Eijerkamp & Sky Chen zorgen met unieke koppeling ‘Nieuwe Olympiade’ x ‘Chanel No. 5’ voor unicum in duivensport

Twee van de grootste iconen uit de moderne duivensport vormden in 2014 een gelegenheidsduo dat zijn weerga niet kent. Sky Chen (eigenaar ‘Chanel No. 5’) en Hans & Evert-Jan Eijerkamp (eigenaar ‘Nieuwe Olympiade’) vonden elkaar in hun zoektocht naar ‘de ideale partner’ voor hun fenomeen, met als resultaat 7 jonge groeibriljantjes om van te watertanden.

“Fantastische duiven”, zegt Evert-Jan Eijerkamp als hij de jongen van ‘Nieuwe Olympiade’ x ‘Chanel’ voor de zoveelste keer door zijn handen laat gaan. “Ik zou ze zo uit de massa halen. Die zijdezachte pluim, de geweldige bouw … maar vooral een intelligente uitstraling. De klasse druipt er vanaf.” In de korte tijd dat beide toppers de nestpan mochten delen, werden 7 jongen van de sterkoppeling gekweekt: twee jongen voor Sky Chen, twee jongen voor de Eijerkamp-kolonie en twee jongen die in Jewels of the Sky op PIPA exclusief in veiling zullen worden aangeboden (de enige twee uit het koppel die ooit in veiling zullen komen), terwijl de zevende jonge duif naar Pieter Veenstra ging voor de bemiddeling en assistentie.

Vanaf het moment dat Sky Chen in 2012 ‘Chanel No. 5’ kocht als één van de absolute blikvangers op de sensationele veiling van Pieter Veenstra op PIPA, zoekt hij in Europa naar iconen om haar tegen te koppelen. Eén der eerste was ‘Harry’, de super doffer van Jan Hooymans waarmee ‘Chanel No. 5’ enkele jongen van topkwaliteit op de wereld zette. Bij Pieter Veenstra werd onder andere in superkweker ‘Jan’ een sublieme partner gevonden. Toen hij tijdens een bezoek aan Eijerkamp hun nieuwste aanwinst ‘Nieuwe Olympiade’ in de handen kreeg, kwam er opnieuw een twinkeling in Sky Chen’s ogen. Vanzelfsprekend hoefden Hans en Evert-Jan niet lang na te denken toen Sky Chen de optie tot samenkweek voorstelde.


Een goede reden voor beider enthousiasme ligt in de vele overeenkomsten tussen ‘Nieuwe Olympiade’ en ‘Chanel No. 5’. Allereest waren beiden uitmuntende kleppers, de besten van hun generatie. Hun prestaties zijn breed uitgemeten, maar voor de statistieken:

- ‘Nieuwe Olympiade’
   2e Olympiad asduif cat. F Poznan 2011
   1e Quiévrain – 2.460 d.
   2e Quiévrain – 2.790 d.
   3e Quiévrain – 2.073 d.
- ‘Chanel No. 5’
   1e Int. asduif allround West Europese Landen Cup 2010
   1e Isnes - 6,544 d.
   1e Meer – 316 d.
   1e Moeskroen – 126 d.
   4e NPO Signy Signetz – 8.664 d.

De toppers waren kopstukken in de totale veiling van de wereldsterren Leo Heremans en Pieter Veenstra en aangeschaft voor een kapitaal. Sky Chen mocht met 75.000 euro flink in de buidel tasten om de uitmuntende volle zus van beste vliegduivin ooit ‘Dolce Vita’ te bemachtigen. Hans en Evert-Jan Eijerkamp moesten zelfs het bedrag van 210.000 euro neertellen om de fameuze ‘Nieuwe Olympiade’ voor de West-Europese duivensport te behouden. Maar daarmee houden de gelijkenissen nog niet op.

Want ook de bloedlijnen van het gelegenheidskoppel passen uitmuntend bij elkaar: zowel ‘Nieuwe Olympiade’ als ‘Chanel No. 5’ stammen af van Gerard Koopman’s geroemde stamduiven. Vader van ‘Nieuwe Olympiade’ is een kleinzoon van ‘Mr. Ermerveen’; ‘Chanel No. 5’ is een kleindochter van ‘Mister Surhuizum’, de top broer van ‘Mr. Ermerveen’. ‘Chanel No. 5 is daarnaast kleinkind van ‘Dirky’, topzoon van ‘Kleine Dirk’, en ‘Nieuwe Olympiade’ is uit kleinzoon ‘Dream Lady’, topdochter van ‘Kleine Dirk’.

Beiden afstammend van zo’n succesvolle familie en gezegend met zo’n uitzonderlijk palmares zal het niet verwonderen dat de giganten ook al zorgden voor succesvol nageslacht. Bij Leo Heremans werd ‘Nieuwe Olympiade’ o.a. al grootvader van ‘Blake’, super winnaar van 1e Quievrain 1.881 d., 2e Quievrain 2.148 d. en 10e Quievrain 1.914 d. Bij Eijerkamp werd het kleinkind ‘Cherie’ in 2014 nog 1e asduif natour in regio en – vers van de pers – de 1e asduif 2014 van China’s toonaangevende Pioneer Club voor Great Wall.
‘Chanel No. 5’ was bij Pieter Veenstra al moeder van ‘188/12’ (2e en 3e in groot verband) en ‘Full House’ (3x top 10 in groot verband). Sky Chen won recent met een kleindochter van ‘Chanel No. 5’ de 57e prijs in de 330 km race Beijing Eijerkamp Eenhoksrace 2014.


Zoals Hans en Evert-Jan Eijerkamp zeer content zijn twee prachtige jongen van deze topkoppeling aan het klasrijke kweekbestand toe te kunnen voegen, liet ook Sky Chen al weten zeer in zijn nopjes te zijn met de jongen uit de twee witte raven. PIPA is verheugd de enige twee jongen uit deze koppeling die ooit in veiling zullen komen, te mogen aanbieden in Jewels Of The Sky. Eén in Jewels 2 en de ander in de speciale jubileumuitgave van Jewels in januari, waarin louter zeer unieke duiven in veiling gaan worden gebracht. Extreem speciaal is de koppeling ‘Nieuwe Olympiade’ x ‘Chanel No. 5’ zeker!