Dirk Leysen (Lichtaart, BE) winnaar 1° Nationale Asduif KBDB Snelheid Jonge 2011

Van honden- en paardentemmer tot duivenkampioen op nationaal vlak… het zou kort samengevat de historiek kunnen zijn die Dirk Leysen kan typeren!

Dat hij een ‘feeling’ heeft voor dieren, waaronder ‘duiven’, werd in 2011 bewezen toen zijn ‘Philippe Gilbert’ tot 1° Nat Asduif Snelheid jonge KBDB werd uitgeroepen. Al is Dirk op een ietwat eigenaardige manier de duivensport ingerold. Het was toen hij werkzaam was bij den ‘DAF’… zoals Dirk het zelf olijk omschrijft… dat hij met enkele ploegmakkers de uitdaging aanging, dat hij het ook in de duivensport binnen de kortste keren ging waarmaken. U weet hoe dat gaat hé, zegt Dirk… die mannen zaten daar ganse dagen vaak de ‘strafste verhalen’ over hun duiven te vertellen, tot ik op een dag zei: ‘Ik zal jullie eens leren met duiven spelen’. Enkele hondenhokken werden in allerijl omgetoverd tot duivenhok… het spelletje zat meteen op de wagen. Meteen rolden successen uit de kast. Voordien was Dirk nooit met duiven in aanraking geweest… heeft hij dan iets ‘speciaals’, iets wat wij als mysterieus een ‘feeling’ voor duiven of dieren omschrijven? Kijk, zegt Dirk… van jongsaf aan vertoef ik reeds tussen de dieren, uit ervaring weet ik een stuk hoe met dieren om te gaan. Eerst met honden (‘Mechelse schepers’) die werden opgeleid tot wedstrijdhonden… later in de dressuur van paarden. In feite is volgens Dirk op alle dieren hetzelfde spreekwoord van toepassing… jong geleerd is oud gedaan! Hoe jonger de dieren, hoe makkelijker je hen iets kan aanleren… ze naar je hand kan zetten. Het is met duiven niet anders… je moet hen tonen wie de ‘baas’ is, wat men van hen verlangt… hen ‘discipline’ aanleren om hen in het gareel te krijgen. Als ze jong zijn, weten dieren van niets beter, dus kan je hen makkelijker dingen aanleren! Zou het kunnen dat Dirk de ‘discipline’ in het leger heeft aangeleerd tijdens de 6 jaar (vanaf zijn 17e) dat hij in dienst was bij onze nationale strijdmacht?

Meteen aan de top

Toch ondervond Dirk als geen ander dat om de ‘top’ te bereiken, men met het beste materiaal meest kans op slagen maakt… het is in alle sporten met dieren identiek! Toen hij in 1991 van start ging toog hij naar de verkoop van Karel Goossens uit Lichtaart en bracht er een 6-tal duiven mee. Ook een doffer van Jef Neefs uit Gierle en 2 duiven van Herman Noyens uit Kasterlee lagen mee aan de basis van stuntuitslagen die Dirk meteen op papier wist te plaatsen. In de periode 1991-2005 werden niet minder dan 300 x 1° prijzen op papier geplaatst… tot hij in 2005 een sabbatperiode inlaste, en al zijn duiven van de hand deed. Wel had hij vooraf een 8-tal duiven uit zijn betere koppels aan sportvriend Wim Laenen geschonken. In 2005 ging Dirk immers ‘verpleegkunde’ studeren … als prille 40-tiger tussen de ‘teenagers’. Na 3 jaar studeerde hij af (in 2008)… en begon de duivenmicrobe weer te kriebelen, en nam een herstart in de duivensport. Bij wie kon hij beter aankloppen dan bij Wim Laenen om zijn eigen succesrijke soort terug te halen… vooral de lijn van zijn 'Miss Waarborg' eist een hoofdaandeel op in deze successen. Bijna ieder kind van dit vlieg- en kweekwondertje wint zelf ook 1° prijzen... duidelijk een gave, en eigen aan de soort! Het vervolg van het verhaal is genoegzaam gekend… eind 2011 werd Dirk Leysen afgevlagd als winnaar 1° Nationale Asduif Snelheid jonge duiven met zijn ‘Philippe Gilbert’… een jonge krachtpatser met in totaal 23 prijzen op zijn actief!

