Ferdy De Scheemaeker (Ooigem, BE) wint naast 1° Nat. Barcelona 11.706 oude, ook de ‘Gouden Vleugel’!

Dit aan een recordsnelheid van zegge en schrijve goed 108 Km per uur! Ferdy zag hiermee de droom van ieder fondliefhebber in vervulling gaan, Barcelona winnen! Gezien het ook om zijn 1e getekende gaat, wint hij tevens de prestigieuze ‘Gouden Vleugel’ bij de Brugse Barcelonaclub.

Het moet zowat de eerste keer zijn in de rijke Barcelonageschiedenis dat de duiven zo laat… met verlate lossing… pas vrijdagnamiddag om 14 uur in vrijheid werden gesteld. Het moet ook zowat de eerste keer zijn dat dergelijke hoge snelheden werden gehaald uit Barcelona, want de internationale winst werd behaald aan de recordsnelheid van 1801,62 m/min op een afstand van bijna 1044 Km. Onvoorstelbaar… wat er op wijst dat enkele duiven meer dan waarschijnlijk een stuk in de neutralisatietijd (lees: nacht) hebben doorgevlogen.

Met de hoge snelheden die de eerste duiven haalden en de vrij vroege aankomsten op zaterdagochtend, werd een vrij vlot verloop van deze Barcelona editie 2012 verwacht… maar dat werd het niet… er diende zelfs tot een eind op zondag  door geklokt te worden om de prijzen te verdelen. Insiders voorspelden vooraf dat de Nederlanders de hoofdbrok van de Barcelonakoek zouden gaan opeisen, gezien hun duiven getraind zijn op verlate lossingen… en ook door de hoge snelheden die werden verwacht. Ook dat was niet het geval… raar maar waar dat de Nederlandse duiven hieruit niet echt voordeel konden puren… want uit Tarbes-Albi welke ook vrijdag om 14u werd gelost, vlogen ze blijkbaar wel vlotjes de nacht door. Uit Barcelona zaten de vroege duiven uit de internationale ‘Top 20’ netjes verdeeld over Frankrijk, België en Nederland.

De snelste duif van ons land viel te Ooigem bij Ferdy De Scheemaeker op de plank. Ferdy klokte zijn nationale winnaar om precies 6u 00’ 13” op een afstand van 1057,933 Km wat een gemiddelde snelheid van 1792,44 m/min… omgerekend goed 107,5 Km per uur! Was iedereen een stuk verrast door de heel vroege aankomsten… het liep daarna een stuk minder vlot dan verwacht. Door de vroege aankomsten dacht iedereen dat de duiven vrij ‘dicht’ bij huis zaten, maar al vlug bleek dit niet zo te zijn. Wie voor het middaguur een Barcelonavlieger in de klok had steken… we zaten toen toch al goed 6 uur na de nationale winnaar… zal zich denkelijk ergens binnen de nationale ‘top 100 à 150’ klasseren tegen 11.706 duiven. Een teken dat het gros van de duiven toch verder van huis zat dan verwacht volgens de eerste aankomsten, zeker ook gezien het vrij gunstige vliegweer op zaterdagvoormiddag waar alle vluchten boven Frankrijk vrij vroeg konden gelost worden. De oorzaak? Wie zal het zeggen, en iedereen zoekt naar oorzaken… al is het achteraf altijd makkelijk praten, wanneer de uitslag overal aan de muur hangt.

Feest in Ooigem

Het zal de familie Ferdy De Scheemaeker allemaal worst wezen, zij zijn de verdiende nationale winnaars van één der mooiste klassiekers uit de internationale duivensport, die deze Barcelona toch is. De ‘Geschelpte Witpen Barcelona’ BE09-3011492 deed voor Ferdy, waar ieder deelnemer aan Barcelona jaarlijks weer van droomt… Barcelona winnen! Hij vloog hiermee zijn baasje en familie richting eeuwige roem. Morgenstond had te Ooigem dus goud in de mond!

