Fauches Brothers, "Internationale Barcelona Winnaars (2003)"


PipaTeam op bezoek bij "Fauche Gebroeders"
(van links naar rechts : Benny, Nik, Tom, Ulrich, Frans, Jean Claude, Jean Louis, Kurt en Ruben)

 


Winning Pigeon Ringnumber : B 99 - 1024337

 

 Maandag 7 juli, 9U30 was het vertrek gepland vanuit Knesselare.
Ruben "Junior Vet" Lanckriet en Benoit "moppentapper" Tierentyn verzamelden er ten huize Gyselbrecht, van waaruit de rit zou gaan richting Hamme – Mille, de centrale afspreekplaats vandaag, waar de PR manager van PIPA Martin Degrave woonachtig is.

Na een vooraf niet gepland bezoek aan de faculteit Diergeneeskunde in Merelbeke en enkele tientallen zenuwslopende minuten in de niet helemaal stilstaande file, kwamen we net voor 12u00 aan bij Martin en Josiane.

Ook verschillende andere Pipa Leden waaronder Tom Aerts, Kurt Haesen, Ulrich Lemmens en last but not least het laatst bijgekomen Pipa Lid Frans "de Zilveren Vleugel "
Hermans waren van de partij.

Op bovenstaande foto van links naar rechts : Ulrich Lemmens, Ruben Lanckriet, Kurt Haesen, Nikolaas Gyselbrecht, Tom Aerts, Martin Degrave, Frans Hermans en uiterst rechts Benny ( of Benoit ).

Nadat we allen uitgebreid van spijs en drank voorzien waren in de Rue de la Forêt de Meerdael, waarvoor nogmaals oprechte dank aan de gastvrouw en gastheer Josiane en Martin, werd koers gezet richting Waret-L'Evêque.

Vanuit Hamme Mille is het maar een halfuurtje rijden naar Waret-L'Evêque, waar Jean Louis Fauche woonachtig is. Daar bevinden zich ook de vliegduiven. Beide broers zijn rasechte, uiterst sympathieke, duivenmelkers. Terwijl Jean Louis (45) niet van de duiven weg te slaan is, maakte de andere broer Jean Claude (56), ruimschoots en met veel plezier de tijd om het Pipa Team te woord te staan. Jean Claude zelf woont een eindje verderop in Andenne en is de man van het papierwerk en de boekhouding.
 

Hokbestand : In totaal huizen er bij de Fauche Gebroeders een 500-tal duiven, waarvan een 80 weduwnaars en 40 duivinnen, bestemd voor wedstrijden. Een heel pak duiven dus, maar wetende dat beide broers in hun vrije tijd alleen maar met duiven bezig zijn, is het wel verstaanbaar dat men dit aantal goed kan verzorgen en in goede banen kan leiden.


Ook mogen we onze goede vriend Jos Veulemans (Ook wel de “Derde Fauche Broeder” genoemd) niet vergeten bedanken om de afspraak vast te leggen bij de Fauche Gebroeders. Op deze foto links, viel op de uiterst rechtse pier, de internationale winnares.

 De Derde Gebroeder, "Jos Veulemans". (midden)
Op bovenstaande foto van Links naar rechts : Jean Claude Fauche, Jos Veulemans and Jean Louis Fauche.

De Gebroeders Fauche zijn geen onbekende in duivenwereld, al sinds 1984 ( ook vader Fauche was duivenmelker ) maken de broers Jean Louis en Jean Claude de duivenwereld onveilig. In den beginne werd zoals meestal gestart op de vitesse en halve fondvluchten, maar algauw was er het besef dat enkel de zware fond en overnachtfond het ultieme doel zou worden.

Zo korfde men in 1988, 8 duiven in op Brive voor de eerste keer en had men meteen 6 prijzen per tiental. De start voor een succesvolle fondcarriere was meteen ingezet.

In 1991 behaalden de gebroeders op de Olympiade te Verona de eerste duif op de FOND.
In 1993 behaalde men zelfs twee internationale overwinningen, en dit op Pau en Bordeaux, met respectievelijk 7.760 en 4.373 duiven. Zo ging men op het zelfde élan verder de jaren erna, en behaalde men nog bij de duivinnen op Marseille een internationale overwinning in 1997 van 1.416 duivinnen.
Ook in 2000 twee interprovinciale overwinningen en dit op Barcelona en Perpignan.
In 2003 tenslotte de kroon op het werk met een internationale Barcelona overwinning en dit zowel bij de duivinnen en de duivers. De winnares is namelijk een 4-jaarse, zwart geschelpte duivin.
 