-‘Philippe Gilbert’ BE11-6097706

1° Nat. Asduif Snelheid Jonge KBDB 2011
 1° Quiévrain 1.366 d.
 1° Quiévrain  835 d.
 1° Quiévrain  614 d.
 1° Quiévrain  393 d.
 2° Quiévrain  289 d.
 3° Quiévrain  599 d.
 4° Quiévrain  365 d.
 5° Quiévrain  798 d.
 9° Quiévrain  711 d.
10° Quiévrain  488 d.
12° Quiévrain  748 d.
17° Quiévrain  405 d.
19° Quiévrain  480 d.
20° Quiévrain  528 d.
34° Quiévrain 1.110 d.

De ouders van de 1° Nat Asduif Snelheid Jonge KBDB 2011

Hij komt uit ‘Zomerjong’ BE05-6418067 (zelf uit ‘Zoon Gebroken Vleugel’ 740/01, zelf 2 x 1° Quiévrain… x ‘Noyens Duivin 526/03’ afkomstig van Wim Noyens en winnares 1° Noyon 815 d., 1° Quiévrain 706 d., 1° Quiévrain 195 d.) x ‘Broosduivin’ BE07-6165968 (afkomstig van Staf Broos uit Lichtaart).

Voor de volledige pedigree: klik hier

Na zijn studies verpleegkunde volgde Dirk ook nog een cursus ‘kaderopleiding’ waardoor hij eind 2010 hoofdverpleegkundige werd in de ‘Vogelzang’ te Herentals. Een full time job die ook een hoge verantwoordelijkheid met zich meebrengt. Hierdoor zit Dirk ietwat krap in tijd voor de verzorging van zijn duiven, maar vindingrijk als hij is… zocht en vond hij toch een min of meer ideaal systeem dat hem in staat stelt de excelleren op de snelheidsvluchten. Tijd om de duiven veel te lappen, zoals dit tegenwoordig schering en inslag is… is er niet. Dirk lost dit op door zijn duiven wekelijks op woensdag  mee te geven met de maatschappij op Ronquiéres (tenzij bij barre weersvoorspellingen), en wanneer er voor het weekend stevige zuidwestenwind voorspeld wordt, durft hij zijn jonge duiven op zaterdagvoormiddag nog wegbrengen tot op 20 Km… met als doel, hen op zondag beter uit hun doppen te laten kijken!

Normaal worden de jongen niet verduisterd en op nest gespeeld, soms gekoppeld aan oudere partners, maar zeker niet noodzakelijk. Hij probeerde zijn nationale asdiuf wel even op weduwschap te spelen, maar hij vertikte het om een oude duivin aan te nemen... maar 'kop' vliegen, kon hij als geen ander! Zowel de kweek- als vliegduiven doen aan winterkweek  en trekken 2 rondes groot, en gaan hierna meteen op weduwschap… waar zowel doffers als duivinnen worden gespeeld op weduwschap, al zijn niet alle duivinnen hiervoor geschikt, aldus Dirk. Deze die onderlinge paarneigingen vertonen moeten er meteen uit… meestal gooit Dirk deze later tussen de jonge duiven, waar ze dan op nest kunnen gespeeld worden! Dirk trekt graag naar de vluchten met jonge duiven die op hun ‘toppunt’ zitten (lees: ideale neststand), zij bieden de grootste kans op succes! Bij Dirk Leysen is het dus alles behalve succes met de massa… maar wel met klasseduiven op hun ‘top’! Niet voor niks dat hij in de streek bekend staat als de ‘Quiévrainspecialist’ bij uitstek… noem hem voor ons part gerust de ‘King of Speed’!