Duquesnoy Franck wint Pau internationaal! (2004)

 


Franck DUQUESNOY uit Outreau


Frankrijk zet de laatste jaren meer en meer zijn stempel op de Internationale vluchten!

En laat ons opmerken dat de titel zeker niet overdreven is. Zoals in eigen land is bij onze zuiderburen het debat zeker open over de verschillende vluchtlijnen, Westenlijn, Middenlijn of Oostenlijn. Dit onderwerp voedt hoofdzakelijk de gesprekken en behoort dus niet alleen tot de nederlandse woordenschat.
In Frankrijk en in België is dit onderwerp zeer actueel onder duivenliefhebbers.

Voordeel hier of nadeel daar..... de modernste technieken zullen niets veranderen aan deze situatie, en het is maar beter zo.
Buitenstaande parameters aan de duiven of zijn installaties zullen altijd het scenario van een vlucht bepalen en de wind is er zeker één van.

Men zegt veel dat de wind de uitslag maakt, deze stelling is reëel maar resumeert niet alles, ze bepaalt alleen een schema van het afspelen van de vlucht. Het zou te gemakkelijk zijn ons succes of falen op de invloeden van hierboven te zetten.

Een seizoen is lang. Door zijn klimaatsveranderingen, temperaturen, de winden eindigt het door iedereen op dezelfde voet van gelijkheid te zetten. Nu is het voor hier en een andere keer voor ginder. . . en is het dit jaar niet dan zal het volgend jaar zijn....

Ge moet iets verder zien dan je neus lang is. Het totaal overheersen leidt tot opgave. Zeker, ge moet verschillende vertrekpunten zien op de verschillende vluchtlijnen en proberen van iedereen tevreden te stellen, maar op het einde zal de wind toch de rechter spelen.

Bij gevolg, moesten we door de windrichting de eerste duiven van Pau aan de franse kust met de kortste afstanden verwachten. Wat wel verbaasde, in vergelijking met andere wedstrijden, is de snelheid van de eerste duiven. Meer dan 100 meter sneller dan de duiven uit Bordeaux. Vanaf de eerste melding in het lokaal van Boulogne-sur-Mer, was het duidelijk dat het ging moeilijk worden de tweede getekende van het Hok Duquesnoy te kloppen.
Het vervolg bracht bevestiging : een nieuwe internationale overwinning voor onze franse vrienden was een feit.

Frankrijk en de internationale vluchten : een jong en mooi liefdesavontuur.
Een dertigtal jaren geleden, waren de internationale vluchten een onderonsje van enkele meer begoede liefhebbers die de middelen hadden om verre verplaatsingen te doen, en vooral het zich konden veroorloven dure duiven te kopen die in staat waren de strijd aan te binden met de beste Belgische hokken. Met de nieuwe generatie veertigers zien we een bredere opening naar de internationale vluchten. De duivensport in Frankrijk evolueert, is sterker geworden, verbeterd, en durft, zonder schrik, de strijd aangaan met de internationale deelnemers.

Het mooiste bewijs is onze opeenvolgend bezoeken aan internationale winnaars de laatste 2 jaren.
In 2002, waren we bij Sandrine et Pierre Verove de Ghyvelde die juist overwinnaars werden van dezelfde vlucht uit Pau. Verleden jaar, was het de beurt aan Eric Vanacker om in de belangstelling te staan met zijn overwinning uit Perpignan.

Voor de eerste internationaal van het seizoen 2004, is het in de streek van Boulogne-sur-Mer dat we werden geroepen om Franck Duquesnoy de nodige eer te geven. Gemeenschappelijk punt tussen die drie hokken : Hun eigenaars zijn van dezelfde leeftijd, veertigers, en vertel ons nu niet dat het iets te maken heeft met een of ander voordeel, we zien de uitleg ergens anders, deze van de waarde, de klasse van de vliegers en het meesterschap van de managers van deze hokken.
De contexst van de internationaals is definitief veranderd en Frankrijk maakt deel uit van hetzelfde duivenlandschap als andere naties!

