Devroe-Van Gaver-Vandeputte Johan, Tom en Rudi (DVV Pigeons) (Moortsele, BE) hadden met André de beste jaarduif Fond 2015 (3 prijzen)

Op André (BE14-4102124) stond dit jaar werkelijk geen maat. Na een fantastische start vanuit Montélimar en Brive won hij zowaar nog nationaal vanuit Jarnac. Hij prijkt daardoor helemaal bovenaan de PIPA-ranking 'Beste Jaarduif Fond (3 Prijzen)'.


DVV Pigeons met Marnik Van Gaver, Johan De Vroe, Tom Van Gaver en Rudy Vandeputte

BE14-4102124 André: 1e Nationaal Jarnac Jaarse (4.557 duiven) en winnaar PIPA-ranking 'Jaarlingen Fond (3 Prijzen)'


BE14-4102124 André


Het oog van BE14-4102124 André

André zat zeker en vast in de forme van zijn leven toen hij de nationale vlucht vanuit Jarnac won. Hij won niet alleen tegen 4.557 jaarse duiven, hij was ook nog eens de snelste van het hele contingent van 8.436 duiven. Ook de weken voordien waren haast subliem te noemen:

11/7 Brive    Lok.  202 d. 2
         Zone 3.405 d. 26
         Nat. 9.049 d. 118
27/6 Montélimar Zone  164 d. 1
         Nat. 1.512 d. 12

Klik hier voor zijn volledige palmares. Het volledige artikel dat verscheen over de nationale overwinning van André lees je hier.

Bovenstaande prijzen zorgden ervoor dat André helemaal bovenaan de PIPA-ranking prijkt als beste jaarse duif op de fond met drie prijzen.

Neem de volledige PIPA-ranking hier onder de loep.

Met de nationale overwinning vanuit Jarnac en de zonale overwinning vanuit Montélimar, werd André ook de 4e Nationale Asduif Fond Jaarse KBDB 2015. Toch schuilt er een apart verhaal en een leuke anekdote achter het succes van André. Tom Van Gaver vertelt zelf:

"André was niet echt de favoriet op het hok voor het seizoen. Ik had heel veel moeite om hem tussen de lijntjes te laten lopen. Hij zit op mijn B-hokje, waar hij tijdens de wintermaanden vier à vijf bakken wou innemen. Uiteindelijk heb ik hem kunnen bedaren, met veel moeite en soms hardhandig, want duiven moeten hier luisteren. Iedere duif heeft zijn karakter en benader ik afzonderlijk, mede daardoor is hij voorbeeldig aan het seizoen kunnen beginnen. Naarmate het seizoen vorderde en hij zich nog niet had gemanifesteerd op de zwarehalvefondvluchten, al vloog hij wel telkens prijs, en hij niet één van de favorieten was, besliste ik hem te reserveren voor Montélimar. Intussen was zijn buurman achtergebleven op een vlucht en had ik zijn onderbuur reeds verwijderd. Voor ze naar de fond gaan, wil ik dat er reeds streng geselecteerd is. Daarom laat ik de duiven achtereenvolgens volgende vluchten vliegen: twee keer snelheid, één keer halve fond en daarna zes à zeven zwarehalvefondvluchten (twee provinciaals en nadien vier à vijf nationaals). Het kaf is dan wel van het koren gescheiden. De betere duiven reserveerde ik voor Limoges, waarop heel erg sterk werd gepresteerd, en de twee andere waaronder André gingen naar Montélimar. Tijdens zijn weekje rust voor Montélimar had ik André de bak gegeven van zijn buurman waarna hij prompt twee uur vooruitvloog in de zone!"

"Ik besliste om hem de volgende week als trainingsvlucht 300 km te laten vliegen en hem klaar te maken voor Brive waar ik hem dan samen met de duiven van Limoges zou inkorven voor Brive. Op die Brive zat de wind echter helemaal west waardoor we gaan kans maakten op nationale topprijzen. Op lokaal en zonaal vlak werd terug een mooi resultaat behaald. Er kwamen twee duiven samen aan: André en, jawel, zijn bovenbuur die heel erg jaloers was over hoe André zich manifesteerde. Beide vlogen lokaal één en twee. Ondertussen was er nog een andere jaarling die zich op het hok liet gelden: de bovenbuur (schuin boven) van André. Ik moet u niet zeggen dat de sfeer er serieus in zat op het B-hokje en de een duidelijk niet wou onderdoen voor de ander. Dan was er nog een andere bovenbuur die het erg goed deed: Small Rudi, in de PIPA-rankings de 4e Beste Duif Fond met drie keer top 100 nationaal."

"Na Brive was het vormpeil tijdens de week zo hoog dat er beslist werd de duiven terug in te korven voor Jarnac. André was met geen stokken uit de lucht te krijgen en vloog tijdens de trainingen samen met zijn bovenbuur ongeveer een half uur langer dan de rest. De rest trainde toen vlotjes 70 à 80 minuten op dinsdag. Dus op woensdag, de dag van inkorving voor Jarnac, zat de schrik er wel in om André uit te laten. Uiteindelijk kreeg ik hem net op tijd binnen en konden we inkorven. André ging als tweede afgegevene de mand in. Toen de duiven werden opgehaald door de transporteur en ik samen met de andere liefhebbers keek of de duiven goed en wel werden ingeladen, stak André, die met zijn zwarte en witte kleurt erg opvalt, zijn kop uit de mand en knikte naar mij. Een moment dat me steeds zal bijblijven. De lossing verliep niet echt vlot en Jarnac werd een heel moeilijke vlucht. We waren al ongeveer een uur voor de mogelijke aankomst van de duiven op post. Ik begon me op te jagen, want ik had 's avonds afgesproken met vrienden en wou dat de duiven op tijd en stond verzorgd werden. Helaas verschenen er maar geen meldingen op PIPA. Onze tractor stond nog buiten en mijn grootvader André had al tien keer gevraagd die binnen te zetten. Uiteindelijk zette ik de tractor binnen, want er waren toch nog geen duiven gekend op PIPA. Toen ik van de schuur kwam, zag ik een zwarte witpen toeren. André was thuis en er waren nog geen duiven gekend ... De rest van het verhaal is geschiedenis. André is genaamd naar mijn grootvader André Van Gaver en de kweker van de moeder André De Coene. Twee keer André dus."

Vader: De Valence BE12-4253572
Zelf 1e lokaal en 9e Prov. Valence 658 d., 97e Nat. St.-Vincent 3.037 d. en zoon van de Baluw BE10-4218862 (gekweekt uit een zoon van het stamkoppel Schonen x Schichtige … x Limbourgduivein 941/06) x Blauwwitpen BE08-4002546.

Moeder: Geschelpt De Coene BE11-4143356
Rechtstreeks André De Coene uit de Zoon Jumbo BE09-4029332 x Souterraine BE10-4112826 (53e La Souterraine 700 d.).
Bekijk hier de volledige pