Dr. Piet Blancke (Ruiselede, BE) wint 1e Nationaal Narbonne jaarlingen

Meteen de tweede nationale zege binnen 2 jaar, nadat Piet in 2017 reeds 1e Nat Agen oude won. Naast de 1e prijs Nationaal steken er nog 8 duiven binnen de nationale ‘Top-100’ in de klok, bereikten 11 duiven hun hok op de dag van lossing, en werd op nationaal vlak 27 prijzen van 48 duiven geboekt.

Narbonne: 1 week mand, na tropische 4-daagse

Op maandag 22 juli werden de duiven voor Narbonne ingekorfd. Net voor een tropische 4-daagse losbrak, met op woensdag en donderdag recordtemperaturen van boven de 40°… nooit eerder meegemaakt in België. Boven Frankrijk was het nog een stuk warmer. Het noopte de KBDB tot het nemen van maatregelen voor de andere vluchten van het weekend van 27-28 juli, die later werden ingekorfd, met positief resultaat. Als iets goed is, mag het ook eens benadrukt worden. In Nederland werden zelfs alle vluchten geannuleerd. Voor velen werd het bang afwachten wat dit zou geven voor de Narbonneduiven, die door de onweders op vrijdag-zaterdag en zondag, naast de hitte, er nog 3 extra dagen mand bovenop kregen.  

Hoe zouden de duiven reageren op deze extreme omstandigheden in de mand in snikhete vrachtwagens? Het mag gezegd… een pluim en ‘chapeau’ voor de inrichters van de Indépendante de Liège, die alles in het werk hebben gesteld om de duiven een optimale verzorging te geven. Met succes… dat blijkt uit het zeer vlotte verloop van deze internationale vlucht van de grote fond. De conclusie luidt dan ook, dat duiven best tegen een stootje kunnen, en zich weten aan te passen aan deze extreme temperaturen. Als ze goed verzorgd worden, kan het dus.
Deze Narbonne was zowat de vlotste vlucht op de grote fond tot nu toe, van dit jaar. De vliegomstandigheden waren dan ook ideaal. Gelost op maandag 29 juli om 7u15 in schitterend vliegweer, bij normale temperaturen, en een lichte wind in het voordeel. Eén van de redenen dat goed 10% van de duiven op nationaal vlak, reeds zijn hok wist te bereiken op de dag van de lossing. Op dinsdagmorgen was het harken voor de resterende prijzen, en verliep het heel vlot, waarbij om  7u30 bij de oude, en rond 9u30 bij de jaarlingen de prijskamp kon gesloten worden. Iets wat velen hadden gehoopt, maar wellicht weinigen hadden verwacht.

De snelste duiven vielen in de provincie West-Vlaanderen te noteren. Met de nationale winnaar bij de oude van Maurits Lewyllie uit Poelkapelle (1225 m/min), en deze bij de jaarlingen op het hok van Dr. Piet Blancke te Ruiselede… geklokt om 19u 19’ 33” (of na 12 uur en 4 minuten vliegen) op een afstand van 875,204 Km, wat een gemiddelde snelheid van 1210,1359 m/min liet uitrekenen.  


Piet Blancke met hokverzorger Joël Clarisse (zelf actief onder het banier BDS/Clarisse)

Dr. Piet Blancke boekt met 1e Nat Narbonne YL zijn tweede nationale zege binnen de 2 jaar

Nauwelijks een week na de exploten - zeg maar ‘dominantie’ - van het BDS-team uit Libourne, zette Dr. Piet Blancke himself op maandag 29 juli - na een volle week mand in tropische temperaturen van 40° en meer – een dikke kers op de taart, met de nationale overwinning uit Narbonne jaarlingen. Na Agen bij de oude duiven in 2017, zijn tweede nationale zege op de grote fond binnen de 2 jaar.

Dierenarts Piet Blancke is zowat de strateeg achter het duivengebeuren bij het BDS-team. Vooral qua planning, kweekstrategie en stamopbouw. Naast een overdrukke praktijk, en een parttime job in het slachthuis… vind hij ook af en toe de tijd om zelf op eigen hok nog aan wedstrijden deel te nemen. Met hier de focus op de zware fond, in hoofdzaak op nest. Een ploeg van 48 jaarlingen werd zo ingezet op Narbonne, met een overdonderend succes tot op nationaal vlak.

Want naast de 1e Nationaal Narbonne bij de jaarlingen, klokt Piet in totaal 27 duiven binnen de prijzen, waarvan 15 per 10-tal, en liefst 8 duiven binnen de ‘Top-100’ Nationaal. Op de dag van lossing bereikten 11 jaarlingen hun hok bij valavond. De kaskraker uit Narbonne in cijfers omgezet:

Narbonne Nationaal 3.580 jaarlingen:
1-16-22-27-28-54-69-89-189-217-250-276-288-307-322-361-378… (27/48)

In de prognoses lijkt de nationale winnares op een 3e plek Internationaal te eindigen, en staan er 5 duiven binnen de internationale ‘top-50’ geklasseerd. Formidabel!

