Etienne Meirlaen (Deurle, BE) wijst de weg naar de top (deel 2)

Kweken en werken met uitzonderlijke winnaars en bouwen op Nationale Asduiven was ook hier de leidraad tot succes.

Uiteraard is dit makkelijker gezegd dan gedaan. Heel eenvoudig omdat je eerst en vooral duiven moet kweken die op nationaal en internationaal vlak de fijne top (lees: top-10, minimaal top-20 nationaal) kunnen halen. En dit niet 1 keer, maar meerdere keer in één en hetzelfde seizoen. Want pas dan kan je aanspraak maken op ‘Nationale Asduiven’. Daarom koppelde Etienne Meirlaen zijn twee winnaars 1. Nationale Asduif Grote Fond KBDB uit 2008 en 2009 aan elkaar, zijnde Cor x Perpignanlady. Hun kinderen liggen mee aan de basis van nieuwe winnaars en asduiven. Hierin is uiteraard een hoofdrol weggelegd voor gouden stammoeder Yelena en haar zonen Monar en Montali. Het uitzonderlijke LDHA genotype AA van Yelena werd op deze manier optimaal benut, via inteelt, lijnenteelt en in kruising met andere machtige topvliegers of fenomenale ingeteelde kweeklijnen.

De gouden succesader van stammoeder Yelena en super-zoon Monar

Vooral de nakweek van Monar (directe zoon Yelena) is fenomenaal. Etienne kon er slechts een beperkt aantal jongen van kweken, alvorens hij na zijn topexploot met het winnen van 1. Internat Narbonne 12.605 d. in 2011, in het voorjaar van 2013 naar de andere kant van de wereld verhuisde. Monar liet een pak excellent kweekmateriaal en enkele fenomenale crackduiven na op Belgische bodem.

De huidige ‘Nr 1’ op de Meirlaen-kweekstal is ‘Superbreeder 214’, een directe zoon van Monar gekoppeld aan een dochter van Marathonlady (een halfzus van Yelena en van ’t Fenomeen). Onder zijn directe kinderen vinden we nationale toppers als Provincial Pau (1. Prov Pau, 1. Prov St.Vincent, 3. Nat Asduif Grote Fond KBDB’17 en 10. Nat Asduif Grote Fond KBDB ’16), Provincial St.Vincent (1. Prov & 2. Nat St.Vincent 2.953 d. ’19) en All-in One (6. Nat Asduif Grote Fond YL KBDB ’14).

De laatste kweek van Monar in het voorjaar van 2013 leverde 2 fenomenale crackduiven op, met name Son Monar 031/13 die werd afgevlagd als 1. Olympiadeduif Grote Fond KBDB Cat E – Poznan 2019 (deze klepper verongelukte jammerlijk genoeg later dat jaar of viel ten prooi aan de sperwer), en diens broer ‘Olympic Monar 054’, winnaar van 1. Asduif van België Grote Fond – over 3 internationale vluchten 2019 (PIPA-ranking), 4. Olympiadeduif Grote Fond KBDB Cat E – Poznan 2019, en 2e Beste Perpignanduif van België over 2 jaar 2017-’18.

Met een dochter van Monar 074/12 werd aan samenkweek gedaan met Hugo Batenburg-Vd Merwe. Ze werd gekoppeld aan een Zoon Diamantje (Diamantje werd 1. Intnat Asduif Perpignan 2010-’11). Het werd een schot pal in de roos, want uit deze samenkweek werd Diamond Anita geboren, de 1. Nat Asduif Grote Fond KBDB 2017.

Dat uit de machtige nakweek van de Yelena-dynastie - in verdere generaties - steeds maar nieuwe winnaars, crackduiven en asduiven worden gekweekt bewijst VIPau (kleinzoon van Yelenka, zus van Yelena), een gigant van een supercrack en winnaar 1. Nat Asduif Grote Fond over 3 internationale vluchten 2019 (PIPA-ranking) en 12. Nat Asduif Grote Fond KBDB 2019.

