Fantastisch seizoen 2019 voor de combinatie Thibaut-Boons (Sombreffe, BE) met enkele nieuwe Nationale Asduiven KBDB!

Als je het seizoen weet af te sluiten met niet minder dan vier verschillende prijzen in de nationale asduivenkampioenschappen KBDB, dan is het een goed jaar geweest. Jean-Marc Thibaut liet nog maar eens zien wat hij kan, en hij breidde zijn palmares gestaag verder uit. In België is hij wellicht de liefhebber met de meeste records achter zijn naam in de kampioenschappen KBDB.

De indrukwekkende totale verkoop van februari 2019, waarbij alle duiven van dit hok (geboren voor 2017) wereldwijd werden verkocht, zindert nog na bij veel liefhebbers. De meest voorname kweek- en vliegduiven van dit team werden toen aangeboden in een spectaculaire veiling. Twee volledige generaties van 2017 en 2018 werden niet mee verkocht, en Jean-Marc had ook nog een extra ronde voor zichzelf gekweekt, zodat hij zijn beste lijnen toch aan boord kon houden. Desondanks begon hij met veel vraagtekens aan het nieuwe seizoen. De veiling was zonder meer een groot succes (dit toont aan dat zijn duivenstam de nodige erkenning heeft gekregen), maar hij moest het voortaan wel met een pak minder duiven doen. En het zijn net die duiven die hem zijn grootste successen hadden bezorgd. Deze stam was het resultaat van een jarenlange zoektocht naar de beste duiven op de markt en de best denkbare kweekparen, gecombineerd met zorgvuldige selectie. Wie enigszins pessimistisch is, gaat ervan uit dat het verkopen van zo'n collectie duiven onvermijdelijk tot prestatieverlies lijdt. En toch...

Prestatieniveau gaat niet omlaag

Wie de resultaten van de combinatie Thibaut-Boons het afgelopen seizoen wat heeft gevolgd, zal ongetwijfeld concluderen dat alles netjes volgens plan is verlopen. De duiven waren goed op weg om een stevige conditie op te bouwen, en dat is natuurlijk de eerste voorwaarde voor een goed seizoen. En toen kwamen de nationale vluchten eraan, waarin 'Special Vikie' of 'New National Star' zich lieten gelden met een aantal nationale top 100-prijzen. Daarna was het tijd voor de jongere generatie om zich te tonen. En ook daar vielen enkele ontdekkingen te doen. Het seizoen werd afgerond met een heuse apotheose bij de nationale kampioenschappen KBDB. Wat denk je hiervan: 

5. Nationale Asduif kleine midfond OB KBDB 
7. Nationale Asduif grote midfond jonge duiven KBDB
10. Nationale Asduif kleine midfond oude duiven KBDB
15. Nationale Asduif kleine midfond oude duiven KBDB

En er is meer:

5. Nationaal Kampioen kleine midfond oude duiven en jaarse KBDB

Het team behaalt vier nieuwe titels in de nationale asduivenkampioenschappen, dit amper acht maanden na de ingrijpende verkoop. Het was dus opnieuw een uitstekend seizoen, en dat onderstreept de kwaliteiten van de duivenstam in Sombreffe. Het toont aan dat Jean-Marc, ondanks een chronisch gebrek aan tijd, over een uitstekende collectie topduiven beschikt, waarmee hij telkens kan uitpakken. Hij is bovendien niet de enige speler die schittert met deze duivenfamilie; verschillende andere liefhebbers maken ook gretig gebruik van de Thibaut-Boons-duiven. We werpen een blik op de nieuwe kampioenen van dit hok.

- 'Victoire' (BE17-1143255)

3. Nationale Asduif kleine midfond Jaarse KBDB '18
5. Nationale Asduif kleine midfond oude duiven KBDB '19
1. Bourges provinciaal -  905 d. '17
  57. Nat Zone    - 12.400 d.
  107. Nationaal   - 38.456 d.
1. Gien provinciaal  -  970 d. '19
1. Sens provinciaal  -  798 d. '18
1. Sens provinciaal  -  414 d. '18
2. Gien provinciaal  - 1.050 d. '18
4. Gien provinciaal  - 1.839 d. '19
6. Vierzon Iprov    - 1.866 d. '18
6. Moulins Iprov    - 1.546 d. '18
7. Bourges Iprov    - 1.704 d. '19
8. Bourges Iprov    - 1.006 d. '19
...

De stamboom vind je hier terug.

- 'Blue Perfection' (BE19-1153716)

7. Nationale Asduif grote midfond jonge duiven KBDB
1. Dizy regionaal    -  369 d.
1. Sézanne regionaal  -  112 d.
3. Argenton provinciaal -  618 d.
  23. Iprovinciaal   - 1.416 d.
5. Bourges provinciaal -  734 d.
  18. Iprovinciaal   - 2.010 d.
  387. Nationaal    - 28.446 d.
5. Châteauroux prov   -  423 d.
  17. Iprovinciaal   - 1.023 d.
​...

Klik hier voor de stamboom.

- 'Special Vikie' (BE17-1143209)

1. Bourges prov   - 1.006 d. '19
  24. Nationaal  - 24.055 d.
5. Argenton n zone - 3.487 d. '19
  52. Nationaal  - 15.235 d.
3. Gien Iprov    - 2.157 d. '19
48. Bourges Iprov  - 2.053 d. '18
59. Nevers Iprov  - 3.591 d. '18
...

De stamboom vind je hier terug.

Waarom opnieuw een veiling?

Ondanks het ononderbroken succes van dit hok nam zijn carrière toch een onvoorziene wending, door een drukke job en een zwaar gezinsleven. De twee dochters van Jean-Marc zijn intussen al wat ouder geworden, maar toch blijft het moeilijk om zijn steeds drukker wordende handelszaak onder controle te houden. Jean-Marc en zijn vrouw investeerden enkele jaren geleden een behoorlijk bedrag in hun winkel, om de verkoop een boost te geven. Deze zaak was voordien in handen van zijn ouders, waardoor er ook een emotionele verbondenheid is.

De winkel behoort momenteel tot de bedrijvengroep Aveve, en zaakvoerder Jean-Marc investeert er heel wat tijd in. Vandaar dat er weinig tijd overblijft voor zijn favoriete hobby. Hij kan gelukkig wel rekenen op de steun van enkele goede vrienden (Michel Lardinois, Philippe Soetars, Michel Hovens,...), die tijdens en na het seizoen enkele taken op zich nemen. Maar wat als je niet eens de tijd hebt om tijdens het weekend je duiven op te wachten? Dat was meteen ook de reden waarom Jean-Marc vorig jaar besliste om een aanzienlijk deel van zijn duivenbestand van de hand te doen.

En toch botste hij ook afgelopen seizoen opnieuw op zijn limieten. Hij is op een punt gekomen waarop hij de juiste keuzes moet maken, en waarbij hij ook aan de impact op zijn verdere leven moet denken. Hij hakte opnieuw een moeilijke knoop door: de komende jaren mikt hij enkel op de fondcompetitie. Deze discipline vergt wat minder tijd van de liefhebber, en de duiven komen ook later op de dag terug thuis - lees: na het sluitingsuur van zijn winkel. En zo weten we ook meteen waarom deze kampioen, acht maanden na zijn succesvolle veiling, opnieuw een volledige duivencollectie te koop aanbiedt.

We feliciteren Jean-Marc alvast voor de vele jaren waarin hij op het hoogste niveau heeft gepresteerd! We wensen hem veel succes met zijn nieuwe doelen, en met de nieuwe uitdagingen die binnenkort zijn pad zullen kruisen.