Feest der Brugse Kampioenschappen: samen met de “Grand Slam of Belgium” een absolute voltreffer over de ganse lijn!

Feestzaal Wildenburg te Wingene, zondag 6 maart. Die bewuste zondagmiddag was het trefpunt voor de huldiging van de vele kampioenen binnen de Brugse Kampioenschappen, beide Vlaanderen en Nationaal, alsook van de laureaten binnen de “Grand Slam of Belgium”.

Hand in hand zorgden beide organisaties voor een uniek feest, waarvan wij achteraf niks anders dan veel, heel veel lof te horen kregen.

Op niks hadden de 160 aanwezigen bemerkingen. Het geheel kende een bijzonder vlot en vlekkeloos verloop met heel veel kampioenen die de revue passeerden tijdens een aardig gevuld programma. Het bestuur van de Brugse Kampioenschappen nam het verloop van de namiddag organisatorisch in handen, daarbij voor wat de Grand Slam betreft, steun werd verleend door de respectievelijke voorzitters en secretarissen van de onderdelen binnen deze groep. Het geheel werd een schoolvoorbeeld van wat we kunnen noemen een overkoepelende kampioenenviering als oplossing voor het te groot aantal huldigingen die er elke winter plaats vinden . Tenslotte moet je ook nog de mensen kunnen vinden die ervoor willen gaan !

Dit was ook één der hoofdthema’s welke Voorzitter Dirk Schreel v/d Brugse Kampioenschappen aanhaalde tijdens zijn openingsrede bij aanvang van het banket: “Het wordt hoog tijd dat de critici onder de liefhebbers stoppen met de afbraak van onze hobby en dat we samen aan hetzelfde touw trekken om verder te gaan. We moeten waardering opbrengen voor die mensen die zich nog willen inzetten voor de organisatie van een groot kampioenschap van dergelijke omvang“.  Verder bracht Dirk hulde aan allen die zich in één of ander kampioenschap wisten te klasseren en dankte de sponsors voor hun bijzonder gewaardeerde medewerking. Er was eveneens een dankwoord aan alle aanwezigen, aan de bestuursleden van diverse  maatschappijen uit de regio (die trouwens sterk vertegenwoordigd waren), aan vier van de vijf provinciale mandatarissen die present tekenden met Voorzitter J. Goegebeur op kop .

Bij aanvang van het feest werd hulde gebracht aan de nationale winnaars/kampioenen en ontvingen de laureaten in de verschillende competities binnen de Brugse Kampioenschappen een medaille geschonken door Burgemeester en Schepenen van de stad Brugge. Een groepsfoto van het gebeuren zal aan het (sportieve) archief van de  stad worden toegevoegd. Dit was juist zoals ieder jaar een pleiade van grote kampioenen uit onze nationale duivensport die  voor de groepsfoto vooraan stonden : Vanhee-Decoster uit Jabbeke, Marc Pollin uit Snellegem, Gevaert-Lannoo uit Deinze, Stijn van Laere uit Kruishoutem (vertegenwoordigd door  broer en vader), Marc Vlaminck uit Ramsel (vertegenw. dr Et. Drieghe), Marc Van Haute uit Smetlede, Filip De Prol uit Oedelem, Etienne Meirlaen uit Sint  Martens Latem, Luc Van Hoecke uit Oedelem, Chris Hebberecht uit Evergem en Julien Vaneenoo uit Wingene.

Tussen de gangen in van het banket, werd aan de laureaten uit alle kategoriën van én de Brugse Kampioenschappen én de Grand Slam of Belgium hulde gebracht. Elke keer werden zij op een warm applaus getracteerd als blijk van waardering voor hun schitterende resultaten in 2010. Een groot aantal prachtige orchideeën stonden klaar om aan de laureaten van de Brugse Kampioenschappen te worden overhandigd. Voor de winnaars van de “Grand Slam of Belgium”stond een grote unieke bloemtuil te wachten.

De asduifcompetitie van de Brugse Kampioenschappen!

