Eurocommissaris lost witte duiven van Jos Thoné op de Dag van Europa

Op 9 mei, de Dag van Europa staat de wereld even stil bij het feit dat de Europese Unie werd opgericht om de vrede in Europa te bewaren. Op de feestelijke herdenking in Brussel loste de Eurocommissaris Ylva Johansson witte duiven van Jos Thoné uit As.

Sinds 1985 worden er op 9 mei in de hele EU jaarlijks op de Dag van Europa verschillende evenementen georganiseerd. In Brussel houden de Europese instellingen traditiegetrouw open dag, met infostands en rondleidingen. Centrale figuur op deze hoogdag was het Zweedse Europarlementslid Ylva Johansson, Eurocommissaris van Binnenlandse Zaken. De Dag van Europa, die elk jaar op 9 mei wordt gehouden, viert vrede en eenheid in Europa. De datum markeert de verjaardag van de historische 'verklaring van Schuman' die zijn idee uiteenzette voor een nieuwe vorm van politieke samenwerking in Europa, die oorlog tussen de Europese naties ondenkbaar zou maken. Het voorstel van Schuman wordt beschouwd als het begin van wat nu de Europese Unie is.

Oekraïne

De herdenkingsceremonie stond ook vooral in het teken van de oorlog in Oekraïne en de Europese solidariteit. De Eurocommissaris en de Oekraïense ambassadeur in België mochten op de plechtigheid op het Schumanplein aan de Europese instellingen de witte duiven lossen als symbool van vrede en solidariteit, witte duiven afkomstig van Jos Thoné uit As. Xavier Thoné, de zoon van de kampioen uit As, krijgt geregeld vragen om die witte snelheidsduiven bij allerhande plechtigheden, vooral huwelijken, in te zetten. Ze keren gegarandeerd terug naar hun loft in As, wat bij sierduifjes niet het geval is.

Xavier Thoné overhandigt een witte duif aan de Eurocommissaris en de ambasseur.

Ambassadeur

Met het lossen van de duiven kreeg ook de Europese plechtigheid een bijzonder cachet en dat viel duidelijk in de smaak van de Zweedse Eurocommissaris. Ze stond erop om de duiven eigenhandig te lossen. Ook voor Jos Thoné vormde het evenement op het Schumannplein een speciaal gegeven. Jos geniet immers ruime internationale bekendheid en wordt niet voor niets een van de ambassadeurs van onze duivensport genoemd. Twee jaar geleden ontving Jos trouwens officieel het diploma van FCI-ambassadeur. De FCI is de enige overkoepelende organisatie in de wereld, die de landen groepeert waarin duivensport wordt beoefend.