Eddy en Maarten Leutenez (Kruishoutem, BE) presteren ijzersterk met hun minikolonie

Maximaal rendement halen uit een minimale bezetting aan duiven. Geen kleine uitdaging. Er een hoofdrol mee vertolken op de mooiste klassiekers van de duivensport maakt de voldoening nog zo groot!

Het is de uitdaging waar Eddy en Maarten Leutenez bij hun nieuwe start voor stonden. Al moet u het als liefhebber uiteraard nog altijd klaarspelen om in deze opzet te slagen. Het is een doelbewuste keuze die Eddy en Maarten hebben gemaakt toen ze in Kruishoutem in 2007 een herstart namen in de duivensport. Een stuk uit noodzaak. Enerzijds omwille van het plaatsgebrek om meer hokken te bouwen en dus meer duiven te houden, anderzijds omwille van de gezondheidstoestand van Eddy en de werkomstandigheden van Maarten. Alles moet immers doenbaar en haalbaar blijven.

De naam Eddy Leutenez was in duivensportmiddens genoegzaam gekend. Bijna 25 jaar draaide hij te Semmerzake mee aan de absolute top van onze nationale duivensport. Niet minder dan zes eerste nationale overwinningen, naast 4 x 2e nationaal sieren zijn erelijst uit die periode. Eddy Leutenez wist wat meedraaien aan de nationale top inhoudt, wat daarvoor noodzakelijk is en welke offers dat vraagt. Hij wist het... tot longproblemen hem noodzaakten de duivensport in 2003 vaarwel te zeggen. Een mokerslag. Na een totale verkoop werden de deuren en ramen van de hokken te Semmerzake definitief dichtgenageld.

Nieuwe start in Kruishoutem

De familie Leutenez nam ondertussen haar intrek in de nieuwe woonst te Kruishoutem. Na een viertal sabbatjaren begon de duivenmicrobe bij zoon Maarten toch weer te kriebelen. Met het einde van de studies in zicht kwam Maarten met de idee op de proppen om opnieuw met duiven van start te gaan. Gezien de gezondheidstoestand van Eddy ondertussen de goede richting uitging en stabiel was, stemde hij meteen in. De nieuwe tandem was een feit. Eddy zou Maarten gaan begeleiden, met hem mee timmeren aan de weg naar de top, maar dan vanop afstand. Hokken betreden, laat staan reinigen, of veel met duiven in contact komen, stond immers op doktersbevel in het rood in zijn agenda aangestipt. Doch duiven zien trainen rond de woonst, hen in een laatste rush naar een topprestatie op hun hokje zien komen aangestormd, het geeft hem nog altijd die kick als in zijn glorieperiode te Semmerzake. Dat gevoel dat men als duivenliefhebber zo moeilijk aan de buitenwereld kan omschrijven, daar doet een mens het voor.

Eddy wist uit ervaring dat men alleen kon slagen met duiven van topklasse op de hokken. Met zijn duivenvernuft en kennis wist hij beter als geen ander welke karakteristieken een duif nodig heeft om uit te groeien tot een echte crack. Wat volgde was een reeks gerichte aankopen die meteen de basis vormden voor nieuwe successen. Een neus hebben voor topklasse, niet bang of vies zijn van de geldbeugel vaak wijd open te trekken om die binnen te halen en achteraf daar ten volle de vruchten van plukken. Mooi toch? Daar ligt de basis van het succesverhaal dat Eddy en Maarten momenteel aan het voltrekken zijn.

Leutenez-duiven, 3 x ‘s’: sterk, snel en slim

Sterk, snel en slim zijn. Dat is de gouden regel waaraan de duiven te Kruishouten moeten voldoen. Deze duiven vonden ze onder meer bij hun sportvriend Marc De Cock, zelf een verzamelaar van internationale topklasse. Naast enkele parels uit de absolute toppers op de hokken van Marc De Cock gingen Eddy en Maarten er ook een stuk van hun eigen oude soort terughalen, onder meer de succeslijn van de Milan. Nu ze toch in de streek van het Waasland vertoefden, werd ook de coming star van dat moment met een bezoekje vereerd, met name Benny Steveninck. De gouden Chipolijn deed in Kruishoutem reeds in 2008 zijn intrede.

