Documentaire leidt tot zeldzaam interview met Louis Janssen

Toen Prijswinnende documentaire filmakers Craig en Jarrod Boord hun oog lieten vallen op een ambitieus project om de passie en toewijding van de duivenliefhebbers over de hele wereld in beeld te brengen wisten zij dat ze daarvoor de beste van de beste moesten zien te krijgen.

Zeven maanden later is dat precies wat ze gedaan hebben. Ze hebben Louis Janssen, het laatst levende familielid van de beroemde Duivenfamilie Janssen, geportreteerd op 98-jarige leeftijd.

Klik hier voor de film met Janssen Louis

 

Klik hier voor de film met Jos Thone

 

Klik hier voor de film, "Loft Queen of England

Complementerend aan de docuentaire zijn de interviews en loftbezichtigingen van viervoudig Wereldkampioen Jos Thorné en de Belgische kampioenracer Marc de Cock. Verenigd Koningkrijk kampioen Mark Gelbert vertelt zijn verhaal en de heer Carlo Napolitano geeft ons een kijkje in Her Majesty’s the Queen of England’s Loft.
Vanuit zijn editstudio spreekt regisseur Craig Boord over het feit dat kwaliteit zijn prioriteit was tijdens het maken van de verlengde versie van Little Ripper - Fast, Feathered end Fearless en die is gefilmd in vier continenten.


“De producenten van de film zijn allemaal zeer gepassioneerde en succesvolle duivenhouders die betrokken zijn in het behouden van de sport door te proberen jongeren aan te trekken en de passie voor de sport door te geven aan de volgende generatie.”

“Om het interessant te maken voor jonge mensen moesten we er zeker van zijn dat alles tip top was, de hoogstwaardige productie- en editing kwaliteit. En dat we toegang hadden tot de Superstar Racers.

Om gepassioneerde duivenliefhebbers inzicht te geven in de methoden van deze superieure vliegers hebben Craig en zijn broer Jarrod besloten om, in plaats van de documentaire, een serie te maken genaamd Racing Champignon DVD releases.

“De interviews die we hadden met Louis, Carlo and Mark - tezamen met het geweldige beeldmateriaal in de duivenverblijven en op racedagen - waren echt fantastisch maar we konden het niet allemaal in één film laten zien” vertelt Craig.

“Het idee dat we al dit geweldige materiaal moesten inkorten konden we niet uitstaan, dus hebben we besloten er een dvd-serie van te maken die vooral gericht is op duivenliefhebbers die meer te weten willen komen over hoe deze heren zeer succesvol zijn geworden”.

Het resultaat is vier Racing Champignon DVDs, elk bevat een uitgebreid interview en lofttours met Louis Janssen, Carlo Napolitano, Mark Gilbert en Mark de Cock.

De Janssen DVD laat zien dat Louis noch zijn enthousiasme noch de kennis van de sport of elk kenmerk van wat een kampioenduif nodig heeft verloren is.

Hij spreekt vanuit zijn hart over de duiven die ervoor gezorgd hebben dat Janssen de meest beroemde naam in de racewereld is, van “de Blauwe Rooie Oger” die tezamen met “de Blauwe” van Schooters “de Jonge Witte Oger” heeft voortgebracht tot zijn meest geliefde duif
“de Rappe”.

Degene die graag meer zouden horen over wat het magische geheim van deze familie is zullen niet teleurgesteld worden want Janssen geeft enkele tips: “Drie tot vier keer per jaar laten vliegen en het zijn goeie duiven...”
“Een duivenliefhebber moet weten wat de duif nodig heeft, als hij daar niet over nadenkt dan zal het niet weken”. “Wanneer hij ziet dat een duif rust nodig heeft of dat het slechte zijn dan moet hij van hen af zien te komen en de goeie houden”.

“En loslaten, als het weer goed is, lekker laten vliegen”!

Het meest spannende moment in de Janssen DVD is natuurlijk de tour op de beroemde zolder van het familiehuis in Arendonk waar de duiven gehouden worden.

Familievriend van de Janssens en mede duivenliefhebber, de heer André Roodhoof deelt mede: “Normaalgesproken krijgt niemand toestemming naar boven te gaan, zeer goede vrienden uitgesloten”.

De gebroeders Boord zijn zeer bevoorrecht te mogen filmen in het heiligdom van de famillie Janssen, de duivenzolder, die er nog precies hetzelfde uitziet zoals het er bijna honderd jaar geleden was.
Het is hier waar de kijker zich onmiddelijk realiseert dat Janssen de absolute waarheid spreekt wanneer hij zegt: “De duiven daar zorgden we goed voor, winter en zomer, de duiven kwamen altijd voor alles. Dat is hoe het ging”.

Het is ook hier waar het Janssen-systeem geevolueerd is. “Jonge duivinnen die voor de tweede keer kuikens hadden haalden we na 14 dagen weg zodat ze konden uitrusten. Het mannetje haalden we ook weg van het nest zodat hij haar niet achterna zou gaan. Hierdoor racen de duivinnen zo snel mogelijk naar huis.

Het zou kunnen dat het niet heeft geleidt tot het grote succes dat van invloed was op het duivenracen in elk ander land waar de sport wordt beoefend, als de Janssens het geluk niet hadden gehad zulke goede duiven te hebben: “Een goeie bouw en zachte goeie veren. En slim, maar dat kan je niet zien hé”!

Racing Champignon Series Collector’s Edition boxset is te verkrijgen via www.pigeondvds.com.
Bevat het zeldzame Janssen interview en lofttour, inclusief een gratis Janssen poster voor u!