Duivensport in coronatijden: is de trein eindelijk vertrokken?

Het sein met toelating vanuit de overheid tot het organiseren van gezamenlijke opleervluchten in België is er. Intussen publiceerde de KBDB de mogelijke losplaatsen voor leervluchten. Al snakt iedereen naar ‘meer’.


Nationaal voorzitter Pascal Bodengien, strijdvaardig om onze duivensport in België terug op de rails te krijgen

Geef toe… er zijn prettiger jobs in coronatijden, dan voorzitter zijn van de KBDB. Iedereen kijkt naar jou, zit vol verwachtingen… en ook al wil je zelf meer… je botst op een muur – eerder een bunker - die GEES, ‘federale crisiscel ’ of ‘nationale veiligheidsraad’ noemt. Je zal op zo’n moment maar Pascal Bodengien heten.
Aan positivisme geen gebrek bij onze nationale voorzitter. Met elke vezel in zijn lichaam voert hij strijd om onze duivensport - zo snel als mogelijk – terug op de rails te krijgen. Zijn inzet en grinta verdient ons aller steun.

Het positivisme dat onze voorzitter uitstraalt, en de communicatie vanuit de KBDB, wekken soms (te) hoge verwachtingen bij een deel van de leden duivenliefhebbers. Helaas… ook hij kan - geruggensteund door zijn nationale Raad van Beheer en Bestuur en de Covid 19-cel binnen de KBDB - geen ijzer met handen breken. Samen konden ze al tal van dingen bekomen, van het ophalen van verloren gevlogen duiven, geschonken bons of aangekochte duiven, tot individuele opleervluchten (tot 25 Km), en nu dus, gezamenlijke opleervluchten in België. Meer zat er voorlopig niet in. Al gaan de onderhandelingen door, in een poging om verdere versoepelingen te bekomen, zo mogelijk toch vluchten in wedstrijdvorm te organiseren. Liefst vanuit Frankrijk. Al is en blijft er nog altijd die muur, die bunker.

Het enige (goede) nieuws over de duivensport dat voorlopig op de ‘website over corona’ van de overheid te lezen staat is en blijft:

Is duivensport toegestaan?

Ja, in het kader van het welzijn van de dieren, niet in wedstrijdverband en trainingen zijn enkel toegestaan binnen België, mits social distancing tussen de eigenaars.
Wedstrijden met dieren (waaronder duiven) blijven dus verboden.

Men ziet dat als evenementen en samenkomst van mensen, hetgeen verboden is. Men wil hier dan ook geen uitzondering voor toestaan voor wat betreft duivenwedstrijden.
Jullie vraag zal hoe dan ook door ons verder onder de aandacht gebracht worden van de Federale Crisiscel.

Tot daar de mededeling vanuit de overheid.

Hoop doet leven

Laat ons eerlijk blijven. We moeten op dit moment gewoon ondergaan... mensenlevens redden en de heropstart van economie (stap voor stap), zijn prioriteiten voor de Belgische overheid. Niet onze duivensport. Je moet de waarheid onder ogen durven zien, een kat een kat durven noemen.

Hoeveel kinderen moeten er nog thuis blijven van school? Hoeveel bedrijven zijn nog steeds dicht (horeca, en dergelijke) of draaien nog niet op volle toeren? Hoeveel mensen zitten nog werkloos thuis door Covid 19? Da’s voor al die mensen een pak erger dan geen echte wedstrijden hebben met duiven op dit moment.

Alle sportverenigingen, tal van andere hobbyclubs… iedereen wil zo graag. En als we het dan toch over sport hebben, hoeveel leden heeft de voetbalbond, de wielerbond, of... ? Toch net iets meer dan de pakweg 15.000 KBDB-leden, denk ik dan maar... En ja, ook daar werd de competitie stil gelegd, zijn momenteel wedstrijden verboden. Andere sportbonden kunnen dan wel meer gewicht in de schaal werpen. Alleen, ook daar lukt het voorlopig niet. Ook zij botsen op een ‘njet’ bij de GEES en de Federale Crisiscel van de overheid. We zijn dus lang niet alleen.

Bovendien spelen in tal van andere sporten (met voetbal, wielrennen voorop) grotere commerciële belangen, waarin meer mensen met het betwisten van wedstrijden beroepshalve hun brood moeten verdienen. Duivensport wordt in dat kader aanzien als een hobby, en duivenwedstrijden vallen op dat vlak onder ‘evenementen’, zoals blijkt uit de berichtgeving vanuit de overheid.
De overheid voerde voor de sport intussen wel enkele versoepelingen door… waarbij trainingen onder bepaalde strikte (veiligheids)voorwaarden opnieuw zijn toegestaan. Laat ons daarin de toelating van gezamenlijke opleervluchten (voorlopig enkel in België) voor de duivensport ook kaderen. Meer is op dit moment wellicht niet haalbaar?

