Dujaquier Philippe wint 1ste internationaal Béziers yearlings! (2004)


Na amper twee jaar terug herbegonnen voor eigen rekening...
Philippe DUJACQUIER uit Naast

Het is bijna een jonge liefhebber die deze eerste internationaaal Béziers wint. Inderdaad, slechts vanaf dit jaar,maakt Beziers deel uit van de internationale kalender en kwam in de plaats van Narbonne. Organisator is "l’Indépendante de Liège".
We mogen niet echt spreken van een succes voor de organistaoren die niet het gewenste aantal duiven bijeen kregen. Uit het buitenland kwamen alleen enkele Franse en Duitse erbij. De nederlanders mochten niet deelnemen en dit om hun eigen nationale vluchten te beschermen zijnde Dax en Bergerac.
Spijtig, ............ ook spijtig dat de organisatoren er niet tijdig in slaagden een voorlopige uitslag op te stellen. L’Indépendante kan het excuus inroepen dat hier of daar een lokaal zijn aankomsten niet tijdig overmaakte,maar één week na het verloop van de vlucht was nog altijd niets officieel verspreid.
Deze kleine opmerkingen zijn opbouwend bedoeld aan de organisatoren en doen niets af aan de erkenning van de formidabele overwinning die een jonge colonie behaalde.


Verbod deel te nemen aan wedvluchten tijdens zijn jeugd!

Het was in 1975 dat Philippe Dujacquier voor het eerst kennis maakte met de duivenwereld. Per toeval, op een weg vond hij een verdwaalde duif. Hij nam ze mee en later kreeg hij van een vriend een tweede. Het eerste koppel was gevomd....maar de weken gingen voorbij en van paren kwam niets in huis. Zeer eenvoudig, in werkelijkheid waren het twee duivers.....


Toen Philippe het besefte werden twee duivinnen bijgehaald, meer betrouwbaar dan zijn eerste leverancier. De vier werden in het familiale kippenhok gezet. Het samenwonen werd catastrofaal, allerhande ziekten staken de kop op. Vader besliste dan maar een klein hokje te bouwen, maar met strikt verbod dat er NIET aan wedvluchten mocht deelgenomen worden. Duiven kweken...JA maar deelnemen aan geldspel NEEN!
Philippe nam de voorwaarden aan maar met gekruiste vingers achter de rug...Hij respecteerde alle regels van, het afgesloten contract niet en achter de rug van Pa korfde hij af en toe een duif in. Wat moest gebeuren gebeurde. Vader vond de constateur. Hij kwam ervan af met oorveeg, maar de eerste stap was gezet.
Vanaf dan verslond hij alles wat op duivensportgebied te lezen was. Hij leerde veel bij, maar zijn uitslagen bleven ondermaats.
Een eerste ontmoeting met M. Lescot, ging voor de eerste kentering zorgen. Philippe, als goed student, zette alle goede raad die hij kreeg om in de prakrijk en de eerste mooie uitslagen volgden.


Het is echter zijn tweede ontmoeting die hem definitief op de goede weg zou zetten. Tijdens een verkoping in de verkoopzaal in Beersel maakte hij kennis met Xavier Vanden Bosch Een lang gesprek begon en het werd duidelijk dat ze zeer goed met elkaar konden opschieten. Xavier daagt Philippe uit alle ringen van zijn kwekers te brengen...en vanaf nul te beginnen met geleverde materiaal uit Beersel. Philippe twijfelt geen ogenblik en een dertigtal jongen bevolkten de intussen leegstaande hokken.
De vooruitgang was indrukwekkend. Al vlug vond men de naam Dujacquier bovenaan de uitslagen.
Komt dan een periode met veel verhuizen om proffesionele redenen en door zijn huwelijk. Het duivenspel werd even verwaarloosd vooral in huurhuizen bleek er veel tegenkanting te zijn. Nauwe contacten werden onderhouden met zijn vriend Vanden Bosch. Niet zonder duiven kunnend speelt Philippe enkele duiven op het ouderlijk huis.

In 1999, koopt hij dan een huis in Naast, maar de werken aan zijn nieuwe woonst zijn duur en duren lang en beslist voorlopig niet voor eigen rekening te spelen. Gedurende drie jaar wordt hij verzorger bij Clerebaut uit Ecaussinnes en dit tot de totale verkoop van laatstgenoemde.
Samen met zijn vriend Philippe Bert, beslissen ze hun eigen hokken te bouwen bij Philippe. Het was eigenlijk de echte start van de globbetrotter-duivenliefhebber. Philippe Bert deed meer dan een handje toesteken bij de bouw van de hokken maar zorgde ook voor een 10 tal duiven uit zijn beste soort. Van bij Xavier Vanden Bosch kwam opnieuw een welgevulde mand !!

Eigenlijk waren de duiven van Bert iets ouder dan de rest en Philippe begon met onmiddellijk het Kampioenschap halve-fond te winnen met de jongen. De jongen komende van het hok Van den Bosch waren van de derde ronde en hadden het niet gemakkelijk. Een vlucht uit Toury was hen bijna fataal. Er moest gewacht worden tot de middag vooraleer de mist was opgetrokken, de temperatuur steeg in de namiddag naar 40 graden. Het was hun derde vlucht en velen zetten er meerdere dagen over om Naast terug te vinden. De laureate van Béziers had zich al laten opmerken tijdens deze vlucht en was een van de eerste om haar hok te bereiken.
De bilan van het eerste jaar was meer dan aanvaardbaar....17 overwinningen op de teller.

2004, al de bevestiging!
Het seizoen 2004 werd gestart met 16 jaarduiven duivers die op gewoon weduwschap werden gespeeld. Acht duivinnen waren oorspronkelijk bestemd om op dezelfde manier gespeeld te worden. We zien de exploten van deze dames verder. Laat ons eerst de weduwduivers even belichten.


We nemen enkele voorbeelden.
22/05 Gien 584 yearlings: 17, 31, 37, 70, 82, 104, 113, 117, 118, 143 van 10.
29/05 Auxerre 506 yearlings: 23, 28, 45, 61, 117, 121, 138, 169 van 8.
06/06 Bourges 406 yearlings: 1, 5, 24, 39, 64, 97, 110, 113, 124, 126, 134 van 11.
19/06 Châteauroux 174 yearlings: 5, 7, 17, 20, 35, 47 van 6.
03/07 La Souterraine 223 yearlings: 3, 4, 10, 17, 29, 37, 43 van 7.
17/07 Limoges 185 yearlings: 1, 2, 12, 13, 15, 18, 60 van 7.

Mooie referenties!
Philippe zegt de duivers iets meer voor te bereiden voor iedere opdracht. Het is onder de vorm van de duivin dat de nodige motivatie wordt gezocht. Hij aarzelt niet gedurende lange minuten aan iedere duiver zijn ega te presenteren. Te zien aan de resultaten is het een goede voorbereiding.
Met de duivinnen is de voorbereiding iets anders. Eerst worden ze op weduwschap gespeeld. De ploeg die uit 8 duivinnen bestaat werd minstens één maal per week op een 50 tal kilometer gelost. Deze training gebeurt 's morgens als Philippe zich naar zijn werk begeeft. Spijtig genoeg is dan niemand op post om de dames afzonderlijk op te sluiten en krijgen ze vlug "andere" seksuele neigingen. Daarom kiest hij om deze oefening 's avonds te doen maar dan heeft hij geen tijd meer om zich met de andere duiven bezig te houden. Op aanraden van Xavier Vanden Bosch, besloot hij te zorgen dat de duivinnen eieren hadden voor de eerste echte opdracht, zijnde Sain-Vincent nationaal met verlate lossing. De trainingen gaan nu door samen met de jonge duiven. Toen hij zijn duiven losliet merkte hij dat het klein rost duivinnetje zich van de groep losmaakte en onmiddellijk haar hok vervoegde. Ze behaalde haar eerste exploot uit Saint-Vincent en werd mooi 234e van 10.624 duiven nationaal. De les had Philippe goed begrepen, in dezelfde nestpositie werd ze ingekorfd voor Béziers met het gekende gevolg!


Pedigre

e van de laureate Béziers internationaal yearlings
Ze werd verkregen van zijn vriend Xavier Vanden Bosch, vooraleer de tandem uit Beersel openbaar verkocht. De vader kwam van de colonie Viaene-Morent uit Buizingen en is een kweek in bloedverwantschap naar de “Zot” Imbrecht, via Jean-Marie Demeu uit Bernissart.
De moeder is een samenkweek De Cock uit Temse met ras De Schepper uit Gooik.

Deze kleine duivin straalt een enorme vitaliteit uit en heeft soupele spieren. Ze is moeilijk in de handen te houden en probeert steeds als een paling zich vrij te wringen.
Met twee exploten heeft ze aan haar meester een intense vreugde gebracht.

Een triomfantelijke terugkomst!
Twee kleine jaartjes terug deelnemen aan de competitie en al een internationale overwinning. Een mooie geschiedenis, geboren uit echte vriendschap uit Beersel."Vooral vergeet ze niet te bedanken" zegt Philippe ons.
De resultaten die werden behaald in dit moeilijk seizoen 2004 benaderen de perfectie. Het geluk dat deze kleine duivin heeft gebracht bij Philippe, zijn charmente echtgenote en hun dochter is niet te beschrijven. En eerlijk gezegd we denken dat we nog niet alles gezien hebben......
Bravo Philippe!

User :