Dirk Deroose (Kruisem, BE) toonaangevend op de nationaals

Voor de kolonie van Dirk Deroose was 2022 andermaal een seizoen van extreem hoog niveau. Naast een nieuwe nationale zege waren er verder hoogtepunten bij de vleet te noteren.

De naam Deroose staat in de duivenwereld synoniem voor pure klasse. Als geboren winnaar die de lat op grote hoogte legt zorgt Dirk ervoor dat enkel het beste van het beste op zijn hokken een plaats weet te bemachtigen. Door voortdurend keihard te selecteren en steeds een nog hoger niveau na te streven is de kolonie Deroose nu op een punt gekomen dat die voor niemand meer hoeft onder te doen. De aanwezige kwaliteit zorgt voor uitslagen die doen watertanden, de behaalde nationale zeges en KBDB asduiven tonen aan dat de naam Deroose tussen de allergrootsten heeft plaatsgenomen. De immens rijke kweekstal te Kruisem zorgt er daarnaast ook voor dat de opvolging van nieuwe crackduiven verzekert lijkt.

Nationaal op het allerhoogste niveau acterend

Een nationale overwinning is het summum voor zowat iedere fondliefhebber, spijtig genoeg is zoiets slechts weggelegd voor een kleine minderheid, laat staan om dergelijk huzarenstuk meer dan 1 keer te realiseren. Dirk wist er echter in enkele jaren tijd  3 (!!) binnen te halen, dit op de meest hoogstaande vluchten van de kalender : Chateauroux, Bourges en dus ook afgelopen seizoen nog op de klassieker vanuit Souillac. Dat dit daarbij met 3 ware crackduiven gebeurde toont aan dat de kwaliteit op de hokken te Kruisem ongezien moet zijn :  

1° nationaal Chateauroux tegen 20.487 duiven met Marcel

1° nationaal Bourges tegen 9.653 duiven met Klarisse

1°nationaal Souillac tegen 4.476 duiven met Ferry Porsche

Voor een kolonie als die van Deroose mogen ook de klasseringen binnen de gerenommeerde nationale asduifkampioenschappen van de KBDB ook niet ontbreken, zo waren er in het recente verleden :

2° nationale asduif KBDB Fond met Zoom

7° nationale asduif KBDB Grote Fond met Mathias

8° nationale asduif KBDB Grote Fond  met Quatro 

Recent rolden de resultaten van de nationale kampioenschappen 2022 binnen en jawel ... de kolonie Deroose kan ook nu weer een prachtige klassering bijschrijven op het palmares :

10° Nationaal Kampioen KBDB 2022 Zware Fond Jaarlingen.

Hiermee plaatst Dirk zichzelf voor de zoveelste maal tussen de allerbesten van het land, wat aantoont dat dit hok blijft bevestigen en er te Kruisem dus een stam duiven huist die bulkt van het talent.  

Ferry Porsche zorgde voor de kers op de taart in 2022

Een absoluut hoogtepunt in 2022 was ongetwijfeld ook het exploot dat Ferry Porsche (BE19-4057741) wist neer te zetten. Deze crack kaapte afgelopen seizoen namelijk op overtuigende wijze de nationale overwinning weg vanuit Souillac. Ferry Porsche is een product uit samenkweek tussen Dirk Deroose en het PEC te Knesselare in combinatie met het allerbeste wat het hok Jos & Jan Loobuyck uit Aalter te bieden heeft. Zoals de naam al doet vermoeden betreft het hier een afstammeling van de wereldberoemde Porsche 911 uit het PIPA ELITE CENTER. De nationale winnaar was daarbij trouwens zeker niet aan zijn proefstuk toe want zijn palmares was voordat hij alle registers opentrok op Souillac al van uitzonderlijk niveau. Zo zien we ondermeer in 2020 als jaarling enkel topprijzen op vluchten als Chateauroux, Argenton, Souillac, Tulle, ... ook La Souterraine (28° / 3.540 d.) en Brive (51° / 4.238 d.) bleken toen al een kolfje naar de hand van Ferry Porsche.

Als 2-jaarse ging deze crack gewoon op zijn elan door met prijzen per 10-tal of (veel) beter op Vierzon, Limoges, Chateauroux, Souillac, Argenton, ... op Bourges nipt geklopt in de sterke Union & Liberté club met 2° op 766 d. en 89° nationaal tegen maar liefst 34.311 oude duiven. Ook Chateauroux nationaal was terug top met 345° tegen bijna 25.000 concurrenten.

Toen kwam dus 2022 en opnieuw niets anders dan prijzen bovenaan de uitslagen op o.a. : Orleans, Bourges, Limoges en Gueret. De klap op de vuurpijl kwam er eind juli toen Ferry Porsche dus keihard uithaalde en de kroon op het werk wist te zetten door het winnen van : 1° in de club tegen 107 d., 1° Provinciaal 1.164 d., 1° Zonaal 1.594 d. en 1° Nationaal Souillac 4.476 duiven. 

Ferry Porsche, de nationale winnaar meteen na zijn exploot.

Een familie van winnaars

Het minste wat we kunnen zeggen over Ferry Porsche is dat hij uit een familie van winnaars komt. In 2019 stelde Dirk een koppel samen : de duiver (BE16-4129492) die een halbroer is van Zoom (de 2° nationale asduif KBDB op de fond) en dus ook een zoon van die geweldige stambeer namelijk Porsche 911 van PEC werd gekoppeld aan een Loobuyck duivin (BE17-4058275). Hieruit werden 4 jongen gekweekt die nu reeds 10 keer top 100 nationaal vlogen naast vele andere topprijzen.

Naast alle bovenstaande geweld van Ferry Porsche was dus ook zijn nestbroer (BE19-4057740) gelijktijdig naam aan het maken op de nationale wedstrijden. Deze was er als jaarling al als de kippen bij om te schitteren vanuit Souillac met 84° nationaal op 7.514 duiven. In 2021 was er dan uiterst hoogstaand werk met o.a. : 2° Toury op 485 duiven, Limoges nationaal met 59° tegen bijna 7.000 d. en opnieuw top op Souillac met 46° nat. tegen 4.144 d. In 2022 was er Limoges met 122° nationaal op 17.356 d. en ook nog als afsluiter van een keihard seizoen de 46° nat. op Libourne tegen meer dan 3.317 geselecteerde atleten. Zo komen deze 2 nestbroers in amper een paar seizoenen tijd aan 7 nationale top 100 noteringen waaronder dus de zege op Souillac 2022.

Maar niet enkel de broers uit dit koppel doen het schitterend op de nationals want ook het "zwakke" geslacht verdient ruimschoots hun strepen op de momenten van de waarheid. Beide zusjes (BE19-4057831) en (BE19-4057724) uit bewuste koppeling zijn al verantwoordelijk voor een lange rij topresultaten op de belangrijkste vluchten van de kalender. Onder hun tweetjes verzamelden deze dames ondermeer : 45° en 46° nationaal Gueret op 3.649 duiven, 53° en 123° nationaal Bourges tegen een 8.424 duiven, 133° en 349° nationaal Bourges op een massa duiven van meer dan 34.000 stuks ! Daarnaast was er voor de '831' nog een 56° nationaal Argenton op ruim 10.000 duiven. Terwijl ook de '724' Dirk Deroose een onvergetelijk moment bezorgde door met een 40° nationaal op Souillac kort na haar broer Ferry Porsche te eindigen die toen dus de 1° nationaal binnenhaalde.

de prachtige hokken van Dirk waar er al zovele successen op geboekt werden.

De toekomst lijkt verzekerd

Dirk Deroose die als CEO van een grote speler in de industriebouw weet dat er hard moet gewerkt worden om te kunnen oogsten, is ook in de duivensport van dit principe. De combinatie van een nauwe samenwerking met het PIPA ELITE CENTER en vervolgens een keiharde door enkel de uitslagen te laten spreken brachten zijn kolonie aan de nationale top. Ten huize Deroose werd er namelijk een stam duiven gevormd die altijd en overal hun mannetje weten te staan wanneer er gewerkt moet worden op de nationale wedstrijden. Met dergelijk kweekhok ziet de toekomst er wel heel bijzonder rooskleurig uit te Kruisem.