Overslaan en naar de inhoud gaan

Feest 46e Editie van de Gouden Vleugel

Op zaterdag 14 oktober lauwerde de Brugse Barcelonaclub de winnaars van de Gouden Vleugelcompetitie 2023 tijdens een sfeervolle feestavond.

Barcelona… het is en blijft de meest prestigieuze internationale klassieker binnen de duivensport. Ieder deelnemer droomt er van hem ooit te kunnen winnen, hem op zijn palmares te kunnen bijschrijven. Barcelona zorgt voor wereldbekendheid, opent de deuren naar de ‘hall of fame’, vormt de basis voor ‘eeuwige roem’.
De ‘Gouden Vleugel’-competitie leunt hier sterk bij aan. De Gouden Vleugel is te winnen met 1e getekende op de nationale uitslag van Barcelona. Een mooie en eerlijke competitie met gelijke kans voor groot en klein. Iets wat de aantrekkingskracht van deze Gouden Vleugelcompetitie zeker en vast stimuleert. Want ook hier geldt de regel: eeuwige roem voor de winnaar. Waar de meeste zaken in onze duivensport – jammer genoeg - in dalende lijn gaan, kreeg deze Gouden Vleugelcompetitie net meer inschrijvingen (40 meer dan in 2022) ten opzichte van vorig jaar. Met 850 deelnemende leden is het dan ook één der grootste en mooiste privécompetities binnen onze Belgische duivensport.    

Wie ooit de ervaring mocht meemaken om tot het kransje laureaten te behoren, beleefde niet alleen een onvergetelijke dag… met in de namiddag een bezoek aan de stad Brugge in limousines, rondrit met paard en huifkar, de Brugse reien afvaren in de bootjes, om deze onvergetelijke dag af te sluiten met een spetterende feestavond met huldiging van alle laureaten. Het is zo aanstekelijk en onvergetelijk dat iedereen er elk jaar opnieuw wil bij zijn. Ook dit jaar schreven iets meer dan 250 sportgenoten in voor deze prachtige feestavond. Een overheerlijke banket, een prachthulde waarbij de laureaten worden overladen met trofeeën, bloemen en oorkondes of diploma’s… naast een showbizzmoment, staan steeds garant voor een spetterende feestavond. Ook de 46e editie van de Gouden Vleugel voldeed aan alle positieve superlatieven.

Na de intrede van de laureaten in de feestzaal opende Ivan Baetens – namens het voltallige bestuur van de BBC - de feestavond met zijn verwelkoming, waarin hij ook een dankwoord uitspraak aan alle lokalen en hun helpers die instaan voor de inkorving van de duiven, alsook deels voor de inschrijvingen van hun liefhebbers voor de Gouden Vleugel… de organisator van Barcelona (Belgische Verstandhouding) die een perfecte job deden, want deze editie van Barcelona kende een zeer vlot verloop, zowat één der vlotste Barcelonavluchten uit het jongste decennium. Al moeten de weersomstandigheden daar uiteraard ook voor meezitten. Een perfect verloop van de vlucht is ook een garantie op een snel verloop van de Gouden Vleugelcompetitie, waar op plaatsen 1 – 6 en 10 Nationaal de Gouden, Zilveren en Bronzen Vleugel reeds gewonnen waren.
 

Wat is er mooier dan niet alleen de 1e Nationaal Barcelona winnen, maar dit ook te doen met uw 1e getekende… toch altijd de ‘crack’ van het hok en/of favoriet van de liefhebber in kwestie. Een stunt die Marc De Splenter in 2023 voor elkaar kreeg. Na liefst 15uur en 24 minuten vliegen speelde deze klepper – omgedoopt tot de ‘Catalaan’ – het klaar om bij valavond op de dag van lossing zijn hok in Kortemark te bereiken, en de afstand van net geen 1.058 Km op dezelfde dag te overbruggen, dit aan een gemiddelde snelheid van 1143,92 m/min. Chapeau! Hiermee won hij uiteraard ook de ‘Gouden Vleugel’.

Op plaats 6 Nationaal vinden we Oost-Vlaming François Callebaut uit Meldert, die hiermee de Zilveren Vleugel won

Ignace Pollet uit Beveren-Leie stond op plaats 10 Nationaal, en wist hiermee de Bronzen Vleugel binnen te rijven.
De ‘Top-3’ van de Gouden Vleugelcompetitie binnen de ‘Nationale Top-10’ op de uitslag van Barcelona. Het bewijst de sterkte van het deelnemersveld!

