Fondmatador Frans Bungeneers (Ranst, BE) plukt en deelt de vruchten van vriendschappen in de duivensport

Frans Bungeneers werd na de diefstal van verschillende van zijn topduiven in 2016 verplicht om opnieuw geduldig aan de weg naar boven te timmeren.

Geholpen door de ontbolstering van topduivin Elena en verschillende goed menende vrienden uit de duivenwereld loopt die weg terug veel vlotter en succesvoller dan destijds verwacht kon worden.

Frans bij zijn indrukwekkende collectie Gouden, Zilveren en Bronzen Vleugels

Elena nam de kolonie meteen weer op sleeptouw

Elena (BE11-6047958) was de eerste duif die na de diefstal voor een nieuw topresultaat zorgde. Zij was gelukkig niet van het hok ontvreemd en na haar prachtige prestaties in zowel 2015, 2016 als 2017 was het voor Frans dan ook zeer welgekomen om met haar op het kweekhok opnieuw aan de toekomst te kunnen gaan bouwen.

Elena won in 2017 de 1e Provinciaal, 2e Nationaal, 5e Internationaal duivinnen en 9e Internationaal Barcelona. Ze won tevens de Zilveren Vleugel en werd 1e Asduif Barcelona in de PIPA-ranking over 2 jaar (2016 - 2017) en 3 jaar (2015-2016-2017). Ze won ook de titel van 1e Internationale Asduif Euro Diamond Club over zowel 2 jaar (2016-2017) als 3 jaar (2015-2016-2017). Een palmares om van te duizelen dus.

Elena naar het kweekhok brengen was een must, maar hierdoor verdween natuurlijk ook de laatste parel van de ‘oude kolonie’ uit de vliegploeg (na de dieftstal van de andere toppers). En zeker aan het bij elkaar kweken van een ploeg voor de zware fond ben je al snel enkele jaren zoet. Maar toch komen er ondertussen elk nieuw seizoen verse talenten bovendrijven.

In 2019 won Frans 20. Nat. Agen 3.935 oude en ook bij zijn belangrijkste afspraak van het seizoen, Barcelona, klopte hij met de 45. en 63. Nat. Barcelona 7.301 d. meteen weer op de deur.

Het zit er dus weer stilaan aan te komen dat volgende indrukwekkende lijst met nationale top-10 noteringen op de enige echte koninginnenvlucht vanuit Barcelona de komende jaren door Frans verder aangevuld zal worden:

2005: 1. Nationaal van 13.066 duiven 2009: 2. Nationaal van 13.503 duiven 2017: 2. Nationaal van 7.874 duiven 2009: 4. Nationaal van 13.503 duiven 2016: 6. Nationaal van 7.693 duiven 2015: 7. Nationaal van 7.791 duiven

In 2020 slaagde Frans er als vanouds in om op 1 van de verste vluchten op de kalender de Provinciale zege mee te graaien. Op Sint-Vincent won hij de 1. Prov. tegen 406 oude duiven met de duif BE18-6218347. Ook op plaats 14 en 17 pronkte Frans met één van zijn toppers: 14. Prov. (BE18-6218380) en 17. Prov. (BE-18-6218319). Geen toeval. Bij temperaturen van +35 graden en na 947 km vliegen voelen de kilometervreters van Frans Bungeneers zich immers helemaal in hun element. Over het prachtige verhaal van deze 1. Prov. St-Vincent lees je hieronder zo meteen nog meer.

Referenties

Wie het gebeuren op de grote fond de voorbije jaren van nabij volgt, merkte ongetwijfeld op dat de bloedlijnen van de Bungeneers-duiven meer en meer ingang vonden in de pedigrees van de kopduiven op deze erg specifieke discipline.

De naam Frans Bungeneers is dan ook al vele jaren een vaste waarde op de (inter)nationale uitslagen van de zware fond. Maar ook qua referenties kan Frans jaar na jaar weer prachtige prestaties bijschrijven op de ondertussen lange en indrukwekkende lijst.

Begin vorig jaar nog kon je hier volgend overzicht lezen met een greep uit die prachtige referenties.

Ondertussen passeerde het corona-seizoen 2020 en het aantal referenties groeide gedurende dat jaar enkel maar verder aan!

Referenties 2020:

Laten we de nieuwste referenties hier even op een rijtje zetten:

Carlo Dominicus (Goes, NL) won 5. Nationaal Perpignan. Vader van deze topduif is een kleinzoon van Queen Tonny.

De onvermijdelijke Piet de Vogel won de 5. Internat. Asduif Barcelona. Deze klepper heeft als vader een kleinzoon van Queen Tonny.

Frank Zwiers won bij de jaarlingen de 8. Internationaal Narbonne. De vader van deze internationale kopduif is een zoon van Elena die in 2018 nota bene op PIPA werd verkocht!

Bij Galle-Wynants uit het West-Vlaamse Veldegem werd de 8. Nationaal Barcelona weggekaapt. Moeder is een dochter van Saartje.

Het is bijna een jaarlijkse traditie, maar ook Gerard Schalkwijk (Lopik, NL) duikt weer op in het lijstje met verse referenties van Frans. De 20. Nationaal Barcelona van Gerard is zelfs een 100 % Bungeneers-duif uit een halfbroer van andermaal Elena.

Jaap Mazee (Ens, NL).  wint de 1. Sector 4 en 28. Nationaal Barcelona op een afstand van 1.310 km. Moeder van deze winnaar is een kleindochter van Queen Tonny.

Gebr. Hagens (Achthuizen, NL) zijn ook succesvol met de Bungeneers duiven. Voorbije seizoen wonnen ze met dezelfde duif achtereenvolgens de 15. Nat Pau en 22. Nat Perpignan 2020.

