
Guy Fijen, Nieuw Namen
PAKT 1 EN 2 OP NATIONALE DERBY DER JUNIOREN ORLEANS. - 2006
Na de zware Sourdun van 12 augustus waar velen een flinke klap hebben opgelopen stond nu weer al de derby der junioren op het programma. Er waren ondanks de verliezen toch nog ruim 4100 duiven gezet voor dit concours en dit viel me alleszins nog mee.
Guy Fijen had het op Sourdun wel een beetje zien aankomen. Hij had er op Sourdun slechts 8 ingekorfd. Hij probeert ieder jaar te pieken op de Derby der junioren en had daarom op Sourdun 8 “losse” duiven meegegeven. De helft is terug gekomen. Maar nu op Orleans zaten de meesten lekker op een standje en had hij er goede hoop op dat het weer wel eens prijs zou kunnen zijn want als je de laatste jaren steeds op teletekst speelt van deze vlucht mag je je gerust een specialist noemen.
Als je de volgende resultaten op deze vlucht kan overleggen:
2003 : 10e Nat
2004 : 4e en 6e Nat
2005 : 9e en 10e Nat
2006 : 1e en 2e Nat
Dat zijn toch geen verkeerde referenties.
Guy Fijen begon zijn duivencarriere in Belgie. Want hij is ook Belg. In het Belgische Kieldrecht speelde hij samen met zijn vader de kortere afstanden en wel met groot succes.
In 2000 verhuisde Guy en zijn vrouw vlak over de grens naar Nieuw Namen. En plots was het aantal duivenmelkers in Nieuw Namen verdubbeld. Want de Gebr. van Beveren waren maar de enigste. Overigens even ter zijde. Deze mannen van van Beveren pakken de 5e NAT van deze vlucht. En nog even terug in ons geheugen, ze pakken ook de 9e Nat Dax. Dus op “de Kouter” zit geen slechte duiven zo te zien.
Toen Guy in 2000 begon op zijn nieuwe hok in Nieuw Namen waren het de duiven van zijn vader die hier de dienst uitmaakten. Op de korte vluchten ging dat al snel heel goed. Maar zodra de afstand boven de 250 km kwam werd het voor die duiven moeilijk om aan de kop te geraken. Daarom werd er gezocht naar andere duiven die dit wel konden. Hij kwam uit in Heikant. Bij Adrie Thijs. Deze liefhebber is al decennia lang bij de kampioenen van Rayon 3 en afd. Zeeland. En dit op alle afstanden. Er zijn inmiddels vele duiven van Heikant naar Nieuw Namen verhuisd en andersom ook. Ook ging hij op bezoek bij het Belgische tophoek Flor Engels in Putte en hij kocht daar 4 duiven waar hij ook heel goed mee was en is.
Ondanks dat hij hier nog maar aan zijn 6e duivenseizoen bezig is, is deze overwinning al zijn 4e provinciale zege. Dat is wel heel knap. We zetten ze even op een rijtje:
2001 : 1e provinciaal Orleans Jong
2003 : 1e provonicaal Ablis oud
2005 : 1e provinciaal Orleans Oud
2006 : 1e en 2e provinciaal Orleans Jong
Daar bij aangetekend dat de winnaar van 2001 en 2003 broer en zus zijn. Deze komen uit zijn “superkoppel”en de winnaar van 2005 is weer een broer van zijn 2e provinciaal Orleans.
Er staan behoorlijk wat hokken in de prachtig aangelegde tuin. Maar veel duiven zitten daar niet op. Hij heeft een apart kweekhok waar 12 koppels zitten voor de overnacht. Zijn kwekers voor de mid- en dagfond worden ondergebracht bij een kameraad van hem. Op het vlieghok huizen 12 meerjaarse weduwnaars, 7 jaarlingen en zo’n 50 jonge vroege jonge duiven. Verder ook nog 23 late jonge die hij uit zijn overnachters heeft gekweekt.
Het kweekseizoen begint hier meestal rond 1e of 2e week van december. Dit jaar had hij met zijn oude duiven het “droog”weduwschap toegepast. Maar hij dacht er toch over om komend jaar toch wel weer uit zijn oude duiven te kweken.
De jonge duiven worden verduisterd van eind maart tot begin juni. Zo kan hij het meestal net uitzingen t/m de grote vluchten.
Tot 2003 had hij eigenlijk heel weinig tijd voor zijn duiven vanwege zijn werk. Hij was vroeg weg en laat thuis. Gelukkig heeft hij aan zijn schoonvader een grote hulp. Die neemt veel werk uit handen die Guy zelf door werkzaamheden niet kan doen.
Als de jonge duiven nog niet begonnen zijn gaat om 06.30 de kleppen open om de weduwnaars te laten trainen. Deze trainen een uur en worden dan weer binnengehaald. Zijn schoonvader maakt alle bakjes schoon en ververst het drinken en voert alles. De jonge duiven gaan pas ’s avonds los voor een training.
Als het jonge seizoen aan de gang is wordt dit systeem eigenlijk gewoon omgedraaid. Dan ligt de nadruk op de jonge duiven.
Voorheen werden de hokken altijd geheel schoongemaakt, maar de laatste jaren is hij hier vanaf gestapt en ligt stro in de hokken en dat bevalt prima.
