Diamond games bij Bart & Nance Van Oeckel (Oud-Turnhout,BE): game, set, match

Als dreamteam hebben ze het goed voor mekaar, 4 handen op één buik. Zo slagen ze erin om fantastische resultaten neer te zetten met prachtige duiven op hun hokken. De resultaten zijn er nu al maar hebben zeker de ambitie om dit op z'n minste te gaan evenaren en zelfs beter te gaan doen. Even een korte kijk op hun toekomst....

Dreamteam

Bart zonder Nance of Nance zonder Bart, het zou niet hetzelfde zijn. De verzorging van de duiven is dan ook een gemeenschappelijk doel en of Bart de duiven binnenroept of Nance, het maakt geen verschil.  Beiden zijn ze er gedreven in en doen ze dit met evenveel plezier en passie. Sinds 2001 hebben ze jaar na jaar hun hokbestand uitgebreid, aanpassingen gedaan, getest en gespeeld. Het is niet zo dat Bart en Nance hebben kunnen verder bouwen op het hokbestand van vader Jan Van Oeckel daar deze laatste in '94 een volledige verkoop heeft gedaan wegens een verhuis en Bart op die moment niet zelf met de duiven speelde. Bart wou toch starten als melker maar zag het alleen niet zitten als bakker zijnde en had de hulp ingeroepen van Jos Vissers die als hokverzorger bij de familie Van Oeckel terecht kwam.  Jos wou enkel komen als hij zijn eigen duiven mocht meebrengen. Zoveel plaats was er niet maar Bart was wel geïnteresseerd in de 14 à 16 Geerinckx-duiven die hij had. Zo komen ze dan ook aan hun topkweker, Zwarte Diamant, die één van deze duiven was.  Met alle gekende resultaten als gevolg. Nationale en provinciale overwinningen, een Olympiadeduif, ...en natuurlijk heel wat gewonnen kampioenschappen, ze hebben het allemaal al mogen meemaken. Menig één zou op z'n lauweren gaan rusten en al tevreden terugblikken op zo'n duivencarrière. Niet bij Bart en Nance Van Oeckel, nee, het zijn ondernemers in hart en ziel en willen niet bij de pakken blijven zitten. Stilstaan is achteruit gaan. Er worden dus heel wat toekomstplannen gesmeed en hebben al een tipje van de sluier gelicht.


Het dreamteam Bart&Nance Van Oeckel met de jongst afgezette garde

Diamanten en tennis, Diamond Games

Door het jarenlange testen, kweken, matchen zijn ze in Oud-Turnhout niet enkel gezegend met 1 stamlijn maar met 2 nl. de diamanten-lijn en de tennislijn. De diamantenlijn heeft als stamvader 'Zwarte Diamant (BE05-6054296)' en de tennislijn heeft als stamvader 'Lendl (BE09-6349640)'. De zwarte diamant is vader van o.a. Miss Poznan (olympiadeduif), F16 (1st Nationaal La Souteraine),... en Lendl is vader van o.a. Kournikova (BE11-6130581), Sharapova (BE11-6126022), Nadal (BE11-6126250), enzovoort... Voor alle uitslagen en nakomelingen van deze 2 toppers verwijs ik graag naar de reportage van januari 2014 waarin uitvoerig wordt ingegaan op de resultaten en pedigrees. Klik hier voor de reportage: 2013 is het jaar van de internationale doorbraak voor Bart en Nance Van Oeckel (Oud Turnhout, BE).


Stamvaders 'Zwarte Diamant' en 'Lendl'

Daar beide stamvaders zich ondertussen al bewezen hebben kan je zien aan de volgende resultaten: klik hier voor resultaten diamantenlijn en klik hier voor resultaten tennislijn. Vanaf dit jaar zullen deze 2 lijnen ook tegen mekaar worden gekruist. In de tenniswereld zorgt de combinatie van diamanten en tennissen alvast voor succes met de gekende Diamond games in Antwerpen. Hopelijk slagen Bart en Nance hier ook in en lukt het hen om er parels uit te kweken. 

Toekomst

Zoals al aangegeven staan er een aantal veranderingen te gebeuren in Oud-Turnhout. Bart en Nance waren namelijk al enkele jaren op zoek naar een groter huis, met 3 opgroeiende dochters is dit wel nodig, en hebben dit eindelijk gevonden. Ze blijven evenwel trouw aan hun heimat en verhuizen maar enkele kilometers verder, nog steeds in Oud-Turnhout. Verhuizen met duiven is niet zo evident en er moest dus over nagedacht worden. Normaal starten ze het seizoen met een 250-tal jonge duiven, deze zullen nu opgesplitst worden met als gevolg dat ze met een 150-tal zullen spelen op de huidige locatie en dat de overige 100 al naar de nieuwe locatie zullen gebracht worden. De verhuis wordt dus gepland na het vliegseizoen, ergens eind augustus-begin september. De jonge duiven die al op de nieuwe locatie zitten worden enkel opgeleerd en zullen niet meedingen in wedstrijden. 

Nog een nieuwigheid naar de toekomst is dat ze niet enkel meer op de afstanden van 500 tot 700km zullen spelen maar ook van 700 tot 1000km. Hiervoor zullen ze 2 aparte vliegploegen kweken. Er zullen dus kwekers zijn die de 500 tot 700km duiven voortbrengen en kwekers die de 700 tot 1000km zullen kweken. Ze beseffen dat ze zich hiermee veel werk op hun nek halen maar dit hebben ze er echt voor over, samen sterk is ook hier weer het moto. Om te kunnen voldoen aan al de andere verplichtingen dat ze hebben zoals het voorzitterschap van de fondclub in Oud-Turhout, de belangen behartigen in hun bakkerszaak en 3 meiden grootbrengen, zullen ze wel samenwerken met een hokverzorger die hen zal bijstaan in al die drukte.

Bart is ondertussen ook al volop bezig om zich te informeren wat de laatste nieuwigheden zijn betreffende het bouwen van 'het perfecte hok' op de nieuwe locatie. Als je toch helemaal nieuw kan beginnen is het de uitgelezen kans om te proberen het van de eerste keer goed te doen. Dat dit zich nu al de nodige stress met zich meebrengt is niet te verwonderen. Gelukkig is het een koppel dat hard kan werken maar ook graag hard en graag kan feesten. De ideale manier om deze stress van zich af te schudden en verder te kunnen. Het lijkt of ze alles goed voor mekaar hebben en mekaar goed in evenwicht kunnen houden. 

Safety first

Iedereen heeft kunnen lezen dat Bart en Nance ten prooi zijn gevallen aan dieven waardoor een deel van hun kwekers ontvreemd zijn. In navolging hiervan zijn niet alleen de alarmsystemen uitgebreid maar is er ook versterking gekomen nl. de smos, een mooie herder met geweldige bewakingskwaliteiten. Momenteel gaat Nance met Smos naar de hondenschool en ziet hij er nog niet echt angstaanjagend uit maar eens uitgegroeid tot een volwaardige waakhond zijn de dieven bij deze gewaarschuwd om weg te blijven of van dichtbij kennis te maken met de Smos. Een extra troef van de Smos is dat hij de jongen helpt trainen, van zodra ze op het gras gaan zitten jaagt hij ze weer op. Twee vliegen in één klap noem ik zoiets.


De 'Smos', bijna klaar voor het grote werk