Dirk Deroose (Kruisem, BE) presteert op kampioenenniveau dankzij zijn unieke kweekstal

De hyperambitieuze Dirk Deroose bevestigde in 2021 zijn plaats aan de absolute top. De lat ligt op eenzame hoogte en enkel het allerbeste is goed genoeg om een plaats te bemachtigen in de kweekstal te Kruisem.

Dirk staat erom gekend van ook in het professionele leven enorm gedreven te zijn : iemand voor wie kwaliteit uiterst belangrijk is. In de duivensport trekt hij deze lijn met veel succes door en is de naam Deroose intussen synoniem geworden voor spetterend duivenspel. Nationale zeges, asduiven en een lange rij van grote titels sieren namelijk de stilaan imposante erelijst van deze kolonie.

Ook 2021 was opnieuw een seizoen van hoog niveau voor de Oostvlaamse superkampioen. Ondanks het drukke beroepsleven van Dirk waren er ook nu weer talloze grote zeges en knalprestaties te noteren te Kruisem. Zo zien we ondermeer overwinningen vanuit Limoges, Bourges, Toury, ... dat op zich is al uiterst sterk maar Dirk zoekt hierbij dan ook nog de sterke concurrentie op. Het is dan ook niet verwonderlijk dat we hem bovenaan terugvinden in meerdere gerenomeerde kampioenschappen. De bijzonder rijke kweekstal is hier zeker en vast verantwoordelijk voor, naast de strenge selectie die er natuurlijk wordt gehandhaafd. 

Marcel : superieure vlieger met o.a. 1° nationaal Chateauroux op zijn palmares

De laatste jaren heeft Dirk zichzelf dus overduidelijk tussen de groten van de duivensport genesteld. Naast eerder al de nationale zege vanuit Bourges te hebben behaald, sprong zeker en vast de 1° nationaal Chateauroux tegen ruim 20.000 duiven sterk in het oog. Een klinkende overwinning was dat met superduif Marcel (BE15-4073372).  

Marcel : 1° Nationaal Chateauroux

De naam Deroose stond ook al op podium tussen de KBDB asduiven 

Ook de 2° Nationale asduif KBDB Fond is een klepper die de naam Deroose mee op de kaart heeft gezet. Deze Zoom (BE16-4153057) is slechts één van de atleten die ten huize Deroose voor knalprestaties zorgde de voorbije seizoenen. Met een 7° en 30° nationaal op respectievelijk Limoges en Tulle tegen telkens zo'n 10.000 duiven posteerde deze klepper zichzelf dus op het nationale podium der KBDB asduiven.

Verder zien we ook de genaamde Quatro 3 (BE15-4073333) terug tussen de fine fleur van KBDB asduiven. Deze keer op de grote fond, want Quatro 3 presteerde het om daarin als 8° nationale asduif KBDB afgevlagd te worden met knalprestaties op Agen en Narbonne. Een typische Deroose duif : sterk tot en met de zwaarste discipline van de grote fond.

Een liefhebber als Dirk waarvoor enkel het allerbeste amper goed genoeg is kan het zich natuurlijk niet veroorloven van steken te laten vallen op gebied van kweken. Daarom ligt de focus bij Deroose erop om alleen iets van dergelijk niveau in te brengen. En wie "allerbeste" uitspreekt, die denkt in duivenland onmiddellijk aan een naam als New Freddy. Deze wereldberoemde duif die de titel van 1° nationale asduif KBDB in de wacht sleepte dankzij massa's topnoteringen en provinciale zeges hoeft geen verdere uitleg, ontelbaar zijn de hokken die al succes boekten met nazaten van dit icoon. Daarbij is New Freddy momenteel vooral gekend als één der vaandeldragers van PEC ... hoger kan namelijk niet gemikt worden! Maar Dirk beschikt over nog andere gouden kweeklijnen want ook zijn alomgekende stamduif Picsou zette al handenvol kinderen en kleinkinderen op de wereld die vooral op fond en grote fond het mooie weer weten te maken op vele tophokken. Een product van het neusje van de zalm van bij Chris Hebberecht. Ook bij Andre Van Herzeele uit het naburige Nazareth deed Dirk de gouden zet om diens nationale winnaar vanuit Argenton én beide ouders van deze superieur aan te schaffen. Een beslissing die hem beslist geen windeieren heeft gelegd want in combinatie met hogergenoemde namen werd dus plaats genomen tussen de grootste hedendaagse kampioenen. 

Picsou : één der stamberen van de kolonie

De honger naar kwaliteit van Dirk is moeilijk te stillen en zo komt het dat ook de categorie zware fond meer en meer aandacht krijgt. Vooral het superkoppel : Golden Ghost (2° nat. asduif grote fond) x Queen Rosanna (dochter 1° nationaal Barcelona NL)  blijkt uit kwaliteit met een grote K te bestaan. Als men daarnaast weet dat deze kolonie verder ook nog kan beschikken over de fenomenale lijn van supervedette Niels en zijn nazaten (1°, 5°, 9°, ... op nationaal gebied) dan ziet de toekomst er wel uiterst bijzonder rooskleurig uit te bij deze Oostvlaamse kampioen.

De fraaie hokken te Kruisem