Fenomeen ‘Molenaar’ van wijlen Camiel en zoon Wim Van Sande (Bambrugge, BE)

Eén der beste, zoniet de beste zware fondduif die er ooit in België en omliggende rondvloog. Werd 1e Nat Asduif Grote Fond KBDB met een recordcoëfficiënt, en klasseerde zich 5 x binnen de ‘Nationale Top-30’ binnen de 2 jaar.

Uitzonderlijke duiven… in sommige reportages ook al eens al ‘witte raven’ omschreven… ze worden uiterst zelden geboren. Het zijn duiven om als liefhebber te koesteren, als je ooit het geluk hebt er zo één op het hok te ontdekken. Vaak vormen deze kleppers de basis tot de opbouw van een sterke stam, en/of van ijzersterk spel gedurende jaren. Hun vliegprestaties bewijzen dat ze over de perfecte genencombinatie beschikken… erfelijk materiaal van onschatbare waarde voor het nageslacht. Al weet je dat er snel kapers op de kust komen, want dergelijke klasbakken zitten heel dun gezaaid… iedereen is er naar op zoek. Wie niet? En wat je zelf niet hebt, kan je proberen halen op een ander, als de kans zich voordoet en als de geldbeugel voldoende gevuld is.

Dergelijke uitzonderlijke supercrack – ‘witte raaf’, zo u wil – is zonder twijfel de wereldbefaamde Molenaar van wijlen Camiel Van Sande en zoon Wim uit Bambrugge (nabij Erpe-Mere). Wijlen Camiel (overleden op 14/1/’21 op 73-jarige leeftijd) was ‘molenaar’ van beroep. Samen met zoon Wim zaakvoerder van Bloemmolens Van Sande. Hij was de 4e generatie op rij die deze zware stiel uitoefende, tarwe tot bloem vermaalde, en dan ganse dagen de baan op moest op zijn vele klanten te bedienen met tarwemeel… in hoofdzaak voor bakkers en koekjesfabrikanten. Duivensport was zijn favoriete uitlaatklep. Door tijdsgebrek koos hij voor de zware fond… of de discipline waar de kunde en klasse van de duif de bovenhand haalt, veeleer dan de hand van de liefhebber.

Zware fond, een passie

Camiel Van Sande begon rond zijn 25e met duiven te spelen. Aanvankelijk op de snelheid. Wat aanstekelijk werkte op zijn vader, die met hem ging samen spelen, al was die voordien zelf geen liefhebber. Al snel werd via de halve fond overgeschakeld naar de zware fond, waar sinds 1990 alle pijlen werden op gericht, na het winnen van de 1e lokaal Narbonne met de jaarlingen. Camiel had de smaak meteen goed te pakken.

De basis van de kolonie werd gevormd met duiven van Alfons D’Hoker, Haaltert ... Belgica-De Weerd, Breda... en Souffriau-Minner, Outer-Ninove. Later kwamen daar nog drie duivinnen bij van Danny Vagenende, Schellebelle en een duivin van Jo Ronsijn, Appelterre. Camiel focuste zich vooral op de wedstrijden van 700 km tot Barcelona. In 2015 kende hij een echt topjaar… het jaar dat de Molenaar zijn duivels ontbond.

De Molenaar: 1e Nationale Asduif Grote Fond KBDB 2015

Het superseizoen 2015 droeg de stempel van supercrack ‘De Molenaar’ BE12-4096069, die op het eind van het seizoen werd afgevlagd als 1e Nationale Asduif Grote Fond KBDB Oude Duiven 2015. Deze Molenaar werd als jonge duif door Camiel aangekocht bij de tandem Souffriau-Minner. Er zouden later nog meer duiven de transfer maken vanuit Outer-Ninove naar Bambrugge.
“De Molenaar” is een zeer mooie duif met alles “erop en eraan” ! Het is een rood-witoog waar het pigment er dik op gepenseeld ligt, met een dikke volledige verkenningscirkel, en een boterzachte blauwe pluim. Ligt zeer goed gesloten in de hand, en bezit een perfecte en vooral snelle vleugel, met eerder fijne laatste groep van 4 slagpennen, wat bij typische zware fondvliegers zeker niet evident is.  Naar zoon Wim ons wist te vertellen, was deze topatleet nooit getekend door de inspanningen bij thuiskomst van de vlucht, en recupereerde altijd bijzonder snel. De volgende dag stond hij veelal reeds opnieuw mooi rond.

Als jaarling etaleerde hij reeds zijn enorme klasse met de 8e Nat. Libourne 6.134 d., meteen het bewijs dat hij uit het echte kampioenenhout gesneden was. In 2014 kwam met de 14e Nat. Cahors 7.140 d., en de 30e Nat. Narbonne 4.558 d., de bevestiging van dit supertalent. In 2015 ging het vat leeg tot op de bodem, en werd nog een tandje bij gestoken met 3e Nat. Agen 3.524 d. (en 4. Intnat 6.042 d.), en 2e Nat. St. Vincent 3,037 d., wat hem de titel van 1e Nationale Asduif Grote Fond Oude Duiven KBDB 2015 opleverde, met een recordcoëfficiënt. Eerder al werd hij in Budapest de 2e Olympiadeduif Marathon. Een kampioen die op afstanden boven de 700 km schier onklopbaar was, met niet minder dan 5 prijzen binnen de Nationale ‘Top-30’ (2-3-8-14-30 Nat.) op zijn actief, binnen de 2 jaar. Om het met een cliché te zeggen... een super doffer met als het ware op ieder veertje een stukje goud!

De beste zware fondduif aller tijden?

Zonder meer één der beste, zo niet de beste Belgische grote fondklepper die er ooit rondvloog.  Camiel bezweek niet voor de astronomische bedragen… integendeel, hij speelde zijn Molenaar nog gewoon verder. Geen pluim van deze fantast was ooit te koop.

Zo bleef een stuk enorme erfkracht voor de grote fond behouden op Belgische bodem. Door het feit dat Camiel zijn Molenaar hierna nog doorspeelde, werden er in die tijd ook niet zoveel afstammelingen van gekweekt. Wat hij op de wereld trapte werd gekoesterd als goud. Slechts enkele sportgenoten konden er later – toen hij uiteindelijk toch de bruidssuite op de kweekstal kreeg toebedeeld – iets van bekomen… rechtstreeks of via samenkweek. De eerste nakweek is alvast veelbelovend. In zijn eerste jaar op het kweekhok trapte hij meteen Camille BE19-3040117 op de wereld. Deze prachtduivin won meteen:

52. Nat. Zone Argenton 6.657 d. '19 - 176. Nat Argenton 23.258 d.
94. Prov Agen 1.4556 d. '20 - 367. Nat Agen 5.955 d.

Inderdaad... wat goed is, komt snel.

Momenteel staan de erfkracht en de topgenen van deze fantastische wonderduif Molenaar voor het eerst in de etalage (op PIPA).  Een opportuniteit voor kenners en liefhebbers van echte topduiven, om er dankbaar gebruik van te maken.

Video 'Molenaar' BE12-4096069