Duivensport kan wel in onze buurlanden, lees je vaak. Vergelijken met het buitenland heeft geen zin. Omdat Covid 19 niet in alle landen en regio’s een even grote besmettingsgraad had, niet dezelfde impact… en dus ook de door de overheid opgelegde maatregelen en restricties verschillen. Net als de manier waarop  versoepelingsmaatregelen om uit de lockdown te gaan, overal verschillen.
Neem het voetbal als voorbeeld… In België, Nederland en Frankrijk werd de competitie definitief stopgezet, in Duitsland werd vorig weekend opnieuw gestart, terwijl men zich ook in Engeland, Italië, Spanje… voorbereid om te hernemen. Het is in de duivensport niet anders. Met ieder land zijn eigen opgelegde regels vanuit de overheid.

Nu, of we nu spreken over sport of evenementen, wedstrijden (al dan niet competitief) zijn op alle vlak in ons land op dit moment verboden tot 31 juli. Niet om meteen blij van te worden. Het is wat het is. Met gezamenlijke opleervluchten kunnen we dus vliegen (al is dat voorlopig enkel in België). Laat dit een begin zijn, dat perspectieven biedt op meer… als we het coronavirus onder controle kunnen houden. Dan kunnen we misschien binnenkort ook Frankrijk in. Ook al is de voorzitter van de Franse duivenbond bereid om lossingsvergunningen af te leveren, zolang er een ‘NON’ is bij president Macron, premier Edouard Philippe of Frans minister van transport Christophe Castaner, is Frankrijk verboden terrein voor onze duiven. Transport van duiven wordt door hen niet aanzien als een essentiële verplaatsing.
Een verbod dat voorlopig nog geldt tot ergens rond 15 juni. Mocht daar de toelating komen, kan het snel gaan. Mits een aangepaste kalender is nog veel mogelijk. Bepaalde kalenders die circuleren (circuleerden) op social media blijken voorbarig, maar geven in ieder geval de richting aan waarin wordt gedacht. Kan of mag het op dat moment nog steeds niet in wedstrijdvorm (tot 31/7), dient een soort ‘plan B’ uitgedokterd.

In onze PIPA-mailbox stak al een interessant voorstel op dat vlak. Een sportgenoot schrijft:
Mochten we na 15 juni Frankrijk in kunnen, en is er nog steeds verbod op wedstrijden, dan moeten desnoods aanvankelijk leervluchten tot pakweg Chateauroux-Argenton toch kunnen, mogelijks op provinciaal vlak te organiseren. Duiven met enkele Chateauroux-vluchten in de vleugels kunnen overal naartoe. Zelfs naar Barcelona, zo doe ik het zelf al jaren…

Waarom niet? Wanneer dit kan… nog altijd beter dan niks. Ook al voelt een (leer)vlucht zonder echte wedstrijdvorm met uitslag/resultaat, eerder aan als een voetbalwedstrijd zonder publiek… er is toch  vlucht. Liefhebbers kunnen inkorven, duiven kunnen vliegen, er is een vorm van selectie.

Ja, ook onze duivensport zal zich zo nodig moeten aanpassen en de nodige flexibiliteit tonen in coronatijden. Een terugkeer naar de vroegere beleving van de duivensport zal ook hier afhangen van de ontwikkeling van een vaccin tegen Covid 19. Net zoals de terugkeer naar ons normaal dagelijks leven van voor 12 maart 2020.  

Ieder duivenhart koestert de hoop dat het zover niet moet komen, en we binnenkort opnieuw gewoon kunnen wedstrijden organiseren. Het blijft koffiedik kijken. Toch moet er rekening worden gehouden met de huidige stand van zaken, en aan een worst-case scenario worden gewerkt. Daarom… met zijn allen duimen dat de onderhandelingen vanuit onze KBDB een positieve wending nemen, en tot een doorbraak kunnen leiden. Vandaar, alle hoop en vertrouwen in nationaal voorzitter Pascal Bodengien en zijn team, met de steun van meer dan 15.000 duivenfamilies!

Op donderdag 21 mei - Hemelvaartsdag, gaan de eerste gezamenlijke opleervluchten van start. Hopelijk met vlot verloop. Het kan een opstap zijn naar meer... zodat de duiventrein eindelijk vertrokken is. Duimen maar!