Duivensport in coronatijden

Onze duivensport is door het Covid-19 virus letterlijk de vleugels geknipt. Opleren, leervluchten, wedvluchten zijn verboden. Hoe moet het nu verder? In deze rubriek brengen we een reeks artikels met experten en topliefhebbers uit alle disciplines… over hun ideeën en aanpak.

Duivensport in lockdown

Het coronavirus heeft ons dagelijks leven serieus veranderd, zelfs stevig in de greep. Uiteraard… de gezondheid van de mensen, en het redden van mensenlevens staat in de strijd voorop. Het coronavirus heeft een enorme impact op de wereldeconomie, het sportgebeuren en zoveel meer. Lockdown, de meeste winkels en alle horecazaken dicht, bedrijven dicht, voetbalcompetities stopgezet, wielerwedstrijden afgelast, de Olympische spelen en het EK-voetbal met een jaar verschoven… en het meest trieste van al, het dagdagelijks oplopend aantal besmettingen, en vooral duizenden doden wereldwijd… wie had zoiets eind 2019 durven voorspellen? Men had hem rijp geacht voor het gekkenhuis. Helaas is dit nu keiharde realiteit.

Ook onze duivensport ontsnapt hier niet aan. Alles ligt lam. Enkel essentiële verplaatsingen zijn toegestaan. Het is dus ten strengste verboden om duiven op te leren (zie berichtgeving KBDB). Trainen rond het hok, that’s it. En dat zou zo nog wel een tijdje kunnen aanhouden. De KBDB houdt met een wekelijkse update (of van zodra er nieuws is) de liefhebbers en verenigingen op de hoogte van de recente ontwikkelingen. Ook onze nationale bestuursploeg kan geen ijzer met de handen breken, en doet al het mogelijke om onze duivensport zo snel mogelijk terug op de rails te krijgen… van zodra het kan. Zolang de huidige beperkende maatregelen gelden, zijn ook zij aan handen en voeten gebonden. Kunnen geen weg op. Niemand heeft een glazen bol hoelang deze situatie nog gaat aanhouden.

Hoe het voor ons land verder moet, zal afhangen “van de verdere evolutie van de cijfers”, beklemtonen onze virologen en experten. Zij waarschuwen bovendien dat de genomen maatregelen niet plots weer gaan verdwijnen. “Ze zullen langzaam worden afgebouwd, waarbij we regelmatig moeten bekijken of het afvoeren van een maatregel niet plots een nieuwe stijging van het aantal coronabesmettingen veroorzaakt.” Niet rooskleurig.

Ook Minister Nathalie Muylle geeft ons weinig hoop: horecazaken gaan als laatste terug open, stelt ze. Dat is klaar en duidelijk. Slecht nieuws voor onze duivenverenigingen die volledig afhankelijk zijn van het terug kunnen open gaan van hun clublokaal (café, privélokaal, kantine…). Als je niet kan inkorven in uw lokaal, kan je met geen duiven spelen.

Ook al denkt en hoopt ieder mens, dat deze situatie voor ‘once in a lifetime’ is. Zeker zijn we daar niet van. Er zit niet anders op dan de huidige situatie gewoon te accepteren. De enige optie. 

Hoe moet het nu verder?

De grootste uitdaging voor onze duivensport zal zijn, hoe de situatie wordt aangepakt, eens er versoepeling komt. Social distancing zal daar ongetwijfeld nog bij zijn, hoe gaan we dit aanpakken in de lokalen? Niet alleen voor de inkorvende liefhebber(s), ook voor de veiligheid van aanpakkers, inschrijvers en andere helpers. Wat met de (nationale) vluchtkalender? Welke vluchten gaan we nog kunnen afwerken… voor de jonge duiven is er voorlopig nog tijd, maar wat met de oude/jaarse? Veel zal ook afhangen of/wanneer we met de duiven Frankrijk in kunnen.

Intussen is (af)wachten de boodschap. Hoelang nog? Geen mens die er een zinnig antwoord op weet. Al moet je als liefhebber wel beslissingen nemen. Wat doen we met onze oude/jaarse weduwnaars (doffers en/of duivinnen)? Gaan we die nog eens koppelen of langer samen laten? Of willen we die verduisteren met het oog op mogelijke vluchten in augustus tot begin september… of brengen we die in gepaste neststand voor de najaarsklassiekers? Hoe houden we onze duiven kalm, en wat is daarvoor de beste voeding of aanpak? Wat met de trainingen?...

Het zijn beslist vragen waar veel liefhebbers momenteel mee worstelen. PIPA zoekt voor u mee naar antwoorden en oplossingen. We contacteerden voor u experten, dierenartsen, en nationale toppers in alle disciplines (snelheid, halve fond, fond en grote fond). Hoe pakken zij het aan? Wat is hun opinie over deze situatie? De komende weken laten we hun antwoorden, hun doen en laten, hun ideeën, op u los.

Ook u kan deelnemen aan dit platform. Stuur ons uw ideeën, uw verlangens, uw aanpak… alles is welkom op het e-mail-adres: redactie@pipa.be

Ons redactieteam staat klaar om u de komende weken van deze ‘lockdown light’ te informeren omtrent duivensport in coronatijden, en laten een brede waaier aan sportgenoten en experten ter zake, aan het woord. Veel leesgenot.