Er werden ten huize Fauche Gebroeders 40 duiven ingekorfd op Barcelona, waarvan 36 duivers op weduwschap en 4 duivinnen op nest. Net zoals de vorige jaren was de internationale overwinning weggelegd voor een duivin. Dit keer op nest met een jong van 3-4 dagen op de inkorving, en ongeveer 10 dagen bij thuiskomst. De duivinnen worden samengestoken bij de jonge duiven en gekoppeld met de jonge duivers. Dit is een enorme tijdsbesparing, want de duivinnen vliegen samen uit met de jonge duivers. Normaalgezien krijg je duivinnen niet zo makkelijk aan het vliegen, maar met de jonge duivers erbij vliegen ook de duivinnen veel meer.
En dat het duivinnenweer was bewijzen ook bij Fauche de resultaten, want 3 van de vier ingekorfde duivinnen vonden de zaterdag hun weg naar het hok terug, terwijl er slechts 7 van de 36 duivers in Waret arriveerden.

Duivinnen :
Eind vorig jaar wou Jean Louis Fauche in feite stoppen met het spel op duivinnen, want de tijdsinvestering was enorm, er werd namelijk op weduwschap gespeeld met de duivinnen. Jean Claude kon zijn broer gelukkig nog overtuigen om nog maar eens het duivinnespel te proberen, dit keer wel met een andere methode, op nest. Jean Claude argumenteerde dat de laatste internationale Barcelona overwinningen allemaal weggekaapd zijn door het vrouwelijke geslacht. Dit jaar speelde men voor de eerste keer de duivinnen op nest. Dit vernieuwende effect zou volgens Jean Claude wel één van de succesfactoren kunnen zijn voor de internationale overwinning. De motivatie was enorm hoog. Natuurlijk komt er ook een grote dosis geluk bij kijken geeft JC grif toe. Een andere belangrijke kritische succesfactor is het ongelooflijke origine waaruit de duiven voortstammen.
 


Internationale overwinnaar :
De vader is één van hun stamduiven “The 39“, de tweede Olympiade duif in Basel in 1997. Dit is ras Lesire en Collard. Ook langsmoederszijde vinden we Top origine, met als uitsteker de Eerste Internationaal Barcelona, gespeeld door Remi Gyselbrecht in 1995.
Als basisrassen bij Fauche vinden we vooral duiven uit de topduiven van de familie Gyselbrecht, daarnaast ook nog Deroo, Collard en Lesire. De Gyselbrecht, met de Crack 40-lijn gaf ook de vader van de interprovinciale overwinnaar Barcelona 2000 en eveneens van de interprovinciale overwinnaar Perpignan 2000. Meer over de inbreng van Gyselbrecht-duiven en de gevolgen vind je hier
KLIK HIER

 


Jean Claude Fauche en Dr. Carlo Gyselbrecht : twee internationale Barcelonawinnaars. Deze foto werd genomen op één van de verschillende Gyselbrecht verkopingen waar Jean Claude verschillende cracks weghaalde.

 

Voorbereiding :
Als voorbereiding vlogen de duiven 4 maal tot aan de grens, dan Orléans, op 14 juni Châteauroux en de 21ste juni nog een 125 Km-vlucht vanuit Dizy. Dit was de week voor de inkorving. Qua voedingssysteem is het eigenlijk zo dat de duivinnen, volle bak krijgen voor 1/2 uur. In de weken tussen Châteauroux en Barcelona werd gekuurd tegen Trichomonias en tegen de kopziekte.

Na tientallen sigaretten en evenveel anecdotes later vraagt Jean Claude als er zaken zijn die we graag nog zouden weten…


Maar eerlijk gezegd denken we dat we zowat alles weten wat we willen weten na deze leerrijke en gezellige uurtjes… Hierbij bedanken we graag nogmaals de vriendelijke gebroeders en familie + de Hr Veulemans voor de gastvrije ontvangst en wensen we hen ook allemaal een schitterende toekomst…maar we twijfelen er niet aan dat hier in de nabije toekomst nog hard zal gespeeld worden, want voor de Fauche Gebroeders zijn duiven hun leven. Al de rest is van geen tel…Zo wordt aan alle uiterlijkheden eigenlijk geen belang gehecht, want wanneer men er Jean Louis er op attent maakte, dat zijn prehistorische duivenmanden wel eens zouden uit mekaar vallen, verklaarde hij dat het niet de manden zijn die belangrijk zijn, maar hetgeen er inzit. En kunnen we een internationale overwinnaar van Barcelona, de meest prestigieuze aller vluchten, ongelijk geven?