Het geheel van het prijzendéfilé begon met de asduifcompetitie v/d Brugse Kampioenschappen voor liefhebbers van West- en Oost-Vlaanderen, een competitie voor oude, voor jaarse en voor jongen afzonderlijk met voorafgaande inschrijving via de ringnummers. Ondergetekende als speaker van dienst begon bij aanvang hiervan met volgende realistische kijk op deze competitie……elke duif die zich hier weet te plaatsen van de eerste tot de laatste mag  het etiket goeie duif opgeplakt krijgen. Het is maar door eraan deel te nemen dat je kan ervaren  hoe moeilijk deze discipline is.

Bij de oude duiven was het de fenomenale “Super George”  08-3069096 van Vanhee-Decoster uit Jabbeke die met 084 % het pleit won (5e Chateauroux 2211 d / 5e Limogees 1929 d en 1e Souillac 269 d)  , op de hielen gevolgd door F & K Denduyver uit Ichtegem met 0,99 % en Antoine Timmerman uit Knesselare met 1,07 %. Inmiddels wellicht  al gemerkt  hoe laag die coëfficiënten liggen !!!  Meer nog …..kijk ook even naar de rest …..als  4e zien we Gevaert-Van Schoorisse uit Ronse met 1,08 %,  als  5e Gevaert-Lannoo uit Deinze met 1,44 %, als 6e Ph. Dobbelaere uit Olsene met 1,59 %, als 7e én 8e Marc Pollin uit Snellegem met 2,03 en 2,28 %, als 9e M. Mattheeuws uit Brugge met 2,38 % en als 10e Willy Vanhoutte uit Wevelgem ……weet daarbij ook dat de laatste geklasseerde duif ( 62 genommeerden) nog steeds maar  9,56 % haalde ….. dan moeten we toch besluiten dat het hier werkelijk om heel goeie duiven gaat……en dat is evenzo het geval bij de jaarlingen en de jongen . Het betreft tussen haakjes voor de oude duiven nog altijd een strijd op 4 vluchten met 1 of 2 nachten korf ofwel drie prijzen met 2 vluchten vanaf Limoges en 1 vlucht met 2 nachten korf….Meedoen blijft altijd de boodschap en achteraf dan eens oordelen!

Bij de jaarlingen won de “Hamilton” 09-3097037 van Marc Pollin uit Snellegem met 0,48% de titel (1e Orléans 584 d / 1e Chateauroux 2095 d , 2e Chateauroux 531 d) , ook op de 3e plaats zien we  Marc Pollin  terug met  1,54 %  en tussenin staat de superjaarduif van Marnick De Neve uit Aalter met 1,34 % . Verder als  4e F & K Denduyver uit Ichtegem ( 1 ,57 %), als 5e W & J & H Dekeyser uit Koekelare met 2 ,15 %, als 6e én 7e én 9e  Willy  Vanhoutte uit Wevelgem met 2,20 % en 2,23 % en 2,70 % ,als 8e Romain Legiest uit Oostakker met 2,48 %, als 10e Sonia Van der Maelen uit Aspelaere met 2,70 % . Eens goed lezen……de laatste duif heeft nog steeds maar 7,81 % van de 60 genommeerden . De criteria hier waren 4 prijzen met 1 of 2 nachten korf ofwel 3 prijzen met 2 vluchten vanaf Chateauroux en 1 vlucht met 2 nachten korf .

De” Crayonné Plastron”: 10 -4275421 van de combinatie Gevaert-Lannoo uit Deinze is de laureaat in de kategorie jonge duiven met 1,43 % (1e Ablis 617 d / 3e Orléans 533 d / 1e Ablis 336 d / 21e Orléans 4892 d ) , zij behalen met 1,83 % ook de 3e asduif en met de 7 e plaats met 2,40 % zitten zij met 3 duiven in de top-7 van deze aartsmoeilijke competitie. De 2e asduif met 1,46 % was voor Maurice Mattheeuws uit Brugge, gevolgd door Deschacht-Denduyver uit Westkerke met 1,92 %, als 5e zien we verder Steyaert-v/d Meerschaut uit Deinze met 2,24 %, als 6e Willy Blancke uit Deinze met 2,37 %, als 8e Liliane Demely uit Moorsele met 2,52 % , als 9e W & J & H Dekeyser Koekelare met 2,61 % , als 10e Maurice Vandekerkhove uit Lotenhulle met nog altijd maar 2,68 %. De laatste  plaats ( 112e ) is slechts 11,04 %.........doe het maar na…. !! Hier moest men 4 prijzen winnen op vluchten met 1 of 2 nachten korf ofwel 3 prijzen waarvan 2 vluchten vanaf Tours en 1 vlucht met 2 nachten korf.

