Dirk Van Dyck (Zandhoven, Be) gekroond tot Provinciaal Kampioen & Keizer van Antwerpen

Dirk Van Dyck kan 2013 tevreden afsluiten als Provinciaal Kampioen en Keizer van Antwerpen en kijkt al halsreikend uit naar 2014.

Er jaar na jaar terug staan, dat is wat Dirk Van Dyck ook dit jaar weer heeft bewezen. Kinderen, kleinkinderen, achterkleinkinderen van de ‘Kannibaal’ gekruist met duiven van Gaston Van de Wouwer, Willy Daniels, Leo Heremans, Bart Geerinckx,... hebben hem vooralsnog geen windeieren gelegd. Letterlijk noch figuurlijk. We overlopen nog even zijn gewonnen kampioenschappen voor het seizoen 2013:

Algemeen Provinciaal Kampioen en Keizer van Antwerpen met 4 vermeldingen:
- 1ste kampioen kleine halve fond oude duiven
- 10de snelheid oude duiven - 15de snelheid jonge duiven
- 3de halve fond jonge duiven

Nationale Kampioenschappen:
- 4e nationaal kampioen jaarse duiven kleine halve fond KBDB
- 6e nationaal asduif jaarse duiven kleine halve fond KBDB
- 8e nationaal asduif snelheid jonge duiven KBDB

Op elke uitslag zowel lokaal, provinciaal als nationaal kom je Dirk Van Dyck wel tegen en dit op alle afstanden. Hij heeft dan ook veel duiven gehuisvest om zoveel mogelijk afstanden te kunnen spelen. Want dat doet Dirk nog steeds met hart en ziel, spelen met die duiven. Van verzorgen tot inkorven tot de spanning van het letten. In al die jaren heeft Dirk continu gewerkt om zijn hokken op punt te krijgen en hij is momenteel wel tevreden over zijn hokken na de laatste aanpassingen. Er mag vooral geen tocht zijn op de hokken, voldoende verluchting en veel licht.


Het hok waar de duivinnen vertoeven. Veel licht, plaats en een volière, een formule die werkt in Zandhoven


De hokken zijn bovenaan volledig dicht met een verluchting van ongeveer 15cm

De kweekhokken

Op de kweekhokken vind je een systeem om zoveel mogelijk vechtpartijen te vermijden. De nesten staan op een plank die iets hoger in de bak staat zodat een belager, als hij op een andere bak komt, meteen kan weggejaagd worden door de ‘bakeigenaar’ en deze zich nog zekerder kan voelen van bak en vrouw. Dirk heeft zijn duiven gekoppeld op 11 en 12 december. Niet bijster vroeg, zeker als je weet dat hij voor 3 rondes jongen gaat. Hij lost dit op door na de eerste leg onmiddellijk de eieren te versteken zodat de koppels snel een 2e maal leggen. Zo heeft hij toch een vroege 2e ronde. Voorkoppelen doet Dirk niet, veel te veel werk. Normaal als je met een 500-tal duiven in totaal zit en alles alleen doet. Alleen mag ik niet zeggen, ik bedoel hiermee alleen met z’n tweeën. Dirk z’n vrouw zorgt elke dag mee voor de duiven. Alsook zijn dochter en zijn buurman steken regelmatig mee de handen uit de mouwen. Over de dochter gesproken, Natalia zou ook graag haar eigen hok hebben om mee te spelen. Dirk ziet dit natuurlijk wel zitten, dus ik denk dat het een kwestie van tijd zal zijn vooraleer we Natalia Van Dyck op de uitslag zien staan. Ze is nog maar 10 maar dat zal haar volgens mij niet tegenhouden. Toekomst voor de duivenlijn in Zandhoven!


De kweekboxen met het verhoogde schap


Ook al heeft hij veel duiven, hij kent ze allemaal, als hij ze vastpakt kan hij zo zeggen uit welke lijn ze komen

Niettegenstaande hij dit jaar tot Keizer in de provincie Antwerpen is gekroond en zijn duiven wereldwijd gekend zijn en overal prachtige prestaties neerzetten is Dirk toch niet helemaal tevreden met zijn behaalde resultaten in 2013. Hij geeft toe provinciaal goed te spelen maar wil nationaal nog beter. Dit is dan ook zijn betrachting voor het seizoen 2014. Een systeem dat hij wil toepassen in 2014 is om jonge duivinnen te laten vliegen met een jong op het nest. Hij heeft dat dit jaar geprobeerd met een jong duivinnetje dat een ei had gelegd, toch mee had gegeven op een vlucht zodat ze haar ei in de korf had gelegd en de volgende keer dat het duivinnetje mee moest had hij een jong op haar nest gezet. Dit heeft blijkbaar gewerkt want het duivinnetje vloog 11e nationaal op Guéret. Hij zal dit volgend seizoen bij meerdere duivinnen gaan toepassen om zo proberen hoger in de nationale ranking terecht te komen.

Zo zie je maar dat zelfs iemand die al 40 jaar met de duiven speelt en echt top speelt, toch nog steeds op zoek gaat naar ‘de ideale formule’ in de best mogelijke omstandigheden om prachtige prestaties neer te zetten. Daar gaat het uiteindelijk om, duiven die prachtige prestaties neerzetten op het eigen hok, niets mooier dan dat.

Wij wensen Dirk hierbij nogmaals proficiat met zijn seizoen 2013 en kijken al uit naar zijn prestaties in 2014!