Eijerkamp duiven wereldwijd onnavolgbaar in 2010

Vervuld met grote trots … dat zijn Hans en Evert-Jan Eijerkamp over de enorme impact die raspaardjes van hun kweekstal op de mondiale duivensport hebben.

Na bijna zestig jaren deze geweldige liefhebberij op het allerhoogste niveau, weet Eijerkamp als geen ander wat winnen is … Nationale overwinningen, asduiven of vertegenwoordiging op de internationale Olympiade … toch is het niet eens het eigen succes dat ‘patras familias’ Hans Eijerkamp het meest deugd doet. “In alle uithoeken van de wereld waar wij of onze medewerkers komen, worden we aangeklampt door duivenliefhebbers die door inbreng van onze duiven tot de Nationale top zijn gaan behoren. De duivensport naar een hoger plan tillen; dat was vele jaren geleden een belangrijk uitgangspunt … en kan anno 2010 als een ruim geslaagde missie worden beschouwd!!”

Want wat Eijerkamp nazaten in 2010 teweeg brachten, kan ronduit als fenomenaal worden bestempeld … Maar liefst twintig (20!) Nationale of Internationale overwinningen werden er behaald met (nazaten van) Eijerkamp duiven. Een ongekend aantal, zelfs voor Eijerkamp begrippen!
De feiten liegen er zeer zeker niet om
1e Nat. Rosscarbery 5,054 d.  Wayne Doonan (Down, Noord Ierland)
1e NPO Morlincourt 3.138 d. W. van Dijk (Oldeberkoop)
1e Nat. Blois 33.709 d. Dennis Veugelers (Nieuwstadt)
1e Europees kampioenschap Jeugd  Rick Wuestenenk (Vorden)
1e Nat. Barcelona 12.670 d. Bart Verdeyen (Steenokkerzeel - B)
1e Nat. Bordeaux 1.040 d. Theo Holierhoek (De Lier)
1e Nat. Cahors 4.887 d..  A. Ubeda (Nijmegen)
1e Nat Caversham 2.243 d. Steve and Paul Kulpa, (Berkshire – UK)
1e Nat. Bordeaux 6.154 d. B v.d. Peppel (Wormer)
1e Nat. Perigueux 3.421 d. Cees de Boer (Stavoren)
1e Nat. St. Malo Sct. E 1.053 d. Mark Gilbert (Winkfield - UK)
1e NPO Chateaudun 6.705 d. Gebr. Niks en Zonen (Westerhaar)
1e NPO Bourges 5.582 d. Albert Meulenbeek (Didam)
1e NPO Salbris 6.500 d. Henry Diks (’t Goy)
1e NPO Rekkem 19.409 d. Frans Zwols (Gramsbergen)
1e NPO Chateaudun 4.837 d. Leen Spaans (Scheveningen)
1e NPO Tours 6.565 d. Jan & Joke Kaman (Wormerveer)
1e Prov. Strombeek 33.224 d. Rick Wuestenenk (Vorden)
1e Internat. Cordoba Derby  J. Valderama Hernandez  (Jerez de la Frontera)
1e Internat. Luzense Derby 680 d. Armando & Marco Alho (Albergaria– P)

Van dit indrukwekkende rijtje keerde een tweetal duiven inmiddels alweer terug op Greenfield Stud. ‘Black Cahors’, winnaar van de 1. Nat. Cahors sector III tegen 4.884 duiven, kwam terug naar zijn geboortegrond. Hij werd immers door Albert Ubeda verkregen als ‘meubelduif’ uit de beste Eijerkamp-Muller lijnen in kruising met die van stamdoffer ‘Black Giant’. Het was de derde 1. prijs van ‘Black Cahors’ op de overnachtfond. Met Bart Verdeyen, de winnaar 1. Nat. Barcelona België tegen 12.657 duiven in 2010 met zijn ‘Black Shadow’, werd een jonge duif geruild … ‘Black Shadow’ komt uit ‘Kleinzoon Daxter’ (top vlieger Eijerkamp), tevens bloedlijnen van de fameuze ‘Black Giant’. Een jong uit deze ‘Black Shadow’ verhuisde naar Brummen - een talentje uit ‘Black Cahors’ mag zijn kweekgeluk in Steenokkerzeel beproeven.