In het algemeen asduifkampioenschap was het een bikkelharde strijd waarbij Stijn Van Laere uit Kruishoutem het pleit won, vóór Maurice  Mattheeuws uit Brugge, K & R Platteeuw  uit Rumbeke, Deschacht-Denduyver uit Westkerke en Marc Pollin uit Snellegem…….dit zijn de top-5 in het algemeen kampioenschap.

De Steeple Cup 2010 : winnaar Marc Pollin uit Snellegem

Voor deze competitie onder voorzitterschap van Roger Desmet-Matthys en secretaris Luc Willem telden de 1e + 2e ingegevene op Brive, op Cahors ,Montauban,Barcelona, Limoges , Limoges jaarlingen. Met 10 prijzen won Marc Pollin vóór Chris Hebberecht ( 9 pr) en Schoors-Dewaele ( 9 pr) .  Er waren 18 genommeerden .

Nationale Marathon 2010 : Etienne Meirlaen uit Sint Martens Latem eindlaureaat.

Hier moest gescoord worden met 1e ingegevene duif op Barcelona , op Tarbes, op Narbonne en op Perpignan (oude). Liefst 9 liefhebbers behaalden een 4 op 4 ……in feite nu ook niet zo gemakkelijk !! Met het laagste coëfficiënt ( 29,33%) won Etienne Meirlaen, als 2e eindigden Frans en Kris Velghe uit Zwevezele en als 3e Julien Vaneenoo uit Wingene. In volgorde vervolledigen we met de anderen die het maximum haalden: Roger Desmet-Matthys, J-P Van Kerkvoorde, Delbar-Raevens, Schoors-Dewaele, R & X Verstraete,Marcel Vandenabeele. Voorzitter Norbert Sierens en secretaris Eric Claerhout hadden de eer om 22 liefhebbers een enveloppe te overhandigen.

Superprestige 2010 : Etienne Meirlaen eveneens schitterend winnaar !

Verliep met  1e ingegevene op Cahors, op Montauban, op Barcelona, Tarbes, Narbonne (oude) en Perpignan (oude) en raar maar waar, ook hier weer dezelfde top 3 en zelfs dezelfde top-4 want Roger Desmet-Matthys won in de Nat. Marathon en in de Superprestige de 4e plaats. Liefst 6 liefhebbers scoorden de vereiste 6 op 6 . Op de 1e plaats Etienne Meirlaen, op de 2e plaats Frans en Kris Velghe en op de 3e plaats Julien Vaneenoo. Raoul & Xavier Verstraete en Schoors-Dewaele waren de anderen met het maximum der punten. Voorzitter Luc Willem en secretaris Johan Gevaert mochten 21 liefhebbers hun enveloppe overhandigen.

Super Cup Midfond in de Brugse Kampioenschappen !

Bij de oude en jaarlingen werd  Marnick De Neve uit Aalterschitterend winnaar. Alle geklasseerden behaalden de vereiste 21 prijzen met 1e + 2e + 3e ingetekende op 7 vluchten tot en met Limoges. Hij klopte niemand minder dan Willy Vanhoutte en Marc Pollin voor de tweede en derde plaats . Niet niks uiteraard .

Bij de jonge duiven met 1e + 2e + 3e ingegevene moest men scoren op 6 vluchten tot en met Bourges . Zes liefhebbers wonnen het maximum aan punten . Laureaat werden Gevaert-Lannoo uit Deinze met in hun spoor andermaal twee sterke concurrenten, namelijk Marnick De Neve en Maurice Mattheeuws.

Algemeen kampioen in de Super Cup Midfond werd de bekende tandem Gevaert-Lannoomet 39 prijzen ( het maximum), een getal dat ook werd behaald door respectievelijk de 2e en 3e algemene kampioen, met name Marnick De Neve en Maurice Mattheeuws.

Belgian National Fond Trophy oude & jaarlingen  : Filip De Prol uit Oedelem schitterend winnaar !