Franck Duquesnoy, in bref…
Onlangs lazen we een studie over het karakter van de duif en de invloed van het humeur van de manager op zijn gevleugelde vrienden. Zo leerden we dat een duif een depresieve staat van de liefhebber kon aanvoelen. Als dit de waarheid is, is het niet verbasend de prestaties te zien van het Hok Duquesnoy ten overstaan van de houding van de eigenaar.
Franck, we kunnen hem vergelijken met een mier, een werkmier. Hij is steeds in beweging, altijd bezig aan het een of het ander en zijn agenda staat boordevol...

Als zelfstandige thuisverpleger, legt hij zich een afmattende uurrooster op. Zijn dagtaak begint om 7.30 uur tot 12.30 uur en herbegint van 17 uur tot 21 uur, en dit 7 dagen op 7. Om de 2 maanden neemt hij 2 weken rust.
Vanaf 5 uur 's morgens is hij op en inspekteert de verschillende hokken, mestcontrole wordt gebuikt als medische gids en zal beslissen over eventuele medische ingrepen. Gedurende de dag komt hij in functie van zijn dagtaak even langs, om een hok af te sluiten of om een volgende hok los te laten....

Als dit nog niet genoeg is heeft hij samen met zijn vader en broer nog de administratieve taak van de maatscahppij . Hij houdt zich onderandere bezig met het inkorven voor de internationale vluchten. Niet gemakkelijk al deze opdrachten te combineren gezien de grote van zijn duivenbestand.
Vanaf zijn prille jeugd hield Franck van alle huisdieren, het was een echte passie. De familiale tuin herbergde een uitgebreide fauna, gaande van slakken tot konijnen en pauwstaarten. Het is deze context dat op een zekere dag een nonkel aankwam met een mand duiven en een constateur...de weg was geopend...
Een jongere van een 12 tal jaar die het vuur aan de schenen kwam leggen van de anciens, het was in de tijd dat allen dachten geen enkel geheim te mogen prijsgeven. Maar Franck stoorde zich niet aan het gemopper toen hij zijn constateur liet openen en meestal nogal laattijdig was. Hij consentreerde zich meer op het kweekhok. Het was daar dat de lamp brandde en Franck had de schakelaar gevonden.


Een sterke, zelfs krachtige colonie!
Wat het meest opvalt bij het bezoek aan dit hok, is het aantal duiven dat er zijn onderkomen heeft.70 weduwnaars, zestig tweejaarse duivers en zestig tweejaarse duivinnen op totaal weduwschap en nog een 100 tal late jongen....tel daar nog de kwekers bij en we komen aan een groot aantal. Gezien de beroepsactiviteiten en de zware dagtaak zou deze colonie onleidbaar kunnen lijken, maar na onze eerste rondleiding stellen we vast dat onze kustbewoner de begeleiding stevig in handen heeft. We geven grif toe dat we ons niet zouden kunnen bezighouden met een dergelijk aantal. Maar iedereen ziet de duivensport uit zijn meest gunstigste hoek en gezien zijn uitslagen zou het idioot zijn te beweren dat hij op de slechte weg is.

Het is het lokaal van Boulogne dat we afspraak hadden met de familie Duquesnoy, we konden rekenen op de hulp van onze vriend Joël Evrad om ons langs kleine wegen te leiden naar het afgelegen duivenlokaal. Enkele tenoren van de franse duivenwereld waren aan het inkorven voor Barcelona onder toezicht van het administratieve trio van de familie Duquesnoy. We hadden de eer Robert Ben, te begroeten, die de beste duif uit Barcelona en Perpignan bezit in hetzelfde jaar. Michel Dubois, een van de beste fondspelers van Frankrijk en reeds winnaar van de wereldbeker. Alain Bavencoff, andere zeer gekende fondspeler. Gérard Fruitier, met wie we het plezier hadden een babbeltje te doen. Hij beoogt een nieuw exploot zoals zijn "Aurore" het deed door het winnen van dezelfde catalaanse vlucht. Zoals ge kunt lezen in de eerste aanmeldingen heeft Gérard terug hard toegeslagen op de vlucht uit Pau.

