Duiven van Frans Bungeneers (Ranst, BE) exploderen al 2 decennia lang op Barcelona

Wie Barcelona zegt denkt meteen aan hokken zoals Etienne Meirlaen, Batenburg- Van de Merwe, Jelle Jellema,… Maar ook Frans Bungeneers is zo’n marathonman die dé fondklassieker in de 21e eeuw al meermaals wist te domineren.

De fondcarrière van Frans leest als een boek. Een echte successtory die in november 2016 plots een horrorhoofdstuk doormaakte na de diefstal van 57 duiven, (op een hokbestand van 117 duiven) waaronder 20 kwekers en 37 oude (en enkele jaarse) vliegduiven. Kortom zo goed als de volledige Barcelonaploeg plots weg...

Een jaar later echter zette uitgerekend 1 van de weinige overblijvers, ‘Elena’, meteen de puntjes op de ‘i’ door het winnen van de 2e Nationaal Barcelona 2017. Dat resulteerde ook in de Zilveren Vleugel en in de PIPA-rankings topte ze de lijst in de rankings van beste Barcelona duif over 2 (2016-2017) én 3 jaar (2015-2017)! Een fantastische maar ook zeer emotionele prestatie voor Frans…


Frans toont ons Elena...


... en haar knappe vleugel.

Nieuwe hoop met ‘Laura’

Ook dit seizoen moest Frans het uiteraard stellen met een geïmproviseerde Barcelonaploeg. Slechts 2 duiven korfde hij in op zijn favoriete vlucht maar dat belette hem niet om weer eens te tonen hoe succesvol hij op deze vlucht kan toeslaan. Frans scoorde op deze moordende editie een knappe 2 op 2, de 249e en 1386e Nationaal tegen 7438 duiven. “Mijn eerste duif op Barcelona dit jaar was Laura (BE14-6193296), een dochter van Lily die 5 prijzen op 5 keer Barcelona won met onder meer de 7e en 81e Nationaal”, vertelt Frans. “Naast deze 289e Nationaal Barcelona 2018 won Laura ook al de 46e Nationaal Sint-Vincent 2016. In 2017 kwam ze zwaar gekwetst thuis van Barcelona maar dit jaar nam ze dus met brio revanche! Zij vormt op mijn hok nu hopelijk de nieuwe start naar een volgend mooi Barcelonaverhaal na de diefstal”, aldus Frans.

Overzicht voornaamste exploten van Frans Bungeneers op Barcelona tussen 2005 en 2017:

2005: 1e Nationaal van 13.066 duiven
2009: 2e Nationaal van 13.503 duiven
2009: 4e Nationaal van 13.503 duiven
2015: 7e Nationaal van 7.791 duiven
2016: 6e Nationaal van 7.693 duiven
2017: 2e Nationaal van 7.874 duiven

Bekijk hier het volledige overzicht met top 100-noteringen van Frans Bungeneers op Barcelona van 2005 tot 2017.

Systeem: nestspel, voeding en training

Frans is een overtuigd nestspeler. Maar spelen op nest, voldoende trainen en duiven niet laten aanvetten is uiteraard niet zo eenvoudig. Frans is daarom zeer alert op het hok en ontwikkelde een eigen systeem dat duidelijk de weg opende naar succes op de (inter)nationale fondwedstrijden.

Qua voeding gebruikt Frans de graanmengelingen van Van Camp uit het nabijgelegen Boechout. “Ik vind hier perfect mijn gading, gezonde granen in gevarieerde samenstellingen. De basisvoeding is heel het jaar door de ‘Rui Super 4-mengeling’ (met 4 soorten maïs). Afhankelijk van het seizoen vul ik deze verder aan met ‘Energy’ (een mengeling met een hoog vetgehalte), ‘Grand Prix’ (eiwitarm met kleine cribbs maïs en zonder peulvruchten), zuivering, dieet of witte gerst”, legt Frans uit.

“Na de start van het vliegseizoen voeder ik bijvoorbeeld 1 deel dieet, 2 delen Grand Prix en 5 delen Rui Super 4”, verduidelijkt Frans. “Vanaf het ogenblik dat de duiven op nest zitten en de vluchten bezig zijn, voeder ik 3 in plaats van 2 keer per dag, maar nooit te veel. Hierdoor blijven de duiven lichter en strakker, waardoor ze dan weer beter trainen. Koppels met grote jongen hebben op die manier voldoende eten en de broedende koppels slaan al eens een voederbeurt over, of pikken snel enkele graantjes en gaan weer broeden.”

“Naar de zware fondvluchten toe verhoog ik het percentage maïs, maar dit is puur volgens mijn gevoel. Twee weken voor een zware fondvlucht komt er als extraatje nog 1 deel ‘Energy’ bij onder het eten. Bij thuiskomst van de vluchten gaan er electrolyten in het drinkwater. De duiven krijgen dan wat extra zuivering en verse grit. De volgende dag schakel ik opnieuw over naar de gewone mengeling” aldus Frans.

Ook wat de training betreft heeft Frans een eigen visie. “Hier kunnen de duiven uitvliegen vanaf het eerste ochtendlicht tot 17.30 u. Nadien trainen de jonge duiven hier nog en dus blijven de oude duiven op dat moment op het hok. Ik houd geen rekening met het weer, elke dag hetzelfde stramien hier”, is Frans resoluut. Enkel tussen eind januari tot het afwerken van de eerste africhtingsvluchten zitten de duiven vast op hun hok. Dit omdat de geslachten dan gescheiden en dus op weduwschap zitten. De duivinnen wonen dan tijdelijk op het hok voor de jonge duiven en trainen ’s avonds. De duivers blijven alleen achter op het nesthok en haspelen ’s morgens hun trainingen af.