Niet enkel de omstandigheden maken dit resultaat indrukwekkend, maar ook het feit dat dit mega-succes werd geleverd door jongen geboren in de maand mei van 2018. Nauwelijks of geen mand gezien als jonge duif, en nu dit! Ze kregen vooraf een provinciale Issoudun en Poitiers onder de vleugels geschoven. Normaal was de planning om ze in te zetten op Agen. Van dat plan werd afgezien… mede door de voorspelde hitte, gebrek aan ervaring en een moeilijke voorbereiding. Ze vlogen tussendoor dan nog een Chevrainvilliers en werden nog zelf enkele keren weggebracht met de wagen… als ultieme voorbereiding op hun stuntwerk uit Narbonne.

De volledige ploeg werd ingekorfd op een neststand met jongen van 2 tot 4 dagen in de schotel. Opmerkelijk daarbij in de aankomsten… de Nationale winnaar is een duivin. In haar kielzog volgden een 8-tal doffers waaronder de 2 eerst getekenden aan de prijzen 16 (2e getekende) en 22 (1e getekende) nationaal! Bij valavond staken 8 doffers en 3 duivinnen in de klok. De vraag die we ons daarbij kunnen stellen: wat zijn ideale neststanden voor doffers en duivinnen op de grote fond? Qua motivatie kan dit zeker tellen en zijn rol spelen… al zou je geneigd zijn om te zeggen dat de individuele ‘klasse’ – het ‘kunnen’ – en de conditie van de duiven op het moment van prestatie, toch van doorslaggevende aard zal zijn.

Nafi wint 1e Nationaal Narbonne 3.580 jaarlingen

De winnares 1e Nationaal Narbonne is een duivin van eigen kweek. Bij de 48 duiven die op Narbonne werden ingemand zaten voor ¾ rechtstreekse Hugo Batenburg-Vd Merwe-duiven. Het gros van de kopduiven die in het spoor van de nationale winnares volgden zijn net die rechtstreekse Hugo Batenburg-Vd Merwe-duiven. Is het puur toeval of niet… maar net zoals in 2017 toen Piet Blancke 1e Nat Agen won in België, won Hugo Batenburg-Vd Merwe ook 1e Nationaal Agen in Nederland. Nu in 2019 doen ze dit huzarenstukje uit Narbonne nog eens over met nationale winst in België voor Piet Blancke en de nationale zege op Nederlandse bodem voor zijn sportvriend Hugo Batenburg. Zou telepathie ook in de duivensport bestaan?-Nafi BE18-3106077

1. Nationaal Narbonne 3.580 YL ’19 
3. Internat. Narbonne (prognose)

Vader: Cees 996 BE17-3074996
Rechtstreeks Joël Verschoot – Ingelmunster. Zoon van de winnaar 1. Nat Brive 8.337 oude, 2. Prov Argenton 2.650 d… Cees BE11-3048658 (zelf kleinzoon van de gouden stambeer ‘As’ bij Joël Verschoot) x Alonne BE14-3004583, volle zus van ‘moeder JIP’: 3. Nat Asduif Fond YL KBDB 2016 (zelf uit Zoon Apollo 2 BE12-3041972 – kleinzoon Bliksem Gaby VdAbeele x Saerke 138 BE12-3120138 – kleindochter stammoeder ’t Goedje bij Rudi De Saer).
Moeder: Bonga 995 BE12-6195995
Rechtstreeks Jos Joosen - Brecht. Dochter van Den Brive BE05-6306269 (lijnen van stamvader Bonga x 2. en 7. Nat Dax) x Inbred 3. Intnat Peprignan BE11-6289796 (dubbel kleinkind 3.  Internat Perpignan in 2000).
Bekijk hier de pedigree van Nafi

Wereldklasse voor fond en grote fond

In de reportage over de ‘dominantie’ van het BDS-team uit Libourne, de week voor de nationale zege uit Narbonne, hadden we het reeds over het feit dat sinds 2017 het streven volledig op de fond werd gericht. De nodige versterkingen werden daarvoor binnen gehaald. Daar gaat een pak topklasse onder schuil, dat bewijzen de behaalde resultaten op de nationale fondvluchten, met mogelijks 2 nationale asduiven KBDB in 2019 (dit weekend na Tulle volgt de definitieve uitslag daaromtrent). Nu blijkt dat Dr. Piet Blancke ook de nodige topklasse om te schitteren op de grote fond onder de pannen heeft. Want 2 x 1e Nationaal binnen de 2 jaar wint men niet zomaar. Weet dat de winnares 1e Nat Agen oude in 2017 reeds moeder is van de 3. Nat Liboune YL in 2019. Onder de versterkingen die werden binnen gehaald zit een pak winnaarsbloed, met directe afstammelingen van 1e Nationaal winnaars en nationale asduiven. Waarmee zowel team BDS als Piet Blancke zelf binnen de kortste keren zijn opgerukt naar overwinningen en asduiven tot op nationaal vlak. De start van een nieuwe episode in dit succesverhaal lijkt hiermee een feit. De toekomst zal dit bewijzen.de grote schuur met duivenhokken waarop reeds 2 x 1e Nationaal werd gewonnen