De Pauwinnaar was in principe voorzien om Barcelona te vliegen, maar gezien zijn grote vorm moest hij zich tevreden stellen met...Pau. Het toeval regelde mooi de zaak...

Het heuvelachtige landschap, de zeewind, de kliffen maken het de dagelijkse training zeker niet gemakkelijk.
Franck had niet veel tijd. Hij heeft trouwens nooit de tijd zegt zijn vader. Juist enkele uren tussen de 2 werkperiodes in, de inkorving voor Barcelona en de ontvangst van de reporters. Het moest rap gaan, zoals gewoonlijk. Zijn patiënten verdragen zijn afwezigheid niet. Het is een beroep waar "afwezigheid" niet in het woordenboek staat. Mensen verzorgen is meer dan een beroep, het is een roeping en Franck is erdoor gebeten.

Het is dus een gewoonte dat " snelheid" voorrang heeft en dat Franck ons ontvangt terwijl hij verder werkt aan de verzorging van zijn duiven. Niets is geprogrammeerd bij hem, zijn taak dicteert zijn uurrooster op het hok. Daardoor zijn de trainingen meestal onregelmatig. Zijn gevleugelde vrienden blijven soms meer dan 2 uur buiten te wachten op hun baas. Geen gepruts wat de voeding betreft, want die krijgen ze met gulle hand. Steeds dezelfde, zuivering wordt geband. Alleen een portie groentenextracten staat op het programma op het einde van de voorbereiding. Geen bezoek aan de veearts, het is de feeling en opmerkingszin die de beslissingen bepalen. Oude producten waarvan de degelijkheid is bewezen worden gebruikt , zoals het ontsmettingsproduct CCP.

Alles is afgestemd op de vluchten boven de 600 kilometer en de internationale. Late jongen zijn zeer hoog aangeschreven en worden in grote getale gekweekt. Late en jongen worden gehuisvest in één groot hok en worden gedurende hun eerste jaar alleen opgeleerd als vrijgezel. De "Achtienmaanders" en de "Tweejaarse" worden op totaal weduwschap gespeeld. Duivers en duivinnen nemen dus deel aan de wedstrijden. Het is slechts sedert een tweetal jaren dat Franck met het spel van de duivinnen is begonnen en dit door de toenemende exploten van het "Zwakke geslacht".
Vliegploegen worden samengesteld bij de aanvang van het seizoen en worden volledig ingezet volgens een voorop opgesteld programma. Het is duidelijk dat uit dit aantal de beste naar voor komen en dat de herhaalde sucessen geen toeval meer zijn.
Enkele exploten van het hok Duquesnoy de laatste jaren.
- 4e nationaal Marseille 1990.
- 2e nationaal Pau 1992.
- 4e nationaal Pau 1992
- 1er nationaal Dax 1993.
- 5e nationaal Dax 1993.
- 2e nationaal Dax 1994.
- 4e nationaal Barcelona 1996.
- 6e nationaal Dax 1996.
- 7e nationaal Dax 1997.
- 7e nationaal Perpignan 1997.
- 7e nationaal Perpignan 1999.
- 2e nationaal Perpignan 2000.
- 2e nationaal Dax 2000.
- 4e nationaal Dax 2000.
- 3e nationaal Dax 2002.
- 8e nationaal Dax 2002.
- 17 prijzen van 19 ingezet, gerangschikt per 10 tal uit Dax internationaal 2002.
- 4e internationaal San Sebastian 2003.
- 13e internationaal Dax 2003.
- 31e internationaal Perpignan 2003.
- Enz.

 


Let op de neusgaten, bewerkt met CCP.

De "Turbo", 320723/00, overwinnaar internationaal Pau 2004
Het is een kleine blauwe, van het nerveuse type met een angstig oog. Hij koos trouwens een plaats op het hok, verdoken voor alle blikken in een bak waar hij zich goed voelt. Hij komt voor uit een lijn van kampioenen en een van zijn broers vloog 4e nationaal Barcelona terwijl een andere de 21e nationaal Barcelona behaalde in 1999 en de 11e nationaal in 2000.
De "Turbo" werd geboren gedurende de maand september en vloog voor de eerste maal enkele trainingsvluchten in 2001.

