Overslaan en naar de inhoud gaan

Dirk Deroose (Kruisem, BE) teert op een unieke kweekstal

Een prachtig voorbeeld van kwaliteit boven kwantiteit is dit van de kolonie Deroose. Dirk legt de lat om een plaatsje in zijn kweekstal te bekomen de laatste jaren op een zodanige hoogte dat enkel het neusje van de zalm hiervoor in aanmerking komt.

In het afgelopen seizoen 2023 werd Dirk Deroose 1° Provinciaal Kampioen KBDB Oost-Vlaanderen op de zware fond. Ook in het klassement van de beenharde Rhone vallei wedstrijden vinden we hem terug als 12° Nationaal Kampioen. Naast enkele topnoteringen op vooral de internationale klassiekers spreekt vooral de enorme kwaliteit van het kweekhok te Kruisem tot de verbeelding. Als drukbezet zakenman is Dirk toch geregeld op zoek naar het allerbeste wat er in duivenland terug te vinden is. 

Het fenomeen van de zware fond verhuisde naar Kruisem

Een gouden zet was de aanschaf van Golden Ghost (BE14-3006213) bij Delrue-Vanbruane. In 2019 haalde dit vliegend fenomeen de titel van 2° Nationale Asduif KBDB grote Fond binnen met exploten vanuit Agen en St.Vincent. Maar meer nog dan deze titel spreekt zijn eigenlijke palmares tot de verbeelding. Tijdens zijn vliegcarriére ging deze geweldenaar door het leven onder de naam 'Klein Donker' en werd toen door vriend en vijand bestempeld als de beste grote fondduif ooit. Maar liefst 5 keer eindigde deze later als Golden Ghost genoemde duif in de top 50 nationaal op een zware fondwedstrijd!

10° Nationaal Agen 3.938 d. in 2019
15° Nationaal St.-Vincent 2.949 d. in 2019
23° Nationaal Agen 11.826 d. in 2016
48° Nationaal St.-Vincent 3.053 d. in 2017
49° Nationaal Perpignan 3.966 d. in 2018

Eens op het kweekhok bleek dat deze Golden Ghost ook als kweker over uitzonderlijke gaven wist te beschikken, laatste bewijs hiervan was dat in het afgelopen seizoen nog een zoon van Golden Ghost als 5° Internationaal Agen tegen 6.679 duiven werd afgevlagd. Deze New Golden Ghost is overigens uiterlijk zowat een dubbelganger van zijn beroemde vader ...  

New Golden Ghost : 5° Internationaal Agen in 2023

Nationale winnaars en KBDB Asduiven. 

Dirk behaalde in het recente verleden dankzij die enorme kwaliteit op zijn hokken overigens al een paar nationale zeges en enkele prachtige klasseringen in de KBDB kampioenschappen. Ook deze nationale winnaars alsook een klepper die zichzelf op het podium van het nationale KBDB asduifkampioenschap posteerde naar de kweekstal verhuisden was een weloverwogen beslissing. Daar maken deze crack's nu het mooie weer door het niveau nog verder de hoogte in te stuwen.  

Marcel (BE15-4073372) : 1° Nationaal Chateauroux en Ferry Porche (BE19-4057741) : 1° Nationaal Souillac weten sindsdien samen met meerdere van hun nazaten hun uitzonderlijke genen succesvol door te geven. Natuurlijk doet ook superduif Zoom (BE16-4153057) : 2° Nationale Asduif KBDB Fond meer dan zijn duit in het zakje. Als dergelijke kleppers van Dirk een plekje toebedeeld krijgen op zijn kweekhok is de kans op succes in grote mate aanwezig. Intussen bewijzen de resultaten van de nakweek van deze toppers dat zij het gekregen vertrouwen geenszins hebben beschaamd.

De hokken van Dirk Deroose waarop een uiterst zeldzame kwaliteit huist

Naast bovenvermelde sterkhouders is zeker ook Lady New Freddy (BE13-4039095) het vermelden waard als we het over beresterke kweekduiven hebben. Zelf won deze prachtduivin de 1° Zonaal op Bourges maar ook op kweekgebied toonde ze meteen haar uitzonderlijke klasse : als moeder van Zoom en dus ook meteen grootmoeder van een rij topduiven heeft Lady New Freddy overduidelijk haar stempel weten te drukken op de kolonie Deroose.

Naast zijn eigen bewezen toppers naar het kweekhok verhuizen was zeker en vast ook de samenwerking met het PEC (PIPA Elite Center) een voltreffer van formaat. Al jaren geleden nam de hyperambitieuze Deroose het besluit om ook te putten aan de unieke bron van het PEC. Dit was andermaal zo'n zet van het pure winnaarstype dat Dirk toch wel kenmerkt, en al snel werden hiervan de vruchten geplukt. De combinatie van zijn eigen winnaars die al enkele fenomenale exploten uithaalden met het allerbeste van de unieke PEC kwaliteit zorgt ervoor dat er te Kruisem momenteel een ongeziene kweekstal terug te vinden is. Dat er daar de laatste jaren al enkele huzarenstukjes te bewonderen waren toont aan de strategie van meesterkweker Deroose de enige juiste is : kwaliteit boven alles !