Al scheelde het geen haar of Ferdy had zijn nationale winnaar gemist. Hij was gelukkig vroeg uit de veren, had namelijk om 5 voor 6 zijn elektronische klok aangezet, was toen om de krant gegaan, en had net koffie gezet om samen met zijn boterham bij het ontbijt naar binnen te spelen, terwijl hij de krant ging lezen… toen hij zijn ogen op de spoetnik sloeg, waarin zijn Barcelonaduif reeds op hem zat te wachten. De elektronische klok wees precies 13 seconden over 6, vlug de nodige controles gedaan en de duif netjes op tijd gemeld… toen reeds wist Ferdy dat het een stikvroege duif moest zijn. Wat een geluk dat ik het hok niet had open gelegd, zegt Ferdy nog… anders was hij wellicht binnen geglipt en aan mijn oog ontsprongen. Toen volgden enkele bangelijke uren… tot uiteindelijk dat verlossende telefoontje kwam, dat de nationale zege binnen was! Ook hij vermoedt dat zijn duif een stuk van het traject in de duisternis heeft afgelegd. Vooral omdat het een stuk eigen is aan de familie van de winnaar, enkele zussen en halfzussen deden het hem reeds voor de voorafgaande jaren op de ‘euro internationale’ vluchten uit San Sebastian en Biarritz, waar Ferdy 3 keer op een meer dan verdienstelijke 2e plaats strandde met duivinnen gekweekt uit dezelfde vader als de kersverse nationale winnaar Barcelona. Laten we er even zijn pedigree bijnemen ter verduidelijking:

-Vader: ‘Kees’ NL01-2435311… een rechtstreeks Doede van der Veen uit Nijbeets (Friesland -NL) en inteelt naar de legendarische wonderduif ‘Den Dolle’ NL67-2052951 (zelf winnaar 3° Nat Dax, en 3° Nat St.Vincent) van Marijn Van Geel, de lijn waarmee ook Wim & Martin van Houten uit IJsselstein enkele jaren terug al  1° Internat. Barcelona wonnen. Hij werd gekweekt uit halfbroer x halfzus, en is zowel langs vaders als moeders zijde een kleinzoon van ‘Dochter Vlekje’ NL87-8793077 (dus uit de ‘Autowinnaar’ met 2° Nat Dax: het ‘Vlekje 434/81’) telkens gekoppeld aan een ‘kleinzoon’ en een ‘achterkleinzoon’ van de ‘Dolle’! Deze ‘Kees’ is de huidige sterkweker van het hok, en is reeds vader van volgende topduivinnen:

  • ‘Ria’: 2° Euro Internat Biarritz 2.067 d. in ’05, 1° Euro Intnat Biarritz 528 Hens
  • ‘Tia’: 2° Euro Internat San Sebastian 1.803 d. in ’07, 2° Euro Intnat 422 Hens
  • ‘Tania’: 2° Euro Internat San Sebastian 1.958 d. in ’08, 2° Euro Intnat 263 Hens

Klasrijke duivinnetjes die ook een stuk in de nacht doorvlogen, en zich in de morgenstond lieten constateren! Het zit dus in de kweekgenen van vaders kant, aldus Ferdy nog.

-Moeder: ‘Miss Stichelbaut’ BE07-3203627… een rechtstreekse Frans Labeeuw uit Bissegem, en een pure Stichelbautduif, als inteeltproduct naar de ‘Zwarte Fijnen’ Stichelbaut met de ‘Titi’-lijn.

Twee ingeteelde lijnen met elkaar gekruist… lag ook hier aan de basis van nationale winst. Het is in feite de eerste doffer uit de ‘Kees’ die op de zware fond wordt uitgetest, aldus Ferdy. Als jong werd hij gewoon opgeleerd, als jaarling won hij prijs uit Libourne, om vorig jaar een eerste staaltje van zijn vliegkunst te etaleren uit de keiharde Marseille waar hij 5° lokaal won van 87 duiven (1424 Intnat 10.654 oude), en zeer monter en fris voor de dag kwam… een heel goed teken! Dit jaar ging hij mee tot de nationale Montluçon , om nu zijn allereerste (en meteen ook laatste) Barcelona af te werken… waarop hij meteen de hoofdvogel afschoot

 