De beste Barcelonaduif over de jongste 5 edities van Barcelona – de Primus-inter-Pares 2023 – huist op de hokken van Hugo Casaert uit Russeignies. Winnaar van het 3-jaars klassement van de Gouden Vleugel is zware fondcoryfee Joost-De Smeyter-Restiaen uit Melden. Het 2-jaars klassement ging naar Freddy De Ketelaere uit Eke. De ‘Gouden Vleugel Triomf 2023’ die naar het lokaal gaat dat het eerst 3 liefhebbers weet te klasseren op de nationale uitslag, werd gewonnen door lokaal de Vriendenkring uit Ieper.

De laureaten werden tussen de gangen van het banket door, op passende wijze in de bloemetjes gezet door het bestuur en zijn medewerkers. Net voor de apotheose van de feestavond – de huldiging van de winnaars Gouden, Zilveren en Bronzen Vleugels – barstte de feestzaal uit zijn voegen met het optreden van één der absolute Vlaamse topartiesten Willy Sommers. Een artiest als de wijn, die nog beter lijkt te worden met de jaren. Nog voor hij zijn eerste noot had gezongen stond de dansvloer reeds vol voor zijn traditionele opener met ‘Laat de zon in je hart…’. Willy nam ons gedurende zijn 40 minuten durend optreden mee doorheen zijn reportoire met Vlaamse hits als ‘een leeuw in een kooi’, ‘een wonder van een vrouw’, ‘7 anjers 7 rozen’, en tussendoor de polonaise… maar ook zijn allernieuwste ‘met een aperolletje op het terrasje van zijn balkonnetje’. Afsluiten deed hij met een medley van zijn grootste hits. Prachtig, op en top professioneel, of zoals gezegd… een echte topper, en een garantie op ambiance in de tent.
Het geheel zorgde voor een alweer spetterende en onvergetelijke feestavond. Onze oprechte felicitaties aan alle laureaten van de editie 2023, en aan de volledige bestuursploeg en organisatie van de BBC voor dit prachtig feest.

Hieronder kan u in een fotoreportage de hoogtepunten uit deze feestavond terugvinden.

Gouden Vleugel 2023

1. Desplenter Marc – Kortemark:  Gouden Vleugel
2. Callebaut François – Meldert: Zilveren Vleugel
3. Pollet Ignace - Beveren-Leie: Bronzen Vleugel
4. Aerens Daniël - Drongen
5. Harchies Christian & Cyril - Warchin

Primus-inter Pares 2023

1. Casaert Hugo – Russeignies: BE17-4017181
2. Van Den Berghe Jozef – Landegem: BE16-4249127
3. Schreurs Marc  - As: BE15-2297028
4. Meirlaen Etienne – Deurle: BE16-4237191
5. Depoorter-Moelaert – St-Joris-Beernem: BE16-3124403   

2-jaarsklassement 2022-2023

1.  De Ketelaere Freddy - Eke                               
2.  Desmeyter-Restiaen - Melden                           
3.  Steyaert Christiaan - Evergem                       
4.  Ceulemans Gunther - Emblem                         
5.  Mehmedov Tuncher - Eeklo           

3-jaarsklassement

1. Joost Desmeyter-Restiaan  Melden
2. Eeckhout Yvan - Spileers  Ronse
3. Ceulemans Gunther  Emblem
4. Casaert Hugo   Ruissignies
5. Van Overschelde Roger - Evergem

Wisseltrofee “Vleugeltriomf” 

1. De Vriendenkring – Ieper
Desplenter Marc - Trombetta Xavier - Deprez Olivier

 2. Local Unique – Ronse
De Smeyter-Restiaen - Meere Marc - Haesaert Jan

 3. De Eiktak – Eeklo
De Ketelaere Freddy  - Mehmedov Tuncher - Steyaert Christiaan

4. De Nieuwe Kortrijkse Vereniging – Kortrijk
Pollet Ignace - Callens Paul - Vervalle Stefan

5. De Vliegersclub – Kortemark
Verhaeghe Martin - Verhaest Rudi - Scheirlinck Francine

De winnaars van de Provinciale Ereprijzen

Winnaars van de Nationale ereprijzen

De laureaten van de regionale en arrondissementele ereprijzen (klik op de foto voor een aparte weergave per foto)

De intrede in de zaal van alle laureaten/winnaars 2023 uit de 46e Gouden Vleugeleditie

Ivan Baetens (tijdens zijn openingsrede) en Dirk Deroose (bracht hulde aan de sponsoren en prominenten)