Een kampioenschap met nationale intekening ! 6 vooraf aangegeven nationale  vluchten met 1e + 2e ingetekende komen in aanmerking. Twee liefhebbers behaalden 11 prijzen, namelijk Filip De Prol en Luc Van Hoecke ( 2e ) , beiden uit Oedelem…… Marc Pollin ( 10 pr) was 3e .

Belgian National Fond Trophy jonge duiven: eindlaureaat werd Marc Vlaeminck uit Ramsel

Bij de jonge duiven eveneens met nationale intekening moest men scoren op de 4 nationale vluchten met 1e + 2e ingetekende. Marc behaalde als enige de vereiste 8 op 8 , wat een dikke proficiat waard is . Met 6 prijzen eindigden in zijn spoor Romain Legiest ( 2e ) en R & X Verstraete ( 3e ) , twee grote kampioenen uit Oostakker. Behaalde nog 6 prijzen Vanhee-Decoster (4e).

Algemeen kampioen in de Belgian National Fond Trophy : Luc Van Hoecke uit Oedelem

De sterkspelende fondcrack Luc Van Hoecke won de eindspurt in het algemeen kampioenschap met 16 prijzen en dit voor zijn dorpsgenoot Filip De Prol die er ook 16 binnenhaalde. Hun respectievelijke coëfficiënten waren 168,25 % en 186,24 %  , het werd  bijgevolg een eindsprint zij aan zij ………Vanhee-Decoster scoorden met 14 prijzen en werden 3e algemeen kampioen.

Asduiven in de Belgian National Fond Trophy

Weggelegd voor de duiven die op de vooropgestelde nationale vluchten in de Belgian National Fond Trophy het meest prijzen scoren ( ingeschreven deelnemers). Liefst  10 inzendingen waren er met 4 prijzen, waarvan het fantastische “Fenomeen” van Etienne Meirlaen het met 6,47 % haalde tegen de duif van N & F Norman ( 6,73%) en Marc De Cock ( 13,76%). Het “Fenomeen” van Etienne won met nationale klassering op Brive / Limoges/ Souillac en Tulle.

In de kategorie jonge duiven werd strijd geleverd met dezelfde duif op de nationale jonge duiven vluchten. Ook hier 10 inzendingen met 4 op 4 , waarvan de inmiddels bekende “Santoro”  van Marc Van Haute uit Smetlede– als één der beste jonge duiven van het land in 2010  - de asduiftitel in de Belgian National Fond Trophy  wegkaapte . Als 2e eindigden R & X Verstraete en als 3e Eric Brootcoorens .

Asduif in de Jan Breydel Marathon Trophy

Weer weggelegd voor de ingeschreven deelnemers met nationale omtrek. Met dezelfde duif het meest prijzen behalen op de vooraf aangeduide vluchten binnen de Jan Breydel Marathon Trophy, zeg maar op de zware fond en overnachting , dit was de vereiste om de titel van asduif te behalen. Er waren 11 inzendingen met 3 prijzen, dus ook hier brachten de coëfficiënten weer de beslissing. Met amper 5,19 % op de nationale Montauban / Tarbes en Perpignan won de “Loic” 07-3201171 van Julien Vaneenoo deze mooie titel, vóór Marc Pollin ( 7,24%) en Etienne Meirlaen ( 10,75%) .

De Champions League !

Voorzitter Sylvère Toye en secretaris Marcel Van Riest  hadden drie kategorieën om geldprijzen uit te delen !

Bij de oude duiven kon men 7 vluchten kiezen uit Brive, Cahors , Montauban , Argenton , Barcelona , Limoges , Tarbes , Marseille , Souillac , Narbonne , Tulle, Perpignan met 1e + 2e ingetekende. Eindwinnaar met 14 prijzen was Chris Hebberecht uit Evergem…..hij behaalde het maximum en samen met hem nog 4 liefhebbers, in volgorde  : 2e E. Devos, als 3e M. Pollin, als  4e E. Meirlaen en als 5e R & X Verstraete. In deze kategorie waren 14 winnaars.

Bij de jaarlingen waren er 5 vluchten die in aanmerking kwamen , dit met 1e + 2e ingetekende op Chateauroux ( 2 x), op Libourne ( 2 x) en op Tulle.

Liefst 8 liefhebbers wonnen 10 op 10 . De top -3 waren F & N Norman als 1e, als 2e Joost De Smeyter en als  3e M. Pollin Hier waren er ook 14 winnaars.

