Duivensport in coronatijden: Bart Geerinckx doet eerste aanpassing op het hok

In de rubriek 'duivensport in coronatijden' vroeg PIPA aan Bart Geerinckx wat er op de hokken in Wommelgem momenteel al werd gedaan om te anticiperen op de uitgestelde start van het seizoen 2020.

Elk seizoen richt Bart zich met zijn oude en jaarse duiven op de nationale halve fond- en fondvluchten die normaal gepland staan van mei tot augustus. Hij speelt zowel met duivers als met duivinnen. Normaal zouden de duiven nu hun eerste voorbereidingsvluchten op de snelheid afhaspelen, maar dat gaat dus niet door omwille van de gekende beperkingen die ons werden opgelegd om de verspreiding van het coronavirus in te dijken.

Wanneer we Bart met de actuele situatie confronteren bekent hij meteen openhartig: "Ik ben al blij dat ik nu nog duiven en een tuin heb. Ik zou anders zwaar depressief worden, denk ik."

Wat doe je op het duivenhok nu (al) anders en hoe pak je het voorlopig aan?

"Ik weet het momenteel zelf eigenlijk allemaal niet zo goed. Op dit moment weten we eigenlijk niets", sijpelt de twijfel ook bij Bart meteen door. Toch deed hij ondertussen al een aanpassing aan 1 van de hokken. "Ik heb de hokken van de weduwnaars redelijk donker gemaakt. Vanaf we dan te horen krijgen dat we kunnen gaan spelen, kan ik het licht daar weer volop op laten."

"Momenteel zijn de duiven hier ook aan het broeden. Dat was sowieso het plan en dat komt nu zeker goed uit. Ze zitten rustig."

Vliegen de duiven elke dag uit of probeer je ze hierin nog te temperen?

"De vliegduivinnen hebben juist gelegd en zij vliegen vanaf nu dagelijks uit. De doffers laat ik op dit moment om de 2 dagen uit. Maar binnen een week, wanneer ze met jongen liggen, gaan ze ook elke dag los. Op nest laat ik ze graag vliegen, ik voer dan een zware kweekmengeling en dan heb ik graag dat ze goed trainen. De basisconditie die ze hebben komt achteraf altijd wel van pas", besluit Bart.

Volgende keer komen we met Bart terug op hoe hij op het hok na deze eerste prille bijsturingen verder te werk gaat en zaken bijstuurt nu de duiven de eerstkomende weken nog geen wedstrijden zullen kunnen vliegen.

Voor reacties, ideëen of vragen omtrent de duivensport in tijden van corona, 1 adres: redactie@pipa.be