Overslaan en naar de inhoud gaan

Dirk Deroose (Kruisem, BE) zegeviert provinciaal op Agen

Ten huize Dirk Deroose loopt ook het seizoen 2023 naar goede gewoonte terug op wieltjes. Het laatste wapenfeit is de provinciale zege vanuit Agen, de zware fondklassieker bij de jaarlingen.

Dat de kolonie Deroose de laatste jaren slag om slinger uitpakt met spraakmakende zeges en knaluitslagen weet stilaan iedereen in duivenland. Op nationaal vlak hebben de atleten van Dirk hun plaats verworven tussen de allerbesten, dit mede dankzij de enorme kwaliteit die op de hokken te Kruisem vertoeft. Als ambitieus maar uiterst druk bezet man heeft Dirk er de lat op grote hoogte moeten leggen voor zijn duiven. Om op het kweekhok te komen moeten er adelbrieven voorgelegd kunnen worden waarvan velen slechts kunnen dromen. Het gevolg hiervan is dat er met de regelmaat van een klok fantastische prestaties geleverd worden.

Het allerbeste zware fondbloed tegen elkaar

Als iemand zoals Dirk er op uit is om zijn hok nog te versterken mag men er prat op gaan dat enkel het neusje van de zalm goed genoeg zal zijn. Zo was er de inbreng van het fenomeen dat bij Patrick Delrue-Vanbruane 5 keer in de top-50 nationaal wist te vliegen op de zware fond: zijnde Het Klein Donker dat inmiddels werd omgedoopt tot Golden Ghost. Gekoppeld aan een topduivin van goede vriend Joost De Smeyter-Restiaen die het bloed van diens asduiven Laval en zuster Peggy in zich heeft stromen, kweekte Dirk zijn meest recente winnaar.

1° Provinciaal en 5° Nationaal Agen jaarlingen met grote belofte

De eerste van 2 zware fondvluchten voor jaarlingen op de kalender was meteen een kolfje naar de vleugel van een enorm talent op het hok Deroose. Als zoon en zowat dubbelganger van hogergenoemde Golden Ghost arriveerde de provinciale laureaat na meer dan 800 kilometer en bijna 11 vlieguren op het hok te Kruisem. Voor deze New Golden Ghost (BE22-4094552) was de reis huiswaarts vanuit Agen net als voor zijn illustere vader (met hierop een 10° én 23° nationaal) blijkbaar geen enkel probleem. New Golden Ghost won de 1° Provinciaal tegen 1.519 jaarlingen en eindigde als 5° Nationaal op 6.667 duiven, een uitzonderlijke prestatie gezien de omstandigheden. Door de sterke westenwind was de vrees dat men in de Vlaanders ging te kort komen tegen de oostkant van het land, wat ook zo gebleken is. De provinciale winnaar is echter tegen de wind in heel sterk huiswaarts gevlogen, vandaar ook de zege in Oost-Vlaanderen maar kwam dus net te kort voor de nationale ereprijs.

New Golden Ghost : provinciale laureaat op Agen jaarlingen

De winnaar werd voorbereid op de klassieke manier via een drietal snelheidsvluchten en daarna 2 zware halve fondwedstrijden. De eerste hiervan was Chateauroux provinciaal van 3 juni waar hij werd afgeklokt op plaats 783 tegen 3.125 duiven. Vervolgens was er op 18 juni terug Chateauroux en was er de 305° op 3.906 d. Dus netjes per 10-tal wat Dirk graag ziet voor een duif die voorbestemd is voor de zware fond. Tijdens de laatste week begon de ploeg duiven goed te trainen zodat er werd beslist om ze in te manden voor Agen ondanks de wat beperktere voorbereiding. Als jonge duif had de latere winnaar namelijk ook slechts 1 keer een nationale wedstrijd meegemaakt. New Golden Ghost wordt gespeeld op het klassieke weduwschap en is eerder een nerveus type.

Hopelijk gaat hij zijn beroemde vader achterna wat prestaties betreft ... hij is alvast schitterend begonnen aan zijn zware fondcarriere ... De tweede duif van Agen bij Dirk is overigens een kleinzoon van Golden Ghost, dus nogmaals een bewijs dat die inbreng een duidelijke versterking is voor de kolonie Deroose. Ook op andere zijn er al referenties van kleinkinderen hieruit : ook de 74° en 94° op Agen nationaal dragen namelijk deze bijzondere bloedlijn in het lichaam.

De toekomst oogt dus wel bijzonder mooi voor het hok Dirk Deroose.