Enne Dijkstra (Oudwoude, NL) “ De Dagfond Maestro van het Noorden!” - Update: Dagfond Maestro van Nederland ( 1° Nat. Kampioen Dagfond) Enne Dijkstra

Enne Dijkstra schrijft geschiedenis in Oudwoude (NL ), het dorpje waar zo’n 800 inwoners zich ‘thuis’ voelen is een Nationaal Kampioen rijker… De ‘Dijkstra-story ‘ heeft een gouden randje gekregen want Enne Dijkstra werd afgelopen weekend gehuldigd tijdens de Nationale Manifestatie in Houten, en niet zomaar, neen hij kreeg de prestigieuze titel:1° Nationaal Kampioen Dagfond


Top 3 Nationale Kampioenen Dagfond zijn Enne Dijkstra, Hans Dekkers en Jan Keen.

Geflankeerd door één bosje bloemen, een prachtige bokaal , vrouw en luidt applaus van publiek was Enne echt helemaal blij. Toen hij eenmaal van het podium aftrad stond daar zijn steun en toeverlaat in de duivensport, zoon Arie. Een groots glimlach siert beide heren, wetende dat dit het ‘ ultieme’ gevoel is. Alles heeft Enne nu gewonnen, maar de concurrentie is toch gewaarschuwd want een kort gesprek leert ons dat ze het volgend jaar gewoon weer willen proberen. Het zou geweldig zijn, wij houden u ervan op de hoogte. Enne Dijkstra mag zich nu 1 jaar lang de Dagfond Maestro van Nederland noemen, daar in het 800 koppige Oudwoude loopt nu een kersverse kampioen, een hok vol topduiven en een onvergetelijke herinnering aan deze titel. Namens PIPA, Gefeliciteerd.
Wilt u weten hoe Enne  1° Nationaal Kampioen Dagfond werd? Lees dan onderstaande reportage.

 


 

Hoewel duivenminnend Neder- en buitenland de familie Dijkstra allang kent, blijven ze ons toch elke keer weer verassen. Is het niet zoon Arie dan wel vader Enne. Aan de laatste deze keer de eer want er lijkt geen eind te komen aan het succes verhaal van Enne Dijkstra.


Arie Dijkstra                Enne Dijkstra             Ankie Viguurs

De volgende resultaten leek PIPA een goede reden voor een uitgebreide reportage van deze kampioen:

1e Kampioen NPO Eendaagse Fond Afdeling Friesland ’96.
1e Kampioen Onaangewezen Friese Fond Club.
1e Kampioen Aangewezen Friese Fond Club.

Hopelijk kunnen wij er achter komen wat Enne Dijkstra zoal doet met zijn duiven, dat zo’n succes toch niet zomaar aan komt waaien lijkt logisch, toch is Enne nuchter en zegt eigenlijk dat hij niks bijzonders doet. Al sinds zijn 20e heeft Enne duiven, een snelle rekensom leert ons dat we dus te maken hebben met 46 jaar duiven ervaring. Jarenlang vloog Enne natuurlijk samen met zijn zoon Arie Dijkstra! Altijd waren zij bij de kampioenen, maar wat Enne dit jaar klaarspeelt op zijn 5 meter tuinhok is subliem te noemen.

Het systeem, verzorging en selectie:
Met zijn 12 koppels op dubbel weduwschap  vliegt hij het hele programma, maar de nadruk word gelegd op de dagfond. Enne, die zichzelf een ouderwetse krabber noemt, heeft praktisch altijd schone hokken. “Niet zozeer voor de duiven, maar ik wil niet door de poep moeten lopen!” aldus de kersverse kampioen. Voor het eerst probeerde hij dit jaar iets anders qua training. Zijn doffers moesten het dit jaar doen met 2x per dag trainen, waar dit normaal slechts 1x was. Zijn duivinnen moeten 1x per dag trainen. Enne wil zijn duiven wel 1 a 1,5 uur aan het vliegen hebben. In het begin kost dat even moeite, maar vliegen moeten ze! Als de forme eenmaal daar is, vliegen ze uit zichzelf. Ik ga dan de hokken krabben, waterpannen verschonen etc. Want de verzorging dient wel goed te gebeuren! Je mag natuurlijk van een duif verwachten dat hij top presteert, maar dan mag een duif ook van mij verwachten dat ik daar voor zorg! Veel trainen is overigens ook veel voeren.

De duivinnen worden overdag wel opgesloten in vakjes achter een grote deur. Dit om eventueel aanparen tegen te gaan. Of het nodig is? maar het functioneert en dan is het goed!  Op de vraag of de duiven regelmatig in bad gingen kwam een verassend maar interessant antwoord. “Vorig jaar zomer zijn mijn duiven 2 keer in bad geweest, de zomers zijn hier helemaal niet zo ‘zomers’ en mijn duiven moeten trainen weer of geen weer. Men dient niet te vergeten dat hemelwater het zachtste water is voor een duif.” Wel zet Enne een bad neer als duiven met de kop in de drinkbak vliegen, “dan word het denk ik wel tijd”. Overigens wat dat trainen betreft. Ik laat ze 2 dagen voor inkorven niet meer trainen in de regen, dan moeten ze maar binnen blijven!.

Jonge duiven is simpel, vroeger maakte ik er veel werk van. Dit was dan nodig om het generaal kampioenschap. Maar dat is ouderwets. Nu is het voor Enne gewoon zorgen dat hij zoveel mogelijk jongen overhoud. Veel is trouwens betrekkelijk weinig bij huize Dijkstra, er worden slechts 25 jongen gezamenlijk in 1 hok gekweekt voor eigen gebruik. Heel gemakkelijk want de lage infectie druk zorgt voor weinig ziektes. De hokken worden ook hier goed schoon gemaakt en ik breng ze maximaal 25 km weg, maar doe dit wel heel voorzichtig. Een gouden tip wil ik de lezers van PIPA wel meegeven: Geef je jonge duiven de eerste 4 a 5 weken openhok, althans zoveel mogelijk los. Ze verkennen de omgeving en leren gevaren beter inschatten, sinds ik dit doe verspeel ik nauwelijks jongen en de roofvogel is niet snel genoeg. Duiven hebben dan veel sneller door wanneer er een gevaarlijke situatie nadert, of niet. Belangrijk is ook dat jonge duiven goed uitgroeien, als er vanaf jongs af aan direct mee getraind word e.d. rem je de ontwikkeling af. Jonge duiven mogen ook even jong zijn!

De selectie is heel makkelijk, de jongen die overblijven mogen bijna allemaal blijven. Doffers sowieso, naar duivinnen word iets kritischer gekeken. Ik zie graag als een jong kop gevlogen heeft maar nog belangrijker of deze constant vloog! Is de keuze dan nog moeilijk komt gewoon het gevoel om de hoek kijken maar ook de bouw en komaf. Bij jaarlingen moet er gewoon gepresteerd worden, ook hier is kop of constantheid heel belangrijk. Ik vlieg liever met een jonge duif dan met een 2 jarige die nog weinig heeft laten zien. Een goede moet je spelen, en niet na 1 goede vlucht naar het kweekhok zetten. Die goede heb je nodig om aan de top te blijven, met alle risico’s van dien!

Aan medicamenten doet Enne vrijwel niks “er wordt verplicht geënt tegen paramyxo en de laatste twee jaar worden de jongen ook geënt voor pokken, omdat veel liefhebbers de laatste jaren hier veel last hebben van pokken onder de duiven”,en voor het seizoen een geelkuurtje. Wel krijgen ze als ze thuiskomen een kruidenthee met ui en knoflook in het water. Onze duiven herstellen ook waanzinnig snel. Verschil in doffers en duivinnen is er niet veel. Het zijn hele sterke duiven zo kunnen we concluderen uit de prestaties maar ook op het hok, ze tonen karakter. Belangrijk op de verdere vluchten denkt Enne. Voor het inkorven toont Enne zijn duiven niet! Ze gaan rustig en gefocust de mand in. Bij thuiskomst mogen ze dan afhankelijk van de vlucht lekker bij elkaar blijven. Op korte vluchten gaan ze voor 18:30 uit elkaar, en bij lange dagfond vluchten mag vaak wel tot laat op de avond of zelfs de volgende ochtend de duivin bij de doffer blijven. De duiven zijn ook niet gek, je moet ze af en toe wel een beetje langer bij elkaar laten anders kun je het ook schudden met het :’weduwschap’.

Zowel A.G ( Arie ) als E.A.( Enne) weten kop te vliegen op deze Chateauroux vlucht georganiseerd door de Friese Fond Club. De appel valt dus niet ver van de boom!

Het voer is een mengeling dat zoon Arie voor Enne klaar maakt( oude en jongen). Ik geloof dat het 3 soorten voer zijn, niks bijzonders ik voer een beetje op maar ze krijgen eigenlijk elke dag genoeg! Zo staat het voer bij de doffers een half uur tot hun beschikking, bij de duivinnen is dit iets korter. Ook word er veel gewerkt met pinda’s ( tot donderdag ). Duiven worden er tam van,en het verstevigt de band tussen duif en melker. En op de dagfond is zo’n pinda nooit weg vanwege de voedingsstoffen. 

Maar de band tussen duif en melker is niet de enige band die goed is in huize Dijkstra. Ook de vader en zoon band is bijzonder goed te noemen. We helpen elkaar waar dit nodig is of kan. “Arie maakt mij lui!” zegt Enne. Hij weet zo ongelofelijk veel van onze duiven. Ik krijg af en toe niet eens de kans om na te denken of hij gooit het antwoord er al uit. Van de andere kant wel makkelijk, zo kan ik mij bezig houden met andere zaken op en rond het duivenhok. Het blijft wel altijd geweldig samen met je zoon, zo’n geweldige sport te beoefenen. Dat het bij ons dan zo goed gaat zelfs op landelijk niveau is mooi meegenomen, want we hebben er bijzonder veel plezier aan. Duivensport is gewoon een geweldige hobby en sport!

Tijd om u voor te stellen aan een aantal van deze klasbakken die o.a. hebben gezorgd voor de onvoorstelbaar mooie resultaten bij de dagfond maestro van het hoge noorden, Enne Dijkstra!

Iedere duivencoach die bovenstaande duiven bekijkt ziet de ongelofelijke invloed van de lijnen van Leonardo x Tinkelbel. Daarom even een kleine blik op deze geweldige duiven van zoon Arie Dijkstra.

Prestaties 2011 Eendaagse fond E.A.Dijkstra:

14/05/11 Sens (599,265 km)

Afd. 11 (NPO) 9.941 d.: 54, 74 (2e get), 127(1e get), 128, 327, 421, 465. . etc. (12/20)
ACG 6   2.409 d.: 19, 26, 43, 44, 116, 146, 157, 296, 419, 488 (10/20)

28/05/11 Sens (599,265 km)

Afd. 11 (NPO) 8.013 d.: 132, 140, 240, 259, 301, 519 (1e get.). . etc. (10/18)
ACG 6 1.895 d.: 68, 69, 114, 124, 145, 265, 342, 418, 443 (9/18)

11/06/11 Pithiviers (631,063 km)

Afd. 11 (NPO) 7.385 d.: 9(1e get.), 23(2e get.), 443, 1209 (4/19)
ACG 6 1.779 d.: 2, 6, 131, 364 (4/19)

26/06/11 Orléans Saran (665,183 km)

Afd. 11 (NPO) 8.538 d.: 10, 98(1e get.), 201, 514(2e get.), 1385, 2263 (6/10)
ACG 6 1.988 d.: 3, 30, 59, 130, 338 (5/10)

09/07/11 Pihtiviers (631,063 km)

Afdeling 11 6.511 d.: 20(3e get), 86 (2e get), 527, 750, 1136, 1280, 1401 (7/10)
ACG 6  1.446 d.: 2, 15, 129, 205, 320, 355 (6/10)                         

Tot Slot: Enne Dijkstra, een man van weinig woorden maar grote daden. Bijgestaan door zijn zoon, of misschien is het wel andersom. Word zijn zoon bijgestaan door hem. Hoe dan ook, het zijn kampioenen. Is het niet Enne dan wel Arie, met hun eigen soort duiven die de zon laten schijnen in afdeling Friesland ’96. Aan de top komen is niet makkelijk, maar er blijven staan, vlucht na vlucht verdient veel respect.

Enne Dijkstra, een echte kampioen!