Dominique Velghe (Ingelmunster, BE) schittert op Million Dollar Race in Zuid-Afrika met zijn Andre Verbesseltduiven!

De alom bekende duivenfotograaf Dominique Velghe was de grote Belgische uitblinker in de finale vlucht van de SAMDPR One loft race in Zuid-Afrika, met niet minder dan vier duiven binnen de top 100 op plaatsen 17-28-49-95, dat tegen 2.453 deelnemende duiven.


Dominique Velghe links op de foto

Dominique stuurde vorige zomer 9 duiven richting Zuid-Afrika om er deel te nemen aan de One Million Dollar Race. Wanneer men hiervan niet minder dan 4 duiven binnen de top-100 kan klasseren in de finale tegen 2.453 deelnemers op een afstand van 521 Km… kan en mag men van een grandioos succes spreken.  De omstandigheden waren hard, maar rechtvaardig. Het weerbeeld was mooi, er stond een loden zon aan de hemel bij 31° (in de schaduw) met lichte kopwind.

Dominique Velghe hield hier niet alleen de Belgische eer hoog, hij was ook de grote uitblinker onder alle deelnemende liefhebbers als enige deelnemer met 4 duiven binnen de eerste 100 aankomsten! Met de plaatsen 17-28-49 had hij ook de 3 eerste Belgische duiven op de uitslag.

Andre Verbesseltduiven doen het weer

One loft races… u kan voor of tegen zijn. Het biedt mensen die over weinig vrije tijd beschikken of kampen met een plaatsgebrek, de kans om toch actief deel te nemen aan de duivensport. Het is een alternatieve manier om met duiven te spelen of actief te zijn. Eén ding hebben alle deelnemende duiven aan dergelijke one-loft-race wel gemeen: ze genieten een identieke voorbereiding naar de finale vlucht toe, worden op dezelfde manier getraind en gevoederd, en misschien het aller belangrijkste… ze vliegen allemaal naar 1 en hetzelfde hok toe. Over hetzelfde traject in dezelfde omstandigheden. Net die keiharde vliegomstandigheden zoals in Z-Afrika op de bewuste 24 januari - dag van de finale – maken het verschil. Het was loodzwaar, wellicht iets te zwaar voor duiven met weinig ondervinding en nauwelijks vliegroutine. Vandaar wellicht de trage(re) aankomsten. Al mag je er donder op zetten dat de aller sterksten van het deelnemersveld vooraan op de uitslag stonden. Waaronder dus 4 duiven van Dominique Velghe.

Opmerkelijk aan het verhaal… alle 4 deze duiven zijn directe kinderen of kleinkinderen van dezelfde stamkweker, met name de Zoon New Bak 17 x Miss Joyce BE12-4163591 (gekweekt op het PEC). Gekweekt uit 2 Andre Verbesselt-duiven (New Bak 17 x Miss Joyce). De moeder Golden Eggs IT11-161353H is afkomstig uit Italië van de Stella Rossa-loft van Rocco Toscani, als dochter van 1e Nat Asduif Fond 2011 in Italië, supercrack Il Ragno. Deze fantast won zelf 2 nationale vluchten in extreme hitte (36°C en 38°C) van 594 Km en 791 Km aan snelheden van 1113 en 1043 m/min. Deze Il Ragno heeft als vader eveneens een rechtstreekse Andre Verbesselt-doffer. Jawel een zoon van… New Bak 17 x Miss Joyce. De appel viel hier dus niet ver van de boom.


Golden Eggs: moeder van de 17 - 49 - 95e plaats in de Final Race SAMDPR One Loft Race in Sun City - Zuid-Afrika

Wie de naam Andre Verbesselt hoort denkt meteen aan Marcel Aelbrecht. Onze intussen betreurde sportvriend Andre (overleden op 17 mei 2013) genoot in duivenmiddens naam en faam als bijhuis Marcel Aelbrecht. Zijn kolonie was voor 95% opgebouwd met duiven van zijn sportbroeder Marcel uit Lebbeke. Andre werd beroemd door zijn exploten in de one-loft-races in China (2e in de One Million Euro race 2010, 8e + 45e in 2008) en Thailand (8e + 12e in Thailand Grand Pigeon Race in 2009). Omdat thuis de hoogspanningsleiding pal over de hokken liep, en dit hem meer leed bezorgde dan hem lief was, besloot Andre Verbesselt om met de afstammelingen van zijn rijke kweekbron enkel nog aan one-loft-races deel te nemen. Het legde hem geen windeieren.

De bal ging aan het rollen, er kwam wereldwijd vraag naar de Aelbrechtduiven van Andre Verbesselt. Dus moesten de betere kweekduiven op foto komen, een kolfje naar de hand van duivenfotograaf Dominique Velghe. Zo werden Andre Verbesselt en Dominique Velghe heel dikke (duiven)vrienden. Uit quasi alle Aelbrechttoppers van Andre verhuisden er afstammelingen richting Ingelmunster om er de kweekhokken van Dominique te bevolken.

Na de veiling van Andre Verbesselt vertoefden de kweekparels New Bak 17 BE07-4373754 en Miss Joyce BE05-4130439 nog een tijd op de PEC-hokken van Nikolaas Gyselbrecht. Ook uit deze koppeling bekwam Dominique Velghe een afstammeling… en wat voor één. Hij werd dus vader en grootvader van de 4 duiven die zonet de top-100 haalden in de SAMDPR One loft race in Sun City.

In de voetsporen van zijn overleden sportvriend Andre Verbesselt

Dominique Velghe en Andre Verbesselt werden heel dikke vrienden, zodat het niet meer dan normaal lijkt dat uit al de betere Verbesseltduiven en -koppels afstammelingen naar Ingelmunster kwamen. Het was Andre die Dominique stimuleerde om ook zijn kans te wagen in de one-loft-races. Door gebrek aan plaats en vooral tijd – door zijn drukke beroepspraktijk in duivenfotografie – was zelfstandig actief zijn met duiven quasi onmogelijk, zelfs uitgesloten. Dus zijn one-loft-races ideaal om zelf competitief aan duivensport te doen, en zo de kwaliteit van zijn kolonie te toetsen aan de concurrentie.

Dominique Velghe treedt hiermee in de voetsporen van zijn sportvriend Andre, en lijkt in alle opzichten een waardig opvolger te worden. Als specialist in de one-loft-races. Het siert Dominique dat hij de recente prestaties van zijn duiven in Z-Afrika wil opdragen als eerbetoon aan zijn overleden sportvriend. Prachtig toch! Het was trouwens de eerste keer in de geschiedenis van de SAMDPR dat een liefhebber de eerste 3 duiven (1e -2e -3e) van zijn land op de einduitslag heeft staan. Waarmee Dominique Velghe niet alleen een stukje geschiedenis schrijft, maar tevens aangeeft dat met hem een nieuwe one-loft-race specialist is opgestaan. Proficiat!

De pedigrees van winnende duiven

Going for gold 4: BE14-3069027 – 17e plaats
Going for gold 5: BE14-3069031 – 95e plaats
Going for gold 1: BE14-3069032 – 49e plaats
Going for gold 9: BE14-3069036 – 28e plaats