Sterke familie zware fondduiven

Tot voor goed 4 à 5 jaar speelde Ferdy in hoofdzaak met duivinnen op nest op de ‘Euro Internationale’ vluchten uit Biarritz, San Sebastian en St.Vincent… vluchten met middaglossing. Omdat deze vluchten werden afgevoerd schakelde hij 3 à 4 jaar terug over op de internationale vluchten, met Barcelona als uitverkoren vlucht. In totaal bezit hij momenteel een 20-tal weduwnaars doffers (8-tal oude, enkele 2-jarigen en 10-tal jaarlingen), naast 20 nestduivinnen. Al wil Ferdy in de toekomst wel meer weduwnaars doffers gaan klaar stomen voor het grote werk. Vooral omdat het duivinnenspel veel extra werk met zich meebrengt om ze in de juiste neststand te brengen, naast extra werk om de nestduivinnen degelijk te doen trainen. Op Pau hebben mijn duivinnen het steeds moeilijk, zegt Ferdy. Komt dit doordat ze te weinig kilometers in de vleugels hebben, of omdat ze pas de grote conditie te pakken hebben op hun volgende nest, na het kweken van een jong… ik heb er niet meteen een verklaring voor, maar stel dit wel vast als een terugkerend fenomeen. Op de voorbereidende vluchten tot 400 à 500 Km gaan ze steeds mee op kalkeieren, dan worden ze klaar gezet naar de vluchten die ze moeten afwerken, waarop Ferdy ze graag met kleine jongen inkorft. Dat betekend dat er om de X-aantal dagen duivinnen moeten gekoppeld worden, om de gepaste neststanden te verkrijgen… dat vraagt dus niet alleen extra rekenwerk, maar ook inzet van de liefhebber.

De vliegdoffers daarentegen vliegen op klassiek weduwschap. Na het seizoen  mogen ze nog een jong kweken. Ze kweken niet meer voor de aanvang van het vliegseizoen, maar worden rond 20 maart gekoppeld… na enkele dagen broeden gaan ze op weduwschap. Vorige zondag (dag van inkorving) had Ferdy rond 17u30 zijn aspirant Brivevliegers rond 17u30 los gelaten. Terwijl die gedurende een uurtje hun dagelijkse training afwerkten, kregen de 2 doffers die voor Barcelona werden ingezet (samen met 4 nestduivinnen) hun duivin voor een 10-tal minuutjes te zien, waarna ze de mand ingingen voor Barcelona. Echt speciale motivatie kwam er dus niet aan te pas. De winnaar werd ingekorfd met een volle vleugel.

Qua verzorging is Ferdy een kerel van rechttoe rechtaan… zonder veel nonsens. Voor het seizoen ging hij op bezoek bij de dierenarts, en werden de duiven ontwormd. Een tijdje later volgde nog een 4-daagse kuur tegen tricho. Voor de rest krijgen zijn duiven veel look in het drinkwater, en komt er regelmatig gedroogde biergist over het voer. ’s Avonds staat er steeds Sport Extra van Versele op het menu, welke ’s mogens wordt aangelengd met wat zuivering. De laatste 3 dagen voor inkorving komt er nog wat extra snoepzaad bij, en daar moeten ze het mee doen, aldus Ferdy. Tussen 2 (grote) fondvluchten wordt wel 3 à 4 weken rust ingelast.

Op Barcelona werden 6 duiven ingezet waarvan er 3 zich wisten te klasseren met lokaal te Meulebeke tegen 183 d. 1-36-51 (6) allen uit de ‘Kees’-lijn, uit Brive werd tegen 183 oude 19-30 gewonnen met de 1° + 2° getekende van 4 duiven, en de jaarlingen kregen hun eerste test uit Libourne en scoorden een 4 op 9 met 10-18-27-33 tegen 97 jaarlingen… voor Ferdy een eerste test met het oog op de toekomst, waarbij vooral ‘fris’ thuiskomen de boodschap is, dit zijn voor Ferdy tekenen dat ze het grote werk zullen aankunnen. In de 8 koppels kweekduiven vloeit voornamelijk het bloed van de ‘Kees’ en zijn kinderen. Daaruit werden tussen de 50 en 55 jonge gekweekt, die moeten instaan voor de toekomst van het hok Ferdy De Scheemaeker.

Ferdy zal zaterdagmorgen wellicht niet vlug meer vergeten, toen hij zijn Barcelonawinnaar plots opmerkte in de spoetnik… een heuglijk moment dat de aanleiding was voor nationale winst… het winnen van de ‘Gouden Vleugel’! Waarna het feest kon losbarsten… mooie en onvergetelijke momenten waar men te Ooigem nog menig keer zal aan terugdenken, zeker bij de vele huldigingen die in de komende weken en maanden nog zullen volgen! Ferdy, een oprechte dikke proficiat en geniet ervan!