  

Olympiade 2010 - een nadrukkelijk Eijerkamp tintje
Voor het eerst in lange tijd wist zich geen duif van de Eijerkamp vlieghokken te kwalificeren voor de Olympiade, in Poznan. “Resultaat van onze specialisatie op de NPO vluchten,” weet general manager Henk Jurriëns. “Waarop ze maar enkele keren per jaar dienen te pieken. Toch denk ik dat het Eijerkamp gehalte op de Olympiade nog niet vaak zo hoog is geweest als dit jaar.” Zo vertegenwoordigt Branco Gorupec zijn land Kroatië met maar liefst 4 duiven op de Olympiade. In categorie A (snelheid) is dat ‘Lucky 13’, 100% Eijerkamp-Janssen gekweekt uit een kleinzoon van ‘Flits’ (Olympiade Utrecht 1995) x ‘Zus Bartoli’ (Olympiade Blackpool 1999) … moeder is lijn ‘Rocky’ en ‘Goldrush. In categorie G (jaarlingen) gaat ‘Angelina’ naar Polen; zijn werd al 1. Nat. asduif jaarlingen vitesse 2010 en komt uit lijnen ‘Chicago’ (Van Loon), ‘James Bond’ (Eijerkamp-Janssen) en ‘Olympiade’ (Heremans-Ceusters). Ten slotte dan de zusjes ‘Blue Sensation’ (al 1. Nat. asduif overnacht 2009) en ‘Olympic Blue’ (al 2. Nat. asduif fond 2010), die in categorie C (fond) hun land vertegenwoordigen. Zijn komen beiden uit een Janssen x Van Loon doffer (‘James Bond’ en ‘Fameuze 05’ lijn) gekruist met een kleindochter van ‘Romario’, Eijerkamps Olympiade duif van Gran Canaria 1993.

Namens Nederland houdt Gert-Jan Beute de eer van de Eijerkamp hokken hoog. Zijn grandioze duivin ‘Missouri’s Girl’ is wellicht de gedoodverfde winnaar, door de afgelopen jaren al enorme indruk te maken met:
Europa Cup winnaar eendaagse fond 2009

 1. prov. asduif Friesland 2010
  3. NPO Offenburg tegen 9.371 d.
  8. NPO Pithiviers tegen 8.510 d.
11. Nat. jaarling Best of the Best 2007
  9 zuivere 1. prijzen 

Deze klasse duivin komt rechtstreeks van Greenfield Stud, werd verkregen via meubelaankopen, en is gekweekt uit ‘Missouri’ (uit ‘Atilla’) x dochter ‘Don Leo’ (met ‘Miss Antonia’) … Van Loon x Janssen dus weer. In categorie H (oude duiven) is zij met afstand de beste duif van Nederland; een andere Beute duif gaat in deze categorie als nummer 3 richting Polen. Dat is ‘Breanna’, nog nazaat van een inteelt ‘Fameuze 05’ duivin via Eijerkamp, die stamduif werd in Wilhelminaoord.

Op eigen hok
En op de eigen vlieghokken? Daar was 2010 - bijna als vanzelfsprekend - weer van een adembenemend hoog niveau. Met in de Nationale top 10 een flink aantal top posities:

 3. NPO Orleans (556 Km) 6.626 duiven
4. NPO Peronne (335 km) 5.401 duiven
4. Nat. NPO Chateaudun (565 km) 9.160 duiven
5. Nat. NPO Chateaudun (565 km) 9.160 duiven
6. NPO Peronne  (335 km) 5.401 duiven
6. NU Blois (611 km) 4.109 duiven
8. Nat. NPO Chateaudun (565 km) 9.160 duiven
8. NU Blois  (611 km) 4.109 duiven
Ook het lijstje 1. prijzen in groot verband in dit seizoen doet weer zeer indrukwekkend aan:
1. Meer (120 km) 7.001 duiven
1. Strombeek (184 km) 6.727 duiven
1. Orleans (556 km) 2.582 duiven
1. Chateaudun (565 km) 1.970 duiven
1. Boxtel (82 km) 1.962 duiven
1. Peronne (335 km) 1.961 duiven
1. Pommerouel (251 km) 908 duiven
1. Breuil le Vert (403 km) 875 duiven
1. Peronne (335 km) 564 duiven 

  

Daarnaast leeft Team Eijerkamp toe naar de ‘grand finale’ van de Sun City Million Dollar Race 2011 … “Daar hebben we nog een aantal kanshebbers in de race, die al nadrukkelijk hun neus aan het venster drukten,” weet Henk Jurriëns. Op de laatste Hot Spot race werden de Brummense afgevaardigden ‘Rihanna’ en ‘Anuska’ respectievelijk 4. en 13 … twee duiven in een kopgroep van 13 met loeizwaar weer (kopwind en 30 graden). ‘Rihanna’ komt uit ‘Salinero’, de wondere Wijnands doffer met 1. Nat. Bergerac 18.681 d. (1. Internat. 8.401 d.) en 2. NPO Perigueux 3.940 d. (6. Internat. 7.436 d.). Hij was toen gepaard met ‘Sacha’, dochter van ‘Tips’ x ‘Kate’ (halfzus ‘Kleine Dirk’), dus 100% Koopman. ‘Anuska’ is een kleinkind van ‘Ché’ x ‘Tara’, maar ook wederom van de lijn ‘Salinero’, nu gekruist met ‘Black Giant’ bloedlijnen.

Eijerkamp Pigeon Quality Criteria
Het geheim achter zo’n enorm kweeksucces? Volgens Evert-Jan Eijerkamp is dat de enorm strenge wijze van selecteren op Greenfield Stud - al vele jaren onder leiding van Evert-Jan zelf en sinds kort gevangen in het kwaliteitslabel Eijerkamp Pigeon Quality Criteria. “Omdat goede duiven niet altijd alleen uit toppers worden gekweekt, maar niet zelden uit duiven die zelf niets hebben gepresteerd … toch leerden wij door jarenlange ervaring dat het kweken van zo’n topper geen gelukskwestie was - ook al vlogen de ouders zelf soms nooit, toch voldeden ze aan een aantal maatstaven. En die maatstaven hanteren wij bij het formeren van onze kweekstallen.”

De Eijerkamp Pigeon Quality Criteria zijn te vangen in een zevental eigenschappen, die samen het totaalconcept ‘top duif’ creëren en op Greenfield Stud als leidraad bij de selectie worden gehanteerd:

1) Genetisch vermogen, met andere woorden de stamboom van een duif, waarin Eijerkamp bij voorkeur top duiven in meerdere generaties terug ziet komen. Duiven, die kunnen winnen - ofwel ‘pointeurs’ (aldus Piet de Weerd) en die langs vaders- en moederskant in drie en liefst vijf generaties terugkomen; niet op één hok, maar op meerdere hokken. Een goed hok duiven maakt namelijk ook anderen kampioen.
2) Uitstraling; Hoe presenteert die duif zich? Als je die duif in de hand neemt: is die vitaal, wil die weg? Kijkt die om zich heen? Kijkt die intelligent? Heel belangrijk volgens de Eijerkampen.
3) Balans; goede duiven liggen altijd in balans - die pak je en die liggen rustig in de hand en de rug gaat niet naar links of rechts. Het mogen ook ruggen zijn, die wat zwakker zijn, maar het is altijd in verhouding met elkaar. Aan goede duiven mankeert niets als je die in de hand neemt.
4) Vleugel, zeer belangrijk om goed te kunnen presteren. Kijk naar de voorvleugel en dan naar de achtervleugel, waar opzij een klein botje aan zit … daar mag maar één vinger tussen passen (anders is die achtervleugel te groot is). Pak daarna de achtervleugel op; de pluimen moeten dik zijn; geen ‘krantenpapier’, want daar kan die duif dan nooit echt kracht mee zetten. Ook moeten de laatste vier pennen een zwaluwachtige vorm hebben. Er moet genoeg ventilatie tussen zitten.
5) Spieren. Duiven met lange spieren zijn geschikter voor de dagfond of de overnachtfond. Leg drie vingers naast het borstbeen van de duif en als de duif in de hand tot rust is gekomen, moeten de spieren gaan vibreren.
6) Organen. Mensen die geen spieren denken te kunnen voelen, doen er goed aan een gezonde duif, nadat ze die een aantal minuten in de hand hebben gehouden, in de keel te kijken. Het keelgat moet dan eigenlijk niet zichtbaar zijn - het keelgat moet uitermate diep weg liggen. Een duif met goede spieren en een goede keel is bijna altijd een fantastische duif.
7) Pluimage. De pluimage van de duif moet als je die in de hand hebt, super vet zijn. Hebben duiven een vette pluim, dan zijn het bijna altijd goede duiven.

  

De Eijerkampen bewijzen eens te meer dat ze door het hanteren van de Eijerkamp Pigeon Quality Criteria kweken tot een ware kunst hebben verheven … een kunst die ze in de toekomst zeker geen windeieren zal leggen. De eerste jongen zijn op Greenfield Stud alweer geringd en klaar om op zowel op eigen hokken als bij liefhebbers over heel de wereld het gelijk van de Eijerkamp-strategie te gaan bewijzen … elk jaar weer een uitdaging; en elk jaar weer geslaagde missie!”