Voordat het jonge duivenseizoen begint worden ze zelf wel een aantal keren weggebracht. Daarna gaan ze in principe elke vlucht mee. Na de 2e vitesse vlucht worden ze op de deur gespeeld. Bij een normaal seizoen gaan ze 1 week voor Sourdun bij elkaar om nestjes te maken. Maar bij dit vogelpest jaar werd alles gekoppeld zo’n 14 dagen voor Orleans. Als je in het hok binnen komt valt gelijk de “gezelligheid” op. Overal hoekjes en gaatjes waar de jonge duiven kunnen nestelen. Toen ik binnen stapte, ging ik met mijn maat 46 bijna op een klein jonkie staan.
In het begin van het jonge duivenseizoen ging het niet zo als het eigenlijk moest. Te weinig prijzen en te weinig kop. Normaal stonden altijd de verwarmingsplaten aan, maar bij de extreme hitte had hij ze uitgeschakeld. Echter na de warme periode volgde een natte periode. Maar de platen bleven uit. Met als gevolg dat het vochtig werd op het hok en dat had invloed op de conditie van de duiven. De platen weer aangezet. En op de najaarsvlucht vanuit Arras, 1 week voor Orleans, kon je al gelijk zien wat voor resultaat dit gaf. Hij korfde er 24 in en klokte er 16 in de prijzen. Te beginnen met : 6 (2e Orleans), 10,13,14,24,26,30 enz. (786 duiven)
Vol goede moed korfde hij de donderdag 29 duiven in voor Orleans. Ze gaven ook nog eens gunstige wind af. Zaterdag werd echter besloten om niet te lossen. Nu gaven ze voor zondag ook niet te best weer af, maar toch konden de duiven 09.00 uur gelost worden. Het was een redelijk zwaar concours waar in de meeste verenigingen de prijskamp ongeveer een uur open stond.
Gezien de snelheden van de najaarsvlucht eerder deze dag, had Guy de duiven rond 14.00 uur verwacht. Vol spanning stond het volledig volle terras te wachten in Nieuw Namen. Toen plotseling om 5 voor 2 een duif kwam. Iedereen veerde recht. Maar het bleek nog een achterblijver van de najaarsvlucht te zijn. Dit even door gegeven aan Gebr. van Beveren via de walkie talkie dat het vals alarm was. Amper een minuut later schreeuwen de mannen van Van Beveren dat er 2 duiven voor hun komen. Guy al een beetje teleurgesteld. Vlak daar op kwam er bij Guy ook een duif. Zijn 06-0750227 lande om 13.58.01 op de antenne, snelheid 1366.839. Maar hij dacht natuurlijk al lang niet meer aan een 1e prijs. Hij meldde zijn duif even bij Van Beveren. Maar bij hen bleek het ook loos alarm te zijn. Dus de duif doorgemeld naar het meldcentrum. BAM 1e gemelde. Even later kwam zijn 2e duif afzetten. Dat was de 2e gemeldde. Daarna werd het even stil. Dit moesten twee vroege duiven zijn. Dat bleek ook wel want nr. 3 Roger Herman uit Axel zat daar toch weer ruim 20 meter achter.

Pedigree : Klik hier
Om de pedigree vergroten, klik op het
vierkantje dat onderaan rechts verschijnt.
De buit was binnen, 1 en 2 derby der junioren. Een klasse prestatie.
In het rayon pakte hij 12 prijzen : 1,2, 24,25,40,56,102,119,122,131,154,171 (713 duiven)
Provinciaal ook goed voor 12 prijzen : 1,2,54,55,97,174,450,529,542,610,735,818 (4145 duiven)
De nr. 1 is de 06-0750227 dit is een duivinnetje dat nog geen enkele keer had gemist. Zij zat eigenlijk gewoon op het schabbetje. De vader komt van Jan van Helsland en is een zoon van zijn beoemde “Acrobaat”. Dit is soort Vandenabeele/Geerts. De moeder de BE03-4007697. Dit is een samenkweek met zijn kameraad Guy van Puymbrouck. Want deze moeder komt weer uit een koppel van vader : Adrie Thijs x Meulemans duivin Guy van Puymbrouck.
De nr 2 is de 06-0750225 en is familie van bovenstaande winnaar. Dit is een doffer die op overbroeden mee was. De vader komt rechtsreeks van Van Damme Boddaert uit Oostkamp en de moeder is diezelfde Meulemans duivin via Guy van Puymbroeck.
Zoals gezegd worden de duiven echt geprepareerd voor deze vlucht. Ze worden dan zondag, maandag, dinsdag en woensdag weggebracht. Echter dit jaar alleen maar 1x door tijdsgebrek. Het voerschema is basis Mariman 50/50 dit aangevuld met vliegmengeling rode mais. Verder krijgen ze later in de week wel wat paloma Topspecial en Energiemix.
Bij thuiskomst ligt er een lekkere volle bak te wachten, maar hier zit wel wat zuivering door heen.
Als medische begeleiding gebruikt hij de produkten van De Weerd. Althans wanneer nodig. Voor de inkorving krijgen ze Ornithose 3. 14 dagen voor de grote vluchten worden de hokken eens goed ontsmet met een rookblokje. Ook wordt er om de paar weken voor het geel gekuurd en Belga Tai gegeven voor de koppen.
Guy zit vol met ambities. Hij is nog een jonge melker. Hij wil zich gaan specialiseren op de dag en overnachtfond. Voor de overnacht heeft hij soort zitten van Adrie Thijs, Stefan Leloux uit Kapelle en Herman Brinkman uit Tuk. Gezien zijn prestaties van de afgelopen jaren lijkt het me sterk dat ik hier voor het laatst geweest ben. Proficiat met deze prestatie en zeker niet te vergeten ook proficiat met je pasgeboren zoon Sander want dat zijn ook hele leuke dingen in het leven.