Eric Vermander (Oekene, BE) wint 1e Nationaal Montauban 5.933 oude

Eindelijk! Na een recital van dichte ereplaatsen op nationaal vlak heeft Eric Vermander uit Montauban zijn reeds lang verdiende nationale zege vast. Dan nog met één van zijn favoriete duiven, de Napoleon. Mooier kan niet!

De nationale Montauban werd opnieuw een zware dobber voor de deelnemende fondvliegers. Een vlucht die bij menige duif in de kas zal kruipen, en enige recuperatietijd zal vergen. De kopwind uit noordelijke tot NO-sector maakte het extra zwaar. Een kuitenbijter die een kolfje is naar de hand van ijzersterke fondduiven… zoals deze van nationaal winnaar Eric Vermander.

Eric klokte zijn winnende duif om 17u 53’ 35” op een afstand van 776,432 Km, wat de hoogste gemiddelde snelheid op nationaal vlak liet uitrekenen aan 1152,69 m/min. Dit na ongeveer 11 uur en een kwart vliegen, en opboksen tegen de wind. Meteen ook zijn eerste getekende van 3 ingezette duiven. Het was voor Eric juist geteld 30 minuten wachten op zijn tweede Montaubanvlieger, zijn 2e getekende die lokaal nog de 2e prijs won, en eveneens top tot op nationaal vlak.

Montauban lokaal 185 oude: 1-2 (met 1e + 2e getekende van 3 duiven)
     Prov 1.003 oude: 1-14 (2/3)
     Nat  5.933 oude: 1-32 (voorlopige prognose)

Eerder op de dag wist Eric ook al zijn 2 duiven uit Pau binnen de prijzen te klokken als 288-366 nationaal tegen 1.910 oude duiven. Een topweekend.

Echte allroundduiven

Eric Vermander bezit echte allround-duiven. Kleppers die er staan van 100 tot 1000 Km, dus van snelheid tot grote fond. Eerder een uitzondering in onze sport, waar alles meer en meer gericht is op specialisatie. Zelf gelooft hij niet in halve fond- en fondduiven. Ik ken maar 2 soorten duiven, vertelt Eric… goede en slechte. De aanpak is te Oekene dan ook hard en onverbiddelijk… men krijgt waarop men selecteert. Dat is hier kop vliegen van snelheid tot grote fond.

Eric Vermander is niet zomaar de eerste de beste, maar een man met een rijk gevuld palmares. Reeds als vrij jonge knaap was hij op de duivenhokken van vader Albert terug te vinden. Toen die veel te vroeg kwam te overlijden, zette Eric de duiventraditie verder. In 1975 kwam hij zich in zijn huidige woonst vestigen, en begon meer en meer de kaart van de fond te trekken. In de ‘Blauwe Witpen’ ontdekte hij zijn eerste echte fondcrack… een kerel die niet minder dan 8 keer binnen de top-100 nationaal won. Ook als kweker bleek hij al vlug zijn gewicht in goud waard. Hij werd o.a. vader van de Camille (Europese Asduif Pau over 5 jaar, en 2e Nat Pau) en grootvader van de legendarische Vital van vriend Noël Lippens… een naam die een hoofdrol zou vertolken in de verdere stamopbouw van de Eric Vermanderkolonie.

De basis van de kolonie berust op de duiven van vader Albert die werden aangevuld met duiven van Gaby Vandenabeele en Noël Lippens. Eric en Noël deden veel aan samenkweek, of wisselden duiven met elkaar uit. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de Lippensduiven vandaag nog 50% van de stamopbouw uitmaken, met de Noël als fenomenale stambeer van het gouden stamkoppel Noël x Mathilde. Dit naast de Bijterlijn (Vandenabeele) met de Romario (winnaar van 102 prijzen binnen de 4 jaar tijd, en komend uit de Bijterlijn gekoppeld aan Zus Camille) als uithangbord. Meteen hebben we ook de 2 kernlijnen van het hok vernoemd. Deze werden in de loop der jaren gekruist met duiven van Lionel Vermander, Jozef Devriendt (Aartrijke), Filip en Nicolas Norman (Knokke), Andre Dierick (Rumbeke) en Rik Cools (Ruiselede).