In het sportjaar 2009 won streekgenoot José Denoyette in keiharde weersomstandigheden de 1e interprovinciaal uit Tours. Dat maakte indruk ten huize Leutenez. Toen Eddy tijdens de week de kleinkinderen ging afhalen op school, stopte hij even bij José met de vraag of hij die duif even mocht bekijken. Meteen overviel hem het wow-gevoel. Wat een duif! Het duurde dan ook niet lang of de deal was gesloten. De superduivin die dat klaar speelde – het fameuze Bolleken - verhuisde mee naar de Leutenezhokken. De basis van de ondertussen befaamde Bollekenlijn was gelegd. Toen ze reeds vanaf haar eerste kweek haar stempel ging drukken, kwamen ook beide ouders de rangen versterken. Iedereen weet ondertussen tot wat de duiven van deze Bollekenlijn in staat zijn. Duiven met macht in de spieren, kracht en explosiviteit in de vleugels en een pientere kop op dat ijzersterke duivenlijfje!

Succeslijnen van Milan en De Rauw-Sablon

De lijn van het Bolleken trok de jongste seizoenen een groot stuk van de aandacht naar zich toe. Maar er is meer, want ook de aanwezige oude soort van Eddy Leutenez en de De Rauw-Sablonduiven drukken aardig hun stempel op het duivengebeuren te Kruishoutem. Beide succesrijke kweeklijnen zijn rechtstreeks afkomstig van de 24-karaatkolonie van Marc De Cock uit Temse. Tijd dus om ze even van onder het stof te halen en hun impact op de topsuccessen van de kolonie-Leutenez even ter verduidelijken.

Het meest sprekende voorbeeld zijn wellicht enkele kruisingsproducten van beide kweeklijnen, welke bekomen werden uit een koppeling van Federer BE08-4347712 (kleinzoon Dream Couple De Rauw-Sablon) x Siska  BE08-4347741 (kleindochter Milan). Deze Federer lijdt wellicht aan een stuk onderschatting van zijn kweekwaarde. Hij is zonder meer een van de steunpilaren van het kweekhok. Enkele van zijn succesvolste nazaten zijn onder meer:

-Goudhaantje

1 Interprovinciaal en 13 Nationaal Brive 11.130 d.
43 I.Prov.  Blois    5.142 d.
72 Nationaal Argenton  19.816 d.
102 Nationaal Chateauroux 22.718 d.
110 Nationaal Chateauroux 20.517 d.

-Alejandro

46 Nationaal Chateauroux 22.718 d.
95 Nationaal Chateauroux 18.725 d.
237 Nationaal Souillac   5.667 d.
315 Nationaal Bourges   14.145 d.

-Bradley

51 I.Prov.  Tours      2.874 d.
72 Nationaal La Souterraine 11.236 d.
74 Nat. Zone La Souterraine 7.450 d.
115 Nationaal Gueret     16.988 d.

Een andere telg uit die gouden De Rauw-Sablon kweeklijnen is de Limoges 579 BE11-4307579, een inteeltproduct naar fondicoon Limoges De Rauw-Sablon (zelf zoon van het Dream Couple). Deze Limoges 579 is in zijn eerste kweekjaar meteen vader van:

-BE13-4044049

4e Prov. Asduif Fond Jonge K.B.D.B. Oost-Vl
53 Nat. Zone Argenton 4.379 d.

Ook Elisabeth BE03-4411155 (een 100% Marcel Aelbrecht) droeg haar steentje bij in de opbouw van de kolonie. Zo is zij onder meer moeder van Mauro, zowat de vaste kweekpartner van het Bolleken. Daarmee ligt ze dus mee aan de basis van die fantastische succeslijn van het Bolleken. Elisabeth is o.a. grootmoeder van:

-Bolleke Nationaal

3e Beste Jonge duif van België op de Nationale vluchten 2010
69e Nationaal Gueret 13.885 d.

