je veel geluk in de rest van je carrière!