Een nieuwe start voor Tom & Marnik Van Gaver (Moortsele, BE) met meteen een 1e Nationaal Brive tegen 4.412 jaarse duiven!

Van voor af aan beginnen, en meteen een nationale overwinning pakken in je eerste jaar: wie doet beter? Het overkwam Tom en zijn vader Marnik Van Gaver, die een 1ste Nationaal boekten uit Brive met de jaarse duiven.

1ste nationaal na een totale verkoop afgelopen winter

Tom Van Gaver is pas 31 jaar oud, maar hij beschikt al over heel wat ervaring. Duivensport is vanaf zijn jeugd een belangrijk onderdeel van zijn leven geweest, want zijn vader was toen al een gekend speler in de regio. Hij is al verschillende jaren intensief met deze sport bezig, en hij raakte ook internationaal bekend na zijn fantastische resultaten met De Vroe-Van Gaver (DVV Pigeons), met onder meer een 1ste Nationaal Jarnac tegen 4.559 duiven in 2015, en een titel van 1ste Nationaal Kampioen Fond KBDB 2016. Maar Tom wilde een team vormen met zijn familie, en hij begreep al snel dat een combinatie met zijn vader de aangewezen keuze was. Daarom werd het volledige duivenbestand van hem en zijn twee companen (DVV pigeons) eind 2017 bij PIPA verkocht.

Toen brak een periode van hard werk aan: de hokken werden volledig omgebouwd, de boxen werden uitgerust met een lopende band om de vloer netjes te houden, en er werd een nieuw kweekhok opgetrokken. Alle vlieghokken werden met volières uitgerust, en er werd een niew hok gebouwd voor de jonge duiven. Tom en Marnik investeerden ook in veiligheid, met een aantal hekken en camera's rond de hokken.
En toen werd het tijd om een aantal duiven in die nieuwe, moderne hokken te plaatsen. Het soort duiven die dit hok meteen op het goede spoor konden zetten. Tom bezocht meerdere hokken, op zoek naar duiven die hier grondig aan de tand zouden worden gevoeld. Zijn motto is dan ook: "Veel kweken, veel spelen en veel elimineren." Op die manier werden duiven geïntroduceerd van de volgende hokken: wijlen Raf Den Haese, Bart Geerinckx, Sam Bostoen, Davy Tournelle, Rudi Den Haese, PEC, Adrien Mirabelle, Jan Pappens, Davy Neyrinckx, Norbert & Stefaan Allé, Rik Cools, Yves De Witte, Jo Bauters en niet te vergeten Philip De Maeseneer. Tom is ook goed bevriend met een aantal Chinese kopers, en hij mocht dan ook enkele van hun topaankopen gebruiken voor een samenkweek; denk daarbij aan duiven van Annick Goeteyn, Gaby Vandenabeele, Frederik Everaert en Paul Bellaert.

Het seizoen 2018 diende zich aan als een grote uitdaging, aangezien Tom en Marik hun vlieghokken uitrustten met een 50-tal jaarse doffers met weinig ervaring: ze deden slechts een handvol vluchten in hun geboortejaar. Aangezien dit team zich vooral richt op de nationale vluchten, was het verre van evident om al dit jaar terug op hoog niveau te acteren. Het seizoen werd gekenmerkt door een zware start, en na de eerste snelheidsvluchten van 2018 werden de duiven gekorfd voor zes opeenvolgende vluchten van 400 tot 500 km. Dit is natuurlijk geen evident programma voor zulke jonge duiven, en voor sommigen was het gewoon teveel. Maar vader en zoon zien dit vooral als deel van het proces om je zwakste duiven te elimineren. En het bleek de perfecte voorbereiding voor hun eerste echte test in Brive. Het is daar dat Tom en Marnik hebben aangetoond dat alles kan, als je maar over een getalenteerde groep beschikt die in goede conditie steekt, en waar goed zorg van gedragen wordt.

Hoe zag de voorbereiding van de nationale winnaar eruit?