-Bolleke Bourges

2  Prov.   Montrichard  306 d.
12 Nationaal Argenton   7.046 d.
53 Nationaal Bourges   31.719 d.
240 Nationaal Gueret   14.362 d.

De iets meer uitgebreide informatie omtrent de kweekresultaten met de klasrijke De Rauw-Sablonduiven kan u hier terugvinden.

Tot slot willen we ook nog eens het aandeel van de eigen oude soort in de schijnwerpers brengen, met de illustere kweeklijn van de Milan die bij Marc De Cock werd terug gehaald. Hierin schuilen excellente topkwekers als de Grote Milan, zijn eigen nestbroer New Superbreeder, Siska en Elrio. De kweekresultaten van Siska (gekoppeld aan Federer) kan u hierboven aflezen. Zij is halfzus (zelfde moeder) van de Grote Milan BE06-4370915, een kleinzoon van wonderboy Milan. Hij is zelf o.a. vader van  

-De Zwarte Milan

16 I.Prov.  Limoges   2.960 d.
57 Nationaal Chateauroux 18.725 d.
62 Nationaal Chateauroux 22.718 d.
145 Nationaal Chateauroux 20.517 d.

-Bolleke Milan

5 I.Prov. Blois      2.333 d.
21 I.Prov. Orleans     3.205 d.

-Bontje Milan

8e I.Prov. La Souterraine  767 d.

Begin 2013 kwam ook zijn eigen nestbroer en even grote superkweker, namelijk de New Superbreeder BE06-4370914, de rangen versterken. Hij werd aangekocht in de PIPA-veiling van Marc De Cock, waar hij reeds vader was van:

-Grandson Deep Impact

1 Prov. La Chatre 4.675 d.
45 Nationaal La Souterraine 17.017 d.
99 Nat. Zone Chateauroux   9.112 d.
179e Nationaal Bourges   12.607 d.

-Brother 007/10

1  Lokaal  Bourges     249 d.
138 Nationaal Bourges    14.598 d.

-Beautiful 13

26 Nat. Zone Souillac    2.296 d.
113 Nationaal Tulle     6.695 d.

-White 064

9  Prov.   Bourges    1.294 d. (1e lokaal 134 d.)
187 Nat. Zone Chateauroux  9.112 d.

In dat rijtje hoort ook Elrio BE06-4370898 thuis. Hij is nog een rechtstreekse zoon van Milan. Elrio is grootvader van de superstar op de hokken van Camiel Verdonck uit Nazareth, met name:
-Lennie

1e Internat. Perpignan   16.893 d. (in 2012)
1e Nationaal Perpignan   6.661 d.

Klik hier voor de uitgebreide informatie omtrent de wonderbaarlijke kweeklijn van Milan.

Stuk voor stuk fantastische kweekduiven die de kolonie van Eddy en Maarten Leutenez naar de hoogste regionen van onze nationale duivensport hebben getild.

In zijn totaliteit is er slechts plaats voor maximum een 20-tal kweekparen, waarvoor men een 13-tal kweekboxen ter beschikking heeft, naast een klein gezamenlijk hok met een 7-tal kweekkoppels. Een 20-tal vliegduiven, en goed 50 à 60 jonge duiven op jaarbasis, moeten zorgen voor klank en lichtspel op het uitslagenbord. Geef toe, een klein getal om volledig de huidige nationale vluchtkalender op de grote halve fond en fond mee af te werken. Toch slagen Eddy en Maarten er perfect in om hiermee jaar na jaar hun voet naast de grote tenoren in onze sport te plaatsen. Als David tegen Goliath. Een sprekend bewijs van de grote klasse en kwaliteit die te Kruishoutem op de hokken vertoefd.