Bij de jonge duiven geldden de 4 nationale vluchten met 1e + 2e + 3e ingetekenden als uitgangspunt , 12 deelnemers behaalden een geldprijs. Met 10 prijzen op de vereiste 12 als maximum ging de eer naar R & X Verstraete uit Oostakker, zij wonnen vóór Craeye-Soestronck uit Deerlijk en J-M De Craene uit Zulte, beide laatste behaalden 8 prijzen, ook K & R Platteeuw en Et. Drieghe klasseerden zich met 8 prijzen in de top-5.

De Nationale Décathlon : Winnaar Julien Vaneenoo uit Wingene.

Voorzitter Filip Vervisch en secretaris Jan Buysschaert hadden de eer en het genoegen om “hun” laureaten te huldigen in de Nationale Décathlon. Een competitie met 1e ingetekende duif op Brive, Cahors, Montauban, Barcelona, Limoges oude, Limoges jaarlingen, Tarbes, Souillac, Narbonne, Perpignan . Twee liefhebbers scoorden de vereiste 10 prijzen. Je moet het toch maar doen !! Dit waren Julien Vaneenoo ( wint al voor de 3e maal) en Schoors – Dewaele als respectievelijke 1e en 2e. Dan volgden 2 liefhebbers met 9 prijzen : Etienne Meirlaen als 3e en Raoul & Xavier Verstraete als 4e. Hier waren er 15 winnaars …..

De apotheose van de namiddag was de uitreiking van de Jan Breydel Marathon Trophy  met als winnaar Chris Hebberecht uit Evergem.

Met 1e + 2e afgegevene  moet men voor waar zeggen op 8 van de 9 vooraf aangeduide zware fond- en overnachtvluchten met nationale intekening . In deze discipline waren er zo maar liefst 21 geklasseerden . Op de maximale 16 punten behaalde Chris Hebberecht er 14 en werd eindlaureaat en uiteraard ook de gelukkige eigenaar van een uniek stuk, een unieke trofee die de legendarische Brugse Jan Breydel voorstelt…… een pronkstuk dat elke grote fondkampioen met heel veel waardering in zijn trofeeënkast (zou) willen  hebben. In zijn zog volgde Etienne Meirlaen met 13 prijzen als  2e . Met 12 prijzen hadden we in respectievelijke volgorde Marc Pollin ( 3e), Desmet-Matthys (4e) en J-P Van Kerkvoorde (5e) , dan volgden met 11 prijzen : M & F Vandewalle (6e) , F & K Velghe ( 7e) , Hendrik Mortier ( 8e) , R & X Verstraete ( 9e) en Marc Verschelde als 10e .

 

Tot zover ons relaas over het feest van de Brugse Kampioenschappen met aansluiting van de “Grand Slam of Belgium”. Het werd een bijzonder mooi en verzorgd feest met een “All-in formule” voor slechts 50 euro. Waarbij inbegrepen receptie, banket en de dranken tot 19 uur. En het mag gezegd - en dat strekt tot eer van de koks van Feestzaal Wildenburg te Wingene - de côte à l’os met frietjes en warme groenten was super. Langs deze weg nogmaals dank aan alle sponsors van de Brugse Kampioenschappen (de namen zijn terug te vinden in het boekje dat elke deelnemer reeds ontving) en aan alle aanwezigen.

Een aangrijpend moment was er nog op het einde van het officiële gedeelte toen iedereen een staande ovatie gaf aan Maurice Baele, de stille en noeste werker achter de schermen van de Brugse kampioenschappen. We eindigen met een paar van de vele lofbetuigingen onder de  aanwezigen :  “Proficiat vrienden met jullie feest. Je haalt er alle eer van”, ”Dat is tenminste  propaganda voor de duivensport”.

Dank U beste vrienden! Ook een aantal mailtjes met lofbetuigingen verschenen ’s avonds laat en ’s anderendaags op het scherm van onze pc  !

Aan allen die erbij waren: dank in naam van de voorzitters en secretarissen van de “Grand Slam of Belgium” en evenzo dank in naam van het bestuur van de Brugse Kampioenschappen: Dirk Schreel, Maurice Baele, Paul de Buck en Jacques Mestdagh.