Duiven op het PTI te Kortrijk

Enkele jaren terug werd er beslist dat de Provinciale Tuinbouwschool te Kortrijk naast de klassieke tuinbouwrichtingen ook de richtingen dier en milieu zouden inrichten. Vandaar hebben zij contact opgenomen met de promotiecommissie van de KBDB, om een project rond duiven te helpen opstarten en ondersteunen.

Enkele jaren terug werd er beslist dat de Provinciale Tuinbouwschool te Kortrijk naast de klassieke tuinbouwrichtingen ook de richtingen dier en milieu zouden inrichten. Dit bleek meteen al een schot in de roos en resulteerde in een grote toename van het aantal leerlingen. In eerste instantie werd gestart met enkele kleine diersoorten zoals konijnen, cavia’s, kippen, vissen, … en aangevuld met enkele pony’s, schapen en geiten. Om de richtingen dier verder uit te bouwen en goed vorm te kunnen geven werden de schoolactiviteiten, betreffende die nieuwe richtingen verder opengetrokken naar de buurt toe.

Er werd overeengekomen met het RVT St. Jozef en de bijhorende kinderopvang om op de gezamenlijke terreinen, een dierenpark uit te bouwen. Binnen dit kader will het PTIgraag:

1) de leerlingen vertrouwd maken met alle zorg die noodzakelijk is bij het houden van dieren,
2) bejaarden activeren om meer naar buiten te komen en/of hen meer afleiding bezorgen,
3) kinderen van de kinderopvang vertrouwd maken met dieren

Vandaar heeft het PTI contact opgenomen met de promotiecommissie van de KBDB, om een project rond duiven te helpen opstarten en ondersteunen. Het contact met de promotiecommissie van de KBDB verliep heel vlot en behoorlijk vlug verscheen in de mailbox de toezegging voor een duivenhok. Het duivenhok van 4,5 m x 2 m werd ondertussen geplaatst door de firma Demster uit Lichtervelde. Het hok bestaat uit 2 afdelingen. Eén afdeling is voorzien voor acht koppels duiven en er is één afdeling waar zo’n 30 jonge duiven een rustplaats kunnen vinden.


Het PTI duivenhok geschonken door de Promotiecommissie van de KBDB

De bedoeling is nu om komend jaar (2014) van start te gaan met enkele jonge duiven (+/-half maart) die ze willen opleren en wie weet misschien kunnen ze ook eens aan één of meerdere wedstrijden deelnemen. Nadien zullen ze samen met de leerlingen een eerste kweek opstarten, zodat de leerlingen ook de erfelijkheidsleer onder de knie krijgen.
Je ziet het, ze staan de komende maanden voor een enorme uitdaging en hopen dat er nog enkele firma’s in hun project willen meestappen, want ze hebben nog lang niet alles. Liefhebbers die hen met dit project willen helpen kunnen contact opnemen met Kris Verduyn van het PTI Kortrijk via kris.verduyn@pti.be