Referenties

Door de diefstal is Frans, zoals aangehaald, genoodzaakt om weer vanaf de basis te timmeren aan een nieuwe Barcelonaploeg. Maar het succesvolle fondbloed van de Bungeneers-duiven geraakte de jaren voor de diefstal al goed verspreid. Logisch ook, ambitieuze fondliefhebbers kwamen immers al snel uit bij Frans wanneer ze zich wilden versterken. Die verspreiding van de Bungeneers lijnen resulteert dan ook jaarlijks in enkele kakelverse referenties op Barcelona en de andere zware (inter)nationale fondvluchten.

Bekijk hier de duizelingwekkende lijst met referenties van de voorbije 4 jaar. Met top 100-noteringen op Barcelona, Narbonne, Pau, Sint-Vincent, Bergerac, Orange, Agen, Perigueux, Cahors en Montauban in België, Nederland en Frankrijk… Maar ook met nationale asduiven.

Referenties loodzwaar fondseizoen 2018

Het fondseizoen 2018 zal in duivenmiddens nog lang herinnerd worden als zeer warm, droog en dus loodzwaar. Het is dan ook geen toeval dat nazaten van de marathonduiven van Frans Bungeneers het voorbije seizoen alleen al een aantal indrukwekkende referenties voor kunnen leggen. Een overzicht van enkele opvallende resultaten uit 2018 waarvan we weet hebben:

'Orange Oil' van Gerard Schalkwijk

De 6e Internationale Asduif Barcelona 2017-2018 is een 100% Bungeneers-duif. Gerard Schalkwijk uit het Nederlandse Lopik haalde met zijn duivin Orange Oil, BE13-1019603 twee seizoenen op rij fantastisch uit op de Internationale uitslag van Barcelona:

76e Internationaal Barcelona 2018 tegen 15.700 duiven
158e Internationaal Barcelona 2017 tegen 17.026 duiven

Bekijk hier de pedigree van Orange Oil.

Aan vaderskant zien we dat deze topduif van Gerard Schalkwijk stamt uit de lijn van Queen Tonny, 1. Nationaal Barcelona 2005 van Frans. Ook aan moederskant zien we deze lijn opduiken. De grootmoeder van Orange Oil is immers een halfzus van Queen Tonny.

Gebroeders Hagens (Achthuizen, NL)

De gebroeders Hagens speelden het klaar om het afgelopen seizoen volgende nationale topnoteringen bij elkaar te vliegen met nazaten van de duiven van Frans Bungeneers:

- 5e Nationaal Bergerac sector 2 tegen 3090 duiven
  (De vader is een zoon van Saartje, een nestzus van Laika Queen)

- 9e Nationaal Dax sector 2 tegen 2171 d. én 96e Nationaal St-Vincent sector 2 tegen 2819 d. 
  (moeder is een dochter van Penelope)

Piet de Vogel (Oude Tonge, NL) heeft met Max een absolute topkweker op het hok

Met Max (BE11-6047946), een kleinzoon van Queen Tonny, is het kweekhok van Piet de Vogel een superkweker rijker.
Bekijk hier de pedigree van Max waarin we drie keer ‘de Witpen’ terug zien komen. De Witpen (origine Cor de Heijde uit Made, NL) is vader van onder meer Queen Tonny en de absolute stamvader van het hok Bungeneers.

Alleen al voor 2018 kunnen we volgende topnoteringen optekenen van kinderen van Max:  

- 1e Nationale Asduif ZLU (3 jaar) Perpignan ‘16-’18. 
  (De Barcelona-duivin NL12-1576236, won in haar carrière 4 x Barcelona en 4 x Perpignan)
- 40e Nationaal Barcelona 2018 (Deltamax NL15-1672886)
- 93e Nationaal Narbonne 2018 (Deltamax NL15-1672886)
- 23e Nationaal Narbonne 2018 (gevlogen bij Carlo Dominicus, Goes, NL)

Vertelman en zonen (Hoogkarspel, NL)

Ook bij Vertelman en zonen werd gevierd in 2018. Met een kleindochter van Queen Tonny wonnen zij de 5e Nationaal Perigieux in sector 2 tegen 4257 duiven.  

Jo Van Schijndel & zonen (Geffen, NL)

De familie Van Schijndel uit het Nederlandse Geffen bezit de 1e Nationale Asduif Narbonne over 4 jaar (’15-’18). De moeder van deze duif stamt uit de koppeling Icarus en Penelope.

Ook de 3e Nationaal Perigieux sector 1 tegen 4921 duiven van Jo Van Schijndel en Zonen heeft Bungeneers-bloed in de aderen stromen. Hier (andermaal) een kleinkind van Queen Tonny, dit keer gekoppeld aan Icarus, kortom een koppeling van 2 Gouden Vleugels tegen elkaar!

Vorig jaar nog won de familie Van Schijndel overigens de titels van Beste Zware Fondduif van Nederland met Skyfall NL14-3447448. Ook Skyfall is een kleinkind van Icarus en Penelope. Herlees hier de bijhorende reportage.

Ronduit indrukwekkend dus wat er het voorbije seizoen gepresteerd werd op de zware fondvluchten met duiven van Frans Bungeneers. Door de combinatie van de prestaties op eigen hok en de vele succesvolle referenties is het niet de vraag of Frans Bungeneers nog uit zal halen op Barcelona maar wel wanneer hij dat zal doen… 

Wie meer wil weten over Frans Bungeneers en zijn duivenhok kan ook altijd terecht op www.fransbungeneers.be.