Evert Antonides (Sappemeer, NL) speelt het overnachtspel van de ZLU in het noorden van Nederland op een van de grootste afstanden

Evert Antonides neemt vanuit Sappemeer deel aan het volledige programma van de ZLU. Zijn duiven dienen over een extreem lange adem te beschikken. Voor de klassieker vanuit Barcelona moeten er maar liefst 1352 loodzware kilometers worden overbrugd. In 2011 ontving Evert de Ereprijs Barcelona ZLU voor de grootste afstand.

Evert Antonides

Evert komt oorspronkelijk uit de stad Groningen. Zijn vader en grootvader beoefenden daar de duivensport zodat Evert deze met de paplepel werd ingegeven en hij de derde generatie van de familie Antonides vormt die actief is in de duivensport. Als 10-jarig jongetje zorgde de gezondheid van zijn opa ervoor dat hij bij zijn huidige liefhebberij werd betrokken. Voor één gulden in de week maakte hij destijds de hokken schoon. Vader Willy trad na het overlijden van opa in zijn voetsporen. In 1975 werd Evert lid van P.V. de Eendracht in Groningen waar een paar jaar later, met nog een twintigtal andere liefhebbers, gevlogen werd in de duiventuin aan het Damsterdiep. In 1987 verhuisde Evert naar Sappemeer waar tot 1999 succesvol werd deelgenomen aan de programmavluchten tot 700 kilometer (in 1992 was Evert de 10e  beste liefhebber in de nationale competitie Wie Heeft Ze Beter). In het jaar 2000 werd de overstap gemaakt naar de marathonvluchten.


Evert Antonides

Stamopbouw

Direct bij de overstap naar het overnachtfondspel werden afstandsgeschikte duiven aangeschaft bij goed spelende liefhebbers op die discipline. Er kwamen duiven van o.a. Jan Ernest uit de lijn van het Barcelonakoppel, Henk Wegh (Lochem, NL) uit zijn Gouden Barcelonalijnen en via Jan van Engelen (Hedel, NL) werden de lijnen van R. Gyselbrecht (Knesselare, BE) ingebracht. Een hoofdrol is weggelegd voor de duiven die hun oorsprong vinden bij Hein Brassé (Nuth, NL). De lijnen van de Brede grijs, Jonge grijs, de Zwarte sander, Supersjek en Smale Barcelona vormen de rode draad op het hok van Evert. Voeg daar nog de van Wanroyduiven van Jan Lijnders (Reuver, NL), die mede via Sije Pijl werden verkregen, aan toe en dan is duidelijk dat Evert niet over één nacht ijs is gegaan bij zijn stamvorming. De ogen van zijn duiven worden door Myron Kulik (Florida, USA) gekeurd op kweekwaarde. Bij het koppelen wordt met de uitkomsten hiervan rekening gehouden.

Het ZLU-spel in het noorden

In 2014 werd door Evert deelgenomen aan de ZLU-vluchten. Door hem de ultieme sportbeleving voor de liefhebbers van de ochtendlossingen genoemd. In het hoge noorden van Nederland nemen de liefhebbers het, naast het nationale spel, tegen elkaar op in de ZLU Drachten. Sinds 2012 wordt getracht het ZLU-spel op de verste afstand op een hoger peil te brengen. Een verdubbeling in 2014 van zowel het aantal deelnemende liefhebbers als het aantal deelnemende duiven geeft aan dat men hiermee op de goede weg is. Dat door Evert Antonides voor het inkorven van zijn duiven maar liefst 120 kilometer moet worden afgelegd bewijst het fanatisme waarmee de sport door hem wordt beoefend.

Pau

In 2014 werd de mooiste uitslag gemaakt op Pau ZLU. Door Evert werden in het inkorflokaal 7 duiven toevertrouwd aan de verzorgers van de ZLU. In ZLU Drachten werd het een dubbele overwinning. Met 1-2-6-7 (35 duiven in concours) werd een mooie serie neergezet. Nationaal werden eveneens 4 prijzen behaald. Tegen 3020 duiven werd plaats 209 bezet door zijn NL11-4703140 Dochter Levi. Vader is NL03-1353651 Levi, een kleinzoon van de BE92-4428350 Laureaat Barcelona van Remi Gijselbrecht die in 1995 de 1e Internationaal Barcelona won tegen 20925 duiven. Klik hier als u de pedigree van Dochter Levi wil aanschouwen. Op plaats 270 in de nationale uitslag staat Everts NL10-1011509 Zoon Sem. Deze doffer is een zoon van NL00-1020982 Sem, grootvader van de 1e Nationaal Cahors 2010. Voor de pedigree van Zoon Sem kan u hier klikken. De afstand op Pau bedroeg 1215 kilometer. Een overvlucht van bijna 200 kilometer op de uiteindelijke nationale winnaar! Mede dankzij de uitslag op Pau werd Evert in 2014 3e Onaangewezen en 6e Keizer Generaal ZLU Drachten.


Evert met zijn Dochter Levi, 1e Pau ZLU Drachten (1215 km)

Overige prestaties

In 2012 mocht Evert, tijdens de prijsuitreiking van de ZLU, een heel bijzondere prijs in ontvangst nemen. In 2011 won hij met zijn NL07-1113465 Contador de Ereprijs Barcelona voor de grootste afstand (1352 km). Contador stond in de nationale uitslag op plaats 415 (7046 d.). Er werd door Evert op deze Barcelona 1 duif ingekorfd. Naast het ZLU-spel werd eerder ook deelgenomen aan de vluchten met middaglossing die op het programma stonden van de afdeling 10 Noord-Oost Nederland. Hierop werden hele mooie resultaten behaald zoals de teletekstvermeldingen in 2012 op de vluchten vanuit Limoges en Albi. In de nationale competitie TBOTB bezette Evert met zijn NL02-1329736 in 2006 plaats vijf in de eindrangschikking van de asduiven op de grote fond. Voor een overzicht van nationale topnoteringen kan u hier klikken.

 
Heel bijzondere prijsuitreiking ZLU in Kerkrade

Over de landsgrenzen

Door Evert wordt af en toe deelgenomen aan eenhoksraces. In 2007 werd deelgenomen aan de F.C.I. race in Thailand en in 2012 was hij vertegenwoordigd in de eindrace in Portugal (Algarve). Op zijn website staat een fraaie fotoserie van zijn belevenissen in Thailand. Hier hoopt hij in de toekomst nog eens bij aanwezig te zijn. Daarnaast heeft Evert nog een hobby: het sparen van alle kentekens van Amerika. Dankzij de duivenliefhebber Norman Allaan (Californië) is zijn verzameling compleet. Als tegenprestatie ontvangt deze Amerikaan jonge duiven uit Sappemeer.


Dankzij sportvriend Norman Allaan is zijn verzameling compleet

Slot

Evert Antonides geniet duidelijk van alle facetten die de duivensport te bieden heeft. Zijn hart heeft hij verpand aan het ZLU-spel dat in het noorden aan een opmars bezig is. ZLU Drachten heeft haar eigen Hall Of Fame. Om daar een vermelding te verkrijgen is een top 100-notering in de nationale ZLU-uitslag vereist. Hier ligt een mooie uitdaging voor Evert om zich tussen deze ultieme marathontoppers te scharen.