In 2002, realiseerde hij een 174e/6417 uit Tulle en vloog nog prijs uit Limoges enMontauban.
Verleden jaar behaald hij de 222e/17443 Limoges; 721e/7884 Royan; 77e/3656 Nîmes en de 31e/19420 internationaal Dax.
In 2004, vliegt hij Tulle (846e/5407) vooraleer het exploot van zijn leven te doen uit PAU.

 

Zijn vader komt van Tronquoy de Richebourg, uit de lijn van zijn "Vidocq", 4e internationaal Barcelona 1985 en nationaal winnaar. Zijn grootvader vloog zelf de 3e nationaal Barcelona.
Langs moederszijde vinden we de fameuse basis Gorin-Cattrysse met een duivin die de dochter is van de 2e nationaal Pau, 2e nationaal Dax, 8e nationaal Pau, 10e nationaal Pau, enz.. Zijn grootvader behaalde 12 prijzen op internationale vluchten, zoals 5 X Barcelona en 3 X Perpignan, waarvan een 4e nationaal Barcelona.

De rassen Gorin en Cattrysse zijn trouwens de rode draad in het kweekhok. Ze werden oorspronkelijk gehaald bij Joseph Charles alsook bij Brasseur en Roussel. Deze vliegers zijn de oorsprong van herhaalde sucessen op de internationale vluchten.

De tweede rode draad vormt de inbreng van het ras Tronquoy, uitstekende duiven die zich makkelijk laten kruisen met Gorin-Cattryse, zoals de internationale overwinnaar Pau het bewijst. Verder merken we nog de inbreng van Vermote, Deguillage, Peeters, Vanbruaene, Hetru, Toye, Aarden, Van Der Wegen, Hermes, Deridder.De verdoken plaats van de Internationale winnaar Pau.

Pau, voorbestemd voor de franse hokken?
Deze internationale vlucht uit Pau, vorg jaar geschrapt ten gevolge van de vogelpest, valt voor de 2e opeenvolgende maal in de handen van een franse colonie en juist 10 jaar na die van Eugène Calin. Deze proef, wordt door velen bestempeld als de vlucht van de waarheid door zijn deelname van alle beroemde hokken, en waarvoor iedereen zijn beste duiven inzet,
Als het nu gaat over Calin, Verove of nu over Duquesnoy, steeds gaat het over een duif die voorkomt uit een lijn van winnaars op de grote fond. Geluk of toeval zijn in deze omstandigheden van geen tel.

Bij Duquesnoy is de kwaliteit aanwezig, en de manier waarop de colonie wordt geleid maakt indruk. Het is duidelijk dat kwaliteitsduiven kweken en het grote aantal inzetten op de grote fondvluchten leidt tot succes, maar ge moet ze wel in een uitstekende gezondheid kunnen houden. Op dit punt kunnen we alleen onze hoed afdoen voor de manier waarop Franck erin slaagt dit tot een goed einde te brengen.
Familiaal- en gevuld beroepsleven, en een imposant hok duiven doen samengaan is niet altijd gemakkelijk.

Laat ons hopen dat Franck de datum van de prijsdeling door de "La Colombe Joyeuse" al heeft aangestipt. Dat hij eindelijk de tijd zal nemen om zich zijn exploot te realiseren op deze prestigieuse vlucht. Hij was zondag zodanig bezig met de inkorving voor Barcelona, het binnenkomen van de voorbereidingsvlucht voor Dax dat hij niet de indruk gaf te genieten van zijn internationale overwinning uit Pau. Hij vervoegt de allergrootste liefhebbers van het internationaal toneel, en zijn naam staat eeuwig op het palmares van Pau.

We zagen de kracht van het hok en zijn ervan overtuigd dat het hierbij niet zal stoppen.
«Het Pipa-Team » feliciteert de Heer Duquesnoy !