Hieruit brouwde Eric Vermander zich een hok duiven die quasi nergens zijn gelijke kent. Een hok met weinig duiven, maar wel echte toppers. Als geslaagd zakenman (runde enkele beenhouwerijen) weet Eric  dat men enkel met de beste ingrediënten de beste gerechten kan serveren. Kweekduiven zijn te Oekene dan ook vliegduiven op rust. Bewezen fondcracks. Kopvliegers op alle afstanden, van snelheid tot fond en grote fond! Vandaar dat het bestand kweekduiven beperkt blijft tot een 6-tal koppels, afhankelijk van het aantal oudere vliegduiven dat volgens Eric zijn plaatsje op het kweekhok verdient. Pedigrees zijn hier van geen belang, prestaties des te meer. De vliegploeg omvat een 38-tal vliegduiven., die worden verdeeld over de verschillende fondvluchten. Eric trekt dus steeds met de kleine mand richting de nationale fondvluchten, maar daarin vertoeven wel steeds echte toppers!

Fantastisch palmares

De focus ligt enkel op het spel met de oude duiven op de fond en grote fond. Op de hokken vertoeven dan ook enkel duiven die fantastische adelbrieven kunnen voorleggen, dit van snelheid tot fond. Noem de Eric Vermanderduiven gerust… snelle fondduiven. Op zijn erelijst prijken topprestaties tot op nationaal vlak zoals:

-2 x 2e Nationaal Pau
-3e Nationaal Perigueux
-4e Nationaal Bourges
-5e Nationaal Souillac Jaarse 2013
-5e Nationaal Aurillac
-6e Internat. San Sebastian
-8e Nationaal Barcelona 2013
-8e Internat. St.Vincent
-10e Nationaal Brive 2013
-11e Nationaal Dax
-13e Nationaal Souillac Oude 2013 enz…

Dit naast tal van prominente titels. Enkel een dikke kers op taart leek tot nu toe te ontbreken… een nationale overwinning. Die heeft Eric sinds vorig weekend nu beet, met zijn nationale winst uit Montauban. Het was de Napoleon die dit huzarenstukje klaar speelde. Ook hij is een telg uit een kruising van de 2 stamlijnen van  het hok met stamkoppel Noël x Mathilde langs vaders kant, en Romario langs moeders kant.

-Napoleon BE3054196

’14 Montauban Prov  1.003 d. 1
        Nat  5.933 d. 1
’13 Brive   Lok   154 d. 1
        Prov  1.235 d. 3
        Zone  2.906 d. 7
        Nat  6.841 d. 10
’13 Montluçon Lok   491 d. 7
’14 Limoges  Lok   729 d. 17
        Prov  3.434 d. 121
        Nat  18.390 d. 273

Vader: Brother Falco BE05-3224796
Een 100% volle broer van de legendarisch supercrack Falco, gespeeld op de hokken van maestro Gaby Vandenabeele (Falco won o.a. 2e Interprov Souillac 1.291 d., 2e Prov Orleans 1.021 d., 7e Nat Brive 16.007 d., 72e Nat Limoges 6.617 d… en ontpopte zich tot een ware kweektopper te Dentergem). Hij is dus een zoon van het superieure stamkoppel Noël BE97-3229754 x BE99-3023909 Mathilde.
Moeder: Sister Anita BE10-3137504
Naast moeder van Napoleon, ook moeder van Leo (5e Nat Souillac), de Tours, de 291 Jaarling (3e Prov), de 292 Jaarling (54e Nat Gueret) enz… en tevens volle zus van Sagan BE10-3137482 (winnaar 1e Prov Tours 4.390 d.). Zij komt uit een Zoon Romario BE06-3002690 (zoon van supercrack Romario 928/99) x Granddaughter Barcelona BE07-3207505.
Bekijk hier de volledige pedigree van Napoleon

Op de vleugelfoto kan u zien dat de Napoleon reeds zijn 2e pen had gestoten. Komt volgens Eric omdat zijn vliegduiven 2 rondes jonge duiven groot brengen. Ze worden gekoppeld eind november en brengen aansluitend ook een 2e ronde groot. Hierna zitten ze meteen op weduwschap. Eric voelt zich daar goed bij, al heeft dit wel zijn gevolgen op de pennenrui, en is Perpignan voor de meeste duiven niet meer haalbaar. Het is een keuze die je maakt als liefhebber, aldus Eric.

Te Oekene op de hokken van Eric Vermander huist duidelijk een bijzonder sterke stam duiven. Met de nadruk op kwaliteit. Als jonge duif enkel goed opleren, vanaf oude duif sterk aan de tand voelen. Enkel wie na een bijzonder staat van dienst stevige adelbrieven kan voorleggen, met kopprijzen van snelheid en halve fond tot fond, krijgt als beloning een plaatsje op de kweek. Het is kort samengevat het ijzeren regime dat Eric Vermander hanteert. Doch, de enige rechte weg naar succes.
Eindelijk heeft hij zijn reeds lang verdiende nationale overwinning beet, en dat doet deugd aan een mensenhart. De kogel is door de kerk, God weet wat er nog volgen zal. Proficiat Eric!