Duivensport in coronatijden: Ook op de snelheid wordt het roer omgegooid, Jos Cools geeft meer uitleg

Hoog tijd om in onze rubriek 'duivensport in coronatijden' te kijken hoe een succesvol snelheidsliefhebber de zaken momenteel aanpakt. Jos Cools uit Grobbendonk gooide de verzorging van zijn 12 weduwnaars alvast om.

De immer sympathieke Jos Cools legde PIPA met plezier uit hoe hij de zaken op en rond het duivenhok momenteel ziet. Als rasechte snelheidsliefhebber doet Jos het elk jaar met 12 onverduisterde weduwnaars en een hok verduisterde jonge duiven. Door het coronavirus besloot Jos een dikke week geleden echter om de weduwnaars toch te verduisteren. "Normaal speel ik er mee tot eind juni, maar ik verwacht dat we pas in juli weer aan spelen toe gaan komen, als het meezit tenminste. Daarom heb ik het weduwnaarshok nu verduisterd en zo hoop ik mijn 12 snelheidsduivels toch langer in de pluimen te houden om er hopelijk toch nog mee te kunnen spelen dit seizoen", aldus Jos.

"Mijn weduwnaars kweekten een vroege ronde op, gelijk met de kweekduiven. Nadien kwamen ze niet meer bij elkaar. Maar omdat ze nu geen wedstrijden vliegen en elkaar dus ook niet wekelijks zien, zal ik de geslachten om de 2 à 3 weken samen laten. Ik doe dit voor een hele dag, ze mogen zelfs 2 nachten bij elkaar blijven. Ik heb vooral schrik dat de weduwnaars anders elders duivinnen zullen gaan zoeken. Rond de kerktoren vliegt er bijvoorbeeld altijd wel wat rond en zo zou je ze zelfs kunnen verspelen", legt Jos uit.

"Wat de voeding betreft krijgen ze nu iets lichtere kost dan gebruikelijk. Ook qua trainingen laat ik ze nu minder lang uit. Ik zet de raam sneller opnieuw open dan normaal. Sommigen vliegen dan wel nog even door, maar anderen kunnen en willen al naar binnen", schetst Jos de actuele situatie op zijn duivenhokken.

Binnenkort polsen we opnieuw bij Jos hoe het er in Grobbendonk aan toe gaat. Hopelijk is er dan al meer zicht op eventuele versoepelingen, maar dat blijft afwachten en zoals Jos terecht aangeeft: "Nu moeten we in de eerste plaats echt volhouden, anders is al dit tevergeefs geweest."

Voor reacties, ideëen of vragen omtrent de duivensport in tijden van corona, 1 adres: redactie@pipa.be