Dirk Deroose (Kruishoutem, BE) bezitter van een superhok op de fond en zware fond

De razend ambitieuze Dirk Deroose heeft zijn plaats tussen de tenoren op de fond. Dit met de vruchten die hij kan plukken uit zijn rijke kweekstal waarin enkele superverervers huizen.


Dirk Deroose

Succesvol op alle vlakken

Dirk Deroose is als veertiger reeds een geslaagd man in de zakenwereld als CEO van het megabouwbedrijf dat Willy Naessens is. En het is nu éénmaal eigen aan dergelijke mannen dat ze ook in andere zaken enkel tevreden zijn met het allerbeste. Aangezien de hobby van Dirk de duivensport is weten we meteen dat hij van in het begin op zoek is gegaan naar de kwaliteit die nodig was om de weg naar de top aan te vatten. Dat hij daar redelijk vlot is in geslaagd zien we aan zijn reeds indrukwekkende palmares, ondermeer nationale overwinningen vanuit Bourges en Chateauroux sieren namelijk al zijn erelijst. Een ander glashelder bewijs van de aanwezige klasse op de hokken te Kruishoutem is het feit dat Dirk zich meerdere jaren na elkaar klasseerde tussen de nationale KBDB asduiven op de (zware) fond.

Picsou en André : absolute stamvaders

Als bezeten liefhebber die altijd op zoek is naar nog beter sprong bij Dirk Deroose natuurlijk de naam van een absolute grootmeester als Chris Hebberecht in het oog. Bij deze kampioen uit Evergem werd de duif bekomen die mede oorzaak was van de opmars van de kolonie Deroose. Picsou (4378467-06) werd namelijk vader en grootvader van meerdere superduiven die ook op hun beurt reeds bewezen van over buitengewone kweekcapaciteiten te beschikken. Wie de luxe heeft om over zo'n vererver te beschikken heeft een stapje voor op de concurentie. Picsou (hier zijn pedigree) is verweven met alle toppers die bij Hebberecht al jaren het mooie weer maken en heeft intussen ook Dirk Deroose in het voetlicht geplaatst, ondermeer door een zoon als Niels (4234385-11) te verwekken.


Picsou, stamvader bij Deroose

Nog iemand bij wie Deroose ging aankloppen was André Van Herzeele uit Nazareth die toen de 1° nationaal Argenton won in uiterst zware omstandigheden tegen maar liefst 19.757 duiven. Hier schafte Dirk zich die winnaar en zijn beide ouders aan, kortom het beste wat deze kleine maar uitmuntende liefhebber op de hokken had zitten. De André (4145554-07) (hier de pedigree van André) verwekte ook te Kruishoutem ondermeer reeds een nationale overwinnaar. Over een gouden zet van Dirk Deroose gesproken ...  

 
                      André, vader van 1° nationaal Chateauroux                    

New Freddy , beter kweekmateriaal vind men niet

New Freddy is een naam die in de duivenwereld alle alarmbellen doet rinkelen. Deze intussen wereldberoemde duif werd indertijd 1° nationale asduif KBDB met meerdere provinciale zeges tegen een massa duiven en verhuisde na zijn vliegexploten naar de elite hokken van PIPA, namelijk het wereldvermaarde kweekhok PIPA ELITE CENTER kortom PEC. Daar deed wonderduif New Freddy (5052387-09) zijn naam en faam enkel maar toenemen in de internationale duivensport. Toen nam Dirk Deroose de berekende gok om een ganse reeks kinderen van deze New Freddy op zijn hokken te plaatsen. Dat deze zet hem intussen geen windeieren heeft gelegd bewijst Lady New Freddy (4039095-13), zij is slechts één van die nakomelingen die mede oorzaak is van het succes dat de kolonie van Dirk Deroose aan de top van de hedendaagse duivensport bracht. Deze prachtige duivin werd ondermeer reeds moeder van de 2° nationale asduif KBDB ten huize Deroose. 


Lady New Freddy

In combinatie met de klasse en het talent van eerder vernoemde Picsou en André liet het succes uit deze New Freddy lijnen niet lang op zich wachten! Het verdient een pluim en toont de tomeloze ambitie van Dirk aan om duiven van zo een hoog niveau op één en hetzelfde hok te kunnen plaatsen. Kweekstallen van dit gehalte zijn uiterst zeldzaam in onze sport. De schijnwerpers komen sindsdien dan ook met de regelmaat van een klok op deze topkolonie te staan zoals we hieronder eventjes kort gaan samenvatten.   

Marcel : 1° nationaal Chateauroux 2017

Nadat Dirk in 2013 al de nationale zege behaalde op Bourges tegen 9653 oude duiven met Klarisse (4234312-11) was het in 2017 opnieuw prijs op Chateauroux! De overwinnaar tegen 20.487 duiven op deze vlucht waarop alle groten van de partij waren is een ware superduif genaamd : Marcel. Deze klepper is het product (de pedigree van deze Marcel) van een combinatie die alle topkwekers van het hok Deroose verenigt. Marcel (4073372-15) is langs moederszijde een nazaat van zowel Niels, Picsou als New Freddy en heeft als vader de onvermijdelijke André. Het resultaat van dit alles is dat het niet enkel een nationale zege is die de erelijst van deze klepper siert :

in 2015 :   9° nationaal op Chateauroux tegen 17250 duiven

in 2016 :   44 ° nationaal op  tegen 5929 duiven

in 2017 :   1° nationaal op Chateauroux tegen 20515 duiven 


Marcel, 1° nationaal Chateauroux

Meermaals tussen de nationale KBDB asduiven

Het eerlijkste en duidelijkste bewijs van aanwezige klasse bij een duif is om zich te plaatsen tussen de KBDB asduiven. Deze competitie is enkel gericht op de indviduele kwaliteiten van de topduiven, en de uitslagen zijn nu éénmaal hét bewijs hierin. Want om zich een plaatsje tussen de allerbeste atleten van het luchtruim te veroveren is pieken én regelmaat nodig !

Ten huize Deroose was er het huzarenstuk om zich hierin maar liefst 3 opéénvolgende jaren in de top 10 van deze waardemeters te plaatsen. We stellen even deze 3 klasbakken voor :

Mathias : 7° nationale asduif grote fond KBDB 2015

Deze kleinzoon van Picsou, die als moeder een duivin van Mathias Dewitte heeft plaatste zich tussen de beste duiven van Belgie. Mathias (4030364-14) deed het met volgende topnoteringen : (hier de pedigree van Mathias) 

Montauban  :    26 /    2124 d.

Libourne     :    71  /   5890 d.

Bourges      :  654  /  19736 d.

Zoom : 2° nationale asduif KBDB fond jaarse 2017

De zilveren medaille in dit keiharde asduifkampioenschap is een zoon van Niels en dus tevens kleinzoon van Picsou (bekijk hier zijn pedigree). Zoom (4153057-16) heeft als moeder Lady New Freddy die een dochter is van superster New Freddy. Een duidelijk bewijs dat goed bloed niet liegt is het feit dat Zoom enkele keren keihard uithaalde om deze podiumplaats tussen de topduiven van Belgie te veroveren :

Limoges   :    7  /  10558  d.

Tulle        :  30  /    9578  d.

Quatro 3 : 8° nationale asduif KBDB grote fond 2016

Deze keer was het een zoon van Picsou die zijn plaats innam tussen de allerbeste jaarlingen van het land. Bij deze Quatro 3 (4073333-15) stroomt ook het bloed van de wereldbefaamde Bender van de gebroeders Vandenheede door de aderen (hier vind je de pedigree van Quatro 3). Hij deed het op nationaal gebied als volgt :

Agen            :    16 / 2932 d.

Narbonne      :  147 / 3187 d.

Chateauroux  :  419 / 1442 d.

Niels bewijst ook zijn enorme kweekwaarde

Dat Niels (4234385-11) ook niet moet onderdoen voor zijn vader Picsou op kweekgebied bewijst hij door het feit dat de nationale winnaar vanuit Chateauroux 2017 een kleinkind van hem is. Tevens is Niels vader van Zoom die dus in 2017 2° nationale asduif KBDB werd. Om zo'n afstammelingen op de wereld te kunnen zetten moet Niels ontegensprekelijk over de genen beschikken die enkel de grote klasbakken in zich hebben.

De afstamming van Niels (hier zijn pedigree) toont aan dat hij langs moederskant een zoon is van La Francaise , dat is een zus van: 1° nationale asduif in Frankrijk. Deze La Francaise is van het ras Georges Bolle uit Kortemark en die geld nog steeds als één van de allergrootste fondliefhebbers uit de geschiedenis. Mede door in het bezit te zijn van dergelijke kleppers mag Dirk de toekomst dus met vol vertrouwen tegemoet zien.


Niels, nog een topkweker

Naast het gebrek aan tijd door zijn hoge functie in het beroepsleven kwam dit jaar ook nog eens de ziekte van Newcastle roet in het eten gooien. Kruishoutem ligt immers pal in de grensstreek van West- en Oost-Vlaanderen waar de schutkringen zich situeerden van het getroffen Zulte en Waregem. Enkele weken te voet staan waren voor een gedreven en ambitieus type als Dirk een moeilijke periode. Aan de opgelegde maatregelen die door het voedselagentschap werden opgelegd kon men niks tegen inbrengen. Maar aan het tijdsgebrek daarentegen weet Dirk wel al langere tijd een mouw te passen. Simpelweg door enkel het allerbeste op de hokken te dulden door een harde selectiepolitiek en de ogen open te houden bij het aantrekken van de juiste versterkingen. In combinatie met een uitgekiende kweekstrategie is een topper als Deroose nu al klaar om in 2019 terug keihard uit te halen. De middelen zijn er en dus worden kosten noch moeite gespaard om de naam van Dirk Deroose te blijven plaatsen aan de top van de nationale fondvluchten.


De fraaie hokken te Kruishoutem

Op bovenstaande hokken wonen kleppers als Klarisse (4234312-11) die de 1° nationaal won op Bourges tegen 9653 duiven (bekijk hier de pedigree van Klarisse), ook Matisse (4077558-09) de winnaar van 1° nationaal Argenton tegen 19757 duiven heeft hier zijn plaats op de kweekafdeling (de afstamming van Matisse hier). Hun hokgenoten zijn ondermeer de familie van New Freddy die 1° nationale asduif werd, alsook klasbak Marcel die als een typische Derooseklepper de 1° nationaal won vanuit Chateauroux door 20487 concurenten te kloppen. Verder tonen ook de KBDB asduiven die we voorstelden aan dat de lat hier te Kruishoutem serieus hoog werd gelegd door perfectionist Deroose.