Deze kleinzoon van een ingeteelde duif naar Penelope werd zo ook de 5e beste fondduif van Nederland 2020!

Nog bij de Gebr. Hagens werd beslag gelegd op de 101. Nat Barcelona 2020, dit met een kleindochter van de inteelt Penelope duif. En daar stopt het niet want ook de

7. Nat Bordeaux 2020 bij Gebr. Hagens heeft het edele Bungeneers-bloed door de aderen stromen. De moeder is namelijk een kleindochter van Queen Tonny.

De 2. Asduif Afdeling 3 in Nederland bij van Schijndel & zonen (Geffen, NL) heeft als moeder een halfzus Elena. Nog bij de familie van Schijndel werd de 49. Nat Bergerac gewonnen tegen 25.321 duiven. Grootmoeder is een halfzus Queen Tonny en grootvader is een halfbroer van Penelope.

3e topreferentie die vanuit Geffen komt is de winnaar van de 46. NPO Bordeaux en 179. Nat. Bergerac bij Van Schijndel. Deze crack komt uit “Donkere Dordogne” die een Kleinzoon is van Queen Tonny X Icarus en zelf 1. Afd. 3 en 3. Nat. Perigieux won Sector 1 in 2018… Ronduit impressionant!

Vrienden in de duivensport

In nood leert men zijn vrienden kennen, luidt het gezegde. Na de diefstal bij Frans in 2016 bleek hij op heel wat vrienden in de duivensport beroep te kunnen doen. Frans wil enkele van deze liefhebbers uit België en Nederland graag bedanken voor hun medeleven en het ter beschikking stellen van hun duiven.

“Van Tony Duchateau uit Velm kreeg ik een broer terug van "Iron Lady Ellie". Van Jean Kubben, een collega, kreeg ik een halfzus van Penelope terug die hij als bon gekocht had voor KiKa kankerpatiënten (de Nederlandse Stichting Kinderen Kankervrij).  Daarnaast gaf Karl Van Dingenen uit Niewerkerken  mij een aantal jonge duiven in 2017 en vriend Gunther Ceulemans uit het naburige Emblem gaf er me enkele terug van mijn eigen soort. Ook bij mijn vrienden Jo en Gerard Van Schijndel uit Geffen mocht ik duiven kiezen uit de beste”, vertelt Frans.

“In 2017 kreeg ik bovendien ook een aantal jongen van Appie Pas (Denekamp, NL). Eentje bleef over en won de 63. Nat. Barcelona 2019. Het is een kleinzoon van de "New Laureaat", aldus Frans.

Maar het mooiste verhaal van vriendschap in de duivensport is misschien wel het volgende. “Na de diefstal in 2016 heeft ook Jelle Jellema mij gecontacteerd, met de woorden: Je bent altijd welkom hier en als ik voor jou iets kan betekenen kom je gewoon iets halen."

“Omdat er meer doffers -waarvan vooral kweekdoffers- gestolen waren, had ik liefst een doffer van Jelle. Ik ben dan in september 2017 op bezoek geweest in Nijverdal en mocht er kiezen uit 15 late doffers.  Zonder de stambomen te bekijken heb ik er één uitgezocht”, herinnert Frans het zich nog alsof het gisteren was.

“Op de stamkaart zag ik nadien dat mijn keuze was gevallen op een halfbroer van zowel: Silke, Silvie als Dafne, alle drie absolute topduivinnen van Jelle. Ik mocht ook nog een zoon van ‘Romee’ lenen.
Als dank heb ik Jelle in 2018 dan een zoon terug gegeven van deze doffer, ondertussen omgedoopt tot ‘de Kleine Jelle’, gekoppeld aan ‘Elena’.”

“Nu wil het lukken dat net mijn BE18-6218347, 1. Prov. St-Vincent 2020 -bovendien de enige duif die dezelfde dag in de provincie Antwerpen 's avonds thuis was geraakt- gekweekt is uit deze doffer. Toen gekoppeld aan een dochter van Penelope (2. Nat. Barcelona 2009). Penelope is tevens een volle zus van de vader van de 4. Prov. en 10. Nat. Barcelona '14 bij Gunter Ceulemans (Emblem) die in 2014 ook al de enige duif was in provincie Antwerpen die de dag van lossing van Barcelona haar hok wist te bereiken! Dat lukte haar toen om 22:58:24 uur. Maar door die 24 seconden in de neutralisatie te zijn geklokt, verloor zij de 1e prijs Provinciaal en de 2e prijs Nationaal.”

Tijd heelt… vele wonden

Eigenlijk toont de indrukwekkende lading referenties die jaarlijks naar boven komen drijven, nog steeds hoe sterk de stam van Frans Bungeneers was in de periode voor de diefstal. Veel van de nazaten van duiven die gestolen werden, maken elders nog steeds het mooie weer. Dankzij enkele duivenvrienden stroomde een deel van het bloed van de oude toppers waaronder bijvoorbeeld Iron Lady Ellie, Lily of Petra, de voorbije jaren ook opnieuw richting Ranst. Op die manier heelt de tijd niet alle wonden, maar toch wel een deel ervan. Tijd, toewijding en vriendschap staan hierbij centraal.

Het moge duidelijk zijn, Frans bouwt geduldig aan een nieuwe topploeg voor Barcelona. Geholpen door topduivin Elena en haar afstammelingen, de hulp van bevriende liefhebbers en de klasse van Frans zelf. We zijn er zeker van dat het slechts een kwestie van tijd is voor er op de zware fond weer een (inter)nationaal topresultaat behaald zal worden door Frans... of één van zijn vrienden...