Vorig jaar in 2020 strandde Etienne Meirlaen op de dichtste ereplaats, met het winnen van de 2. Nat Asduif Grote Fond KBDB 2020 met Yelena’s Ace. Deze fantast heeft als moeder Miss Agen (1. Prov & 3. Nat Agen 3.180 d. in 2014), een directe dochter van superman Montali (zoon Yelena) gekoppeld aan een doffer afkomstig van Jan Hooymans (Cor de Heijde-bloed).

Het hoogtepunt van 2021: het winnen 1. Intnat Agen hens

In 2021 mocht de kolonie van Etienne Meirlaen een nieuwe internationale overwinning bijschrijven op de erelijst. Daar zorgde superduivin Miss Narbonne voor. Ze won als jaarling reeds 1. Prov en 3. Nat Narbonne 3.580 d., om in 2021 nogmaals haar duivels te ontbinden uit Agen met het winnen van 1. Intnat Agen Hens tegen 7.624 duivinnen. De spreekwoordelijke appel viel ook hier niet ver van de boom, want Miss Narbonne werd gekweekt uit Son Olympiad 97 (een directe zoon van Yelena) gekoppeld aan een Kleindochter Monar. Supergenen aan de basis van een nieuwe internationale winnares!

Nog meer 1e Nationale Asduiven

Bovenstaande lijst op zich is al indrukwekkend, al is er nog meer. Want wie denkt dat hiermee de kous af is, heeft fout gedacht. Want de Meirlaen-kolonie herbergt nog meer nationale asduiven. Onbegrijpelijk dat de KBDB gedurende enkele seizoenen de titel van Nationale Asduif Grote Fond Jaarlingen uit de kampioenschappen schrapte (opnieuw ingevoerd in 2021). Want in 2018 had Etienne Meirlaen met National Gold de beste jaarling op de internationale marathonvluchten op het hok (de feitelijke 1. Nat Asduif GF YL KBDB). Zij werd 1. Nationale en 2. Internationale Asduif Grote Fond YL over 2 internationale vluchten 2018 (PIPA-rankings). Zij stamt uit die andere kweekgigant die aan de basis ligt van de Barcelonasuccessen, met name Old 7 Barca 240/03 (zelf winnaar 7 x Barcelona, waaronder 68. Nat en 84. Nat Barcelona), waar deze National Gold een kleindochter van is… in kruising met de lijn Kimi Barca (7. Nat St.Vincent en 10. Nat Barcelona).

Als laatste in het rijtje asduiven komen we uit bij die andere topduivin Best of Belgium, ook al een product van een kruising, met een volle Zus Cor (Cor: 1. Nat Asduif Grote Fond KBDB 2008) gekoppeld aan Son Persufon aangekocht bij Declercq-Vervaeren (uit fondcrack Persufon De Smeyter-Restiaen). Deze Best of Belgium werd 1. Nat en 1. Internat Beste Jaarling Grote Fond 2017 over 2 internationale vluchten (Agen Narbonne) – PIPA-ranking, en 1. Prov Asduif Grote Fond KBDB en 4. Nat Asduif Fond & GF YL KBDB 2017.

Gewoon fenomenaal welk een arsenaal aan 1e (inter)Nationale Asduiven en winnaars de kolonie van Etienne Meirlaen herbergt. Gekweekt en gespeeld op ‘eigen hok’! Het resultaat van een doordachte kweek- en niets ontziende selectiepolitiek, naast de feeling en skills van de man aan het roer… die de cirkel rond maken. Het lijkt allemaal makkelijk wanneer je dit leest… de kunst is echter om dit alles voor mekaar te krijgen, het zelf te verwezenlijken. Een self-made story die tot gigantische successen heeft geleid, en waarvan het laatste hoofdstuk verre van geschreven is. Dit is zonder twijfel één der beste, zoniet het beste hok fond en zware fondduiven ter wereld van dit moment! Wie doet het hem na?