Een oude vos verliest zijn haren maar niet zijn streken - Jo van Uden - Oss (NL) wint Orleans in FC Zuiderkempen.

De laatste jaren is het een strijd op het scherp van de snede tussen de liefhebbers uit Oss en die uit Maasdonk (Nuland-Geffen-Vinkel). Op een vrij klein gebied woont daar een verzameling duivenliefhebers die voor niets en niemand terug gaat staan en vooral op de dagfond tot de allerbeste van de afdeling Oost-Brabant behoren.

OSS-  Die uit Oss krijgen bij tijd en wijle flink klop van die uit Maasdonk, maar opgeven of zich overgeven staat niet in hun boekje.
Hoe groot hun kracht is werd weer eens duidelijk bewezen op de nationale Orleans van 22 juli. Een contingent van bijna 20.000 duiven, veelal ingekorfd door de z.g. specialisten bekampte elkaar de zege.
Een klein half uurtje mochten wij zelf aan de hand van de meldingen NPO op teletekst denken aan een overwinning in afdeling Oost-Brabant, kloktijd 14.09, maar toen Geffen en Oss in beeld kwam was onze hoop snel vervlogen en restte ons de 11e plaats in sector 1, wat we niettemin een mooie klassering vinden.
John Vos had ze in de juiste vorm weten te brengen en klokte 14.13.21 en 14.13.30; GertJan Timmermans meldde zich ook aan het front om 14.13.12.
Zou de overwinning toch weer “Effe nor Geffe”gaan?
En zie, daar kwam de oude vos in de persoon van Jo van Uden zich melden om 14.17.30 op een afstand van 500,499 km. En die tijd was ook voor de Geffenaren teveel van het goede. Van Uden werd glorieus winnaar in afdeling 3 ofwel FC Zuiderkempen en moest in sector 1 F. Valentijn  in St. Willebrord
En F. Nulle, Breda voor laten gaan..
De zege in eigen afdeling tegen 7341 duiven bracht Jo al in hoger sferen en mocht er al teleurstelling zijn over “net niet” dan was die vlug voorbij en werd met volle teugen genoten, zeker ook van de felicitaties van sportvrienden en ook van het feit…..ik heb die mannen uit Geffen toch maar geklopt.
Zijn gezicht spreekt boekdelen.

Zwaar gekwetst
De jonge doffer NL 08-1382496 was dus in grote vorm op deze gedenkwaardige zaterdag. Zo niet zijn baasje. Jo van Uden is onlangs van de trap gevallen wat hem een gebroken nekwervel en diverse kwetsuren opleverde. Jo kan, en mag, niet veel verder komen dan zijn zitje achter het huis. De duivenhokken zijn nog verboden gebied. Jo komt er wel weer bovenop al zal dat zeker nog de nodige tijd vergen. Gelukkig heeft hij een goede hulp die zijn duiven verzorgt en op aanwijzingen van de meester voert met het een en ander.
De meesten onder u zullen nog zeker de naam Van Uden-Kivit kennen. Grote successen werden door hen behaald. Toen het koppel echter uit elkaar viel besloot Jo te stoppen. De duiven werden verkocht, de hokken afgebroken, einde verhaal. Maar….er was een klein rennetje blijven staan als behuizing voor drie kippen. Een ei hoort erbij op zijn tijd nietwaar, zeker als je al een jaartje ouder bent.! Ja, u kunt het verhaal zelf wel aanvullen…..de kippen eruit, een paar duiven erin, toch weer een hok en nog een hok, goede duiven aangekocht en het spel zat weer op de wagen.

De winnende doffer heeft als afstamming:
Vader: NL07-1397276 B. Camphuis. Zoon van 96-878 Topvlieger 3e beste Vitesse afd. 8 x 06-338 Camphuis uit Lichte Scherpe x dochter 613 Klak.
Moeder: NL04-1097316 Whoopi via J. van Hout, Veldhoven. Whoopi is dochter van 02-557 Mister Perfect Joop Koch x 02-995 Goeieke Van Uden-Kivit. Pesterende bloedlijnen zijn ook hier weer de weg naar het succes.
Jo, nogmaals proficiat en een spoedig herstel.
                                                                      
Orleans, FC Zuiderkempen, 7342 duiven
1. Jo van Uden; 2-4-20 John Vos; 3. GertJan Timmermans; 5-16 Fam. H. van Zuijlen; 6-11-23 Tonny van Nistelrooij; 7. Peter van Venrooij; 8-24 Henri van Doorn; 9-19-21 Comb. van Wanrooij; 10. Cor Hanegraaf; 12. Lambert van Erp; 13. Albert de Lepper; 14. Jan Hendriks; 15. Wim&Franklin Dielissen; 17. Leo van Heijst; 18. Piet van der Donk; 22. Hans Broeders; 25. Henk van de Haterd.