De weduwnaars (het vlieghok bestond enkel uit doffers in 2018) werden op 4 december gekoppeld, en ze brachten een tweetal jongen groot vooraleer ze opnieuw gescheiden werden. Dierenarts Frederick Oosterlinck vaccineerdde de duiven vervolgens tegen paramyxo en de pokken. Een behandeling tegen paratyphus volgde in februari. Daarop volgden de eerste trainingen in maart. De duiven werden opnieuw gekoppeld kort voor de eerste vluchten, en bleven 14 dagen samen. Ze debuteerden in het begin van april met drie snelheidsvluchten, een midfond-vlucht en vervolgens 6 midfond-vluchten (zie eerder). De duiven kregen dan een weekje rust voor Brive, al legden ze op vrijdag wel een 60-tal km af. Het wedstrijdschema van de Van Gavers is zonder meer erg zwaar, en het is dus enkel geschikt voor de allersterksten. De andere duiven houden het niet lang vol in Moortsele.
Wat voeding en supplementen betreft, vermelden we dat team Van Gaver met mengelingen van Beyers werkt, en dat ze supplementen van verschillende producenten gebruiken (Herbots, Schroeder Tollysan, Rohnfried, MAPP Products, Backs, Ropa, De Weerdt & Vanhee).
Hun filosofie bestaat erin hun duiven in topvorm aan de start van het seizoen te brengen, dankzij deze producten. De duiven die dan een teken van zwakte vertonen, gaan er onverbiddellijk uit.

Brive

We vertelden eerder al dat Brive de eerste grote test van het seizoen was voor de jaarse duiven van Van Gaver. Niet minder dan 35 jaarse doffers werden gekorfd, en het resultaat van deze jonge wolven toont duidelijk aan dat dit team een mooie toekomst heeft.

Brive nationaal (prognose) 4.442 jaarse duiven:
1-11-22-42-46-68-96-162-164-174-243-252-622-654-747-749-866-869-884-972-1002-1095 (22/35)

Klik hier voor de stamboom van de 11e nationaal.

Klik hier voor de stamboom van de 22e nationaal.

Klik hier voor de stamboom van de 42e nationaal.

Klik hier voor de stamboom van de 46e nationaal.

Raf brengt de nationale overwinning naar Moortsele

Een nationale overwinning behalen met je eerste genomineerde van ongeveer 35 duiven, het vereist een enorm doorzicht of een fantastische duif. Raf (genoemd naar wijlen Raf Den Haese, voor wie hij oorspronkelijk gekweekt was) was hoe dan ook Tom's favoriete duif. Hij onderscheidde zich van de rest van het team dankzij zijn gedrag in het hok. Hij eigende zich een klein plankje toe dat tegen de deur van zijn afdeling steunde.

Tom: 'Raf en ik waren heel goed bevriend, tot zijn trieste overlijden enkele maanden terug. Ik had in 2017 al overwogen om zelfstandig te vliegen, maar ik had toen niet voldoende doffers. Raf vloog toen enkel met de duivinnen, en ik vroeg of hij het zag zitten om enkele jonge doffers te verkopen, zodat ik ermee kon vliegen. Ik kocht uiteindelijk 19 jonge doffers, met daarbij mijn nationale winnaar. Er zitten nog steeds 8 van hen in mijn huidige team; ik ben er dus heel tevreden over. Het spreekt voor zich dat ik mijn nationale overwinning aan Raf opdraag. Ik hoop dat hij er net zoveel van geniet als ik. Geloof het of niet, maar het was mijn droom om zo'n overwinning te behalen met een duif van Raf, en bij voorkeur met Raf zelf, mijn favoriete duif. Mijn droom is uitgekomen.'

- Raf (BE17-4163570)

1. Brive nationaal  - 4.412 d. '18
5. Blois club    -  170 d. '18
  75. Provinciaal  - 2.480 d. 
16. Bourges I club  -  350 d. '18
  772. Nationaal  - 19.133 d.
55. Châteauroux club -  490 d. '17
  671. Nat Zone   - 6.198 d.
...

Klik hier voor de stamboom van Raf.

Tot slot

Tom en Marnik, gefeliciteerd met jullie schitterende nationale overwinning, het eerste hoofdstuk in een nieuw succesverhaal, of dat hopen we ten minste. Met hun uitgesproken ambitie, hun wilskracht en hun talent, en daar bovenop enkele uitstekende kweeklijnen, lijdt het geen twijfel dat we in de nabije toekomst nog enkele mooie dingen zullen te zien krijgen van Team Van Gaver.