Dirk Deroose (Kruishoutem, BE) wint 1e nationaal Bourges tegen 9.653 oude duiven

Dirk Deroose uit Kruishoutem pakte de nationale zege bij de oude duiven. Zijn duivinnetje, BE11-4234312, werd geklokt om 13:38:30 uur na een vlucht van 435,061 km, goed voor een gemiddelde snelheid van 1410.25 m/min. Ze was daarmee de snelste tegen 9.653 oude duiven.

Dirk Deroose, een 43-jarige zakenman (CEO bouwgroep Willy Naessens) uit Lozer, deelgemeente Kruishoutem wist de nationale zege uit Bourges bij de oude duiven op zijn naam te schrijven. Een schitterende bekroning voor iemand die de duivensport nauw aan het hart ligt en dan ook op geen inspanning kijkt om topbloed op zijn kweekhok te krijgen. Zoals zovelen kreeg Dirk de duivensport met de paplepel mee, zowel vader Marcel, als grootvader waren fervente duivenliefhebbers. Tot 2005 speelde Dirk samen met zijn vader onder de naam Marcel Deroose en zoon hoofdzakelijk op de snelheid. Voor Dirk was dat net iets te kort wat hem in 2005 deed beslissen om voor eigen rekening te gaan spelen. Eerst met de bedoeling om het vizier richting fond te richten, wat later verloor Dirk zijn hart aan de (zware) halve fond. Aangezien Dirk vaak uithuizig is, is het onontbeerlijk dat hij beroep doet op een hokverzorger. Vroeger was dat vader Marcel, maar ondertussen beperkt die zich tot het duivenwachten in het weekend, sedert enkele jaren kan Dirk rekenen op steun van zijn trouwe luitenant Joost De Smeyter die de dagelijkse verzorging voor zijn rekening neemt. Een gouden zet uiteraard, Joost zelf een topduivenmelker kent de knepen van het vak als geen ander. Op eigen hok kan hij zich toeleggen op schitterende prestaties op de zware fond, terwijl hij bij zijn kameraad Dirk Deroose zijn kunnen op de halve fond kan etaleren.

Toen Dirk op eigen 'duivenbenen' begon te staan ging hij bij Ivan & Gunnar Delrue versterking halen. Vader en zoon zaten ook gepokt en gemazeld in de bouw en dat maakt de band natuurlijk alleen maar sterker. Bij Lefebre-Dhaenens uit het naburige Zulte klopte Dirk destijds aan voor een ronde jonge duiven. Verder in deze reportage zal je lezen dat de nationale winnaar uit deze 2 bloedlijnen komt. Ook werden er toen enkele duifjes bij Gaby Vandenabeele en Erik Limbourg aangekocht. Later werd de stam nog versterkt met duiven van Chris Hebberecht uit de lijn van de Picsou, nazaten van hem vlogen onder meer 1e nat. Zone Argenton '12, 2e nat. Narbonne '09, 3e nat. Pau '09, 3e nat. Narbonne '10, 6e nat. Argenton '12,... De nationale winnaar van Argenton '09 van André Van Herzeele (Nazareth) werd ook aangekocht, net als de 1e nat. asduif zware fond van De Clercq-Vervaeren. Via hokverzorger Joost De Smeyter kwam er ook bloed op de hokken van Willem De Bruijn en Gilbert Meire. De recentste investeringen werden gedaan bij PEC, PIPA Elite Center, daar werd het vertrouwen gelegd in de Freddy-lijn, zo kwamen er maar liefst 15 kinderen van de New Freddy, 1e nat. asduif zware halve fond '10 bij Pierre Matthijs, en 4 directe kinderen van de Blauwe Prins van Pros Roosen naar de hokken in Lozer. Eveneens via PEC ook nog enkele kinderen van Amalia, 1e nat. asduif zware halve fond '09 bij Casaert-Senechal.

1e nat. Bourges

Het prachtig blauwe duivinnetje dat iedereen te snel af was op Bourges, komt zoals gezegd uit de oude lijnen van Dirk Deroose. De vader is een rechtstreekse Gunnar & Ivan Delrue, hij was een schitterend vlieger met o.a. 28e Poitiers tegen 1022 duiven, 69e Poitiers tegen 4190 duiven, 83e Angouleme tegen 2589 duiven. Verder had hij zijn kweekcapaciteiten al laten zien, want hij is ook al vader van Lady 2, 1e prijswinnaar uit La Souterraine. Hij komt uit de soort van Eddy & Valere Vandepoele uit Werken. De moeder is dan weer een rechtstreekse Lefebre-Dhaenens en zus van de 1e La Souterraine. Zij komt uit de lijn van de 1e nat. asduif fond '95 van Norbert Sierens. Klik hier voor de pedigree van de 1e nat. Bourges oude duiven.

Enkele uitslagen per 10-tal van de nationale winnaar:

Bourges '13 nat.  1/9.653
Angerville '13     3/70
Angerville '13    6/139
Blois '11       7/426
Gueret '13 zon.  80/2.435
Argenton '13 zon. 246/3.455
Montluçon '12   591/7.828
Bourges '11 zon. 608/9.480

Het duivinnetje werd in het begin van het seizoen op het klassiek weduwschap, met thuisblijvende partner, gespeeld en dit tot de nationale vlucht uit La Souterraine. Daarna werden de duivinnen op nest gebracht zodat ze op 5 dagen broeden werd ingekorfd. Deze nest mogen ze afmaken en zo gaan ze de rui in. Naar het nieuwe seizoen toe wordt er niet aan winterkweek gedaan maar komen ze eind maart samen om een dag of 5 te broeden.

Wat het voederen betreft worden de mengelingen van Versele Laga en Beyers verstrekt. Op medisch gebied wordt er ook niets aan het toeval overgelaten, dierenarts Pascal Lanneau komt de duiven om de 2 weken controleren, zodat er kan opgetreden worden indien nodig.