Duivensport op zijn mooist

Dat de jeugd een zetje nodig heeft om in de duivensport te treden én vooral ook er te blijven moge duidelijk zijn. Daarom verdient het prachtige initiatief dat onlangs gebeurde in de provincie West-Vlaanderen alle aandacht.

Voor velen heeft de duivensport jammer genoeg nog steeds een eerder oubollig imago. Men denkt bij het horen over onze hobby nog altijd aan de oude man gehuld in een stofjas, pet op het hoofd en een sigaret in de mond. De waarheid is echter dat deze periode al lang achter ons ligt, ook hier is de tijd namelijk niet blijven stilstaan want meer en meer werd de hoogtechnologische weg ingeslagen. Zo is ondermeer het alomtegenwoordige internet ook in de duivenliefhebberij niet meer weg te slaan, net als de moderne technieken bij het constateren tijdens de aankomsten van de duiven. Maar wat ooit de Belgische volkssport nummer één was kende echter de afgelopen decenia een enorme terugval qua ledenaantal. Precies daarom zijn de verschillende jeugdclubs in het land van groot belang om nieuwe en jonge leden te stimuleren om de duivensport te blijven beoefenen. Dit is echter geen makkelijke zaak en daarom is de hulp van mensen die het goed voor hebben meer dan broodnodig.

Topliefhebber steunt 20 jeugdleden

Met meer dan 100 leden en herintreders heeft de Westvlaamse jeugdbeweging het grootste ledenaantal in Belgie onder de jeugdclubs. Jonge mensen proberen te begeleiden in deze wondermooie sport die vol geheimen zit is een dankbare taak. Zij doen al vele jaren grote inspanningen om de duivensport nieuw leven in te blazen en onlangs kregen ze hierbij de hulp van een grote naam. De basis om een succesvol duivenmelker te worden is namelijk nog altijd het hebben van kwalitatief goede duiven. Maar hier wringt meestal het schoentje want Belgische topduiven worden vaak voor grof geld verkocht, dit meestal aan buitenlandse liefhebbers. Christof Gheerardyn was dan ook een bijzonder fiere en dankbare voorzitter toen hij een paar weken terug een telefoontje kreeg van Kurt Platteeuw uit Rumbeke. Een topduivenmelker die de laatste jaren super resultaten behaalde met zijn kolonie duiven, en dus ook blijkbaar een hart heeft voor de jeugd. Want hij wilde iets doen voor de leden uit de provincie en wat voor iets ... Alle jonge liefhebbers beneden de 18 jaar zouden gratis een koppel duiven krijgen. 

Een weekje later was het dan zover en mochten om en bij de 20 jeugdleden richting Rumbeke om hun koppel duiven af te halen bij vader Raf en zoon Kurt. Ze konden hun cadeau, een duiver en duivin bovendien kiezen uit een ruim aanbod bewezen duiven. Vaak vlogen deze prachtexemplaren al heel mooie resultaten bij elkaar en stamden ze af van de superduiven uit de kolonie. De liefhebbers kregen dus een uniek cadeau vergezeld van eigendomsbewijzen, pedigrees en een prachtig fotoboek. Kurt had zelfs een brief geschreven met een heel aantal praktische tips om successen te boeken die hij overhandigde aan de jongeren. Zijn betrachting was om de leden een volledig pakketje te geven waarmee ze op korte termijn eveneens successen kunnen boeken.

2 gelukkige jeugdleden bij hun bezoek te Rumbeke

Duiven die een enorm (commercieel) potentieel hebben werden zomaar weggeschonken door de familie Platteeuw. Dit was werkelijk duivensport op zijn mooist want iedereen verliet Rumbeke met een gelukzalig gevoel. Dergelijk initiatief heeft jeugdclubvoorzitter Christof in de dertig jaar dat hij actief is in de KBDB nog niet meegemaakt, zeker niet op deze schaal. Een prachtig cadeau ter bevordering van de duivensport!

De Westvlaamse jeugdbeweging, de leden en de duivensport in het algemeen danken hierbij met diep respect het Team Platteeuw.  Hier werd namelijk een steen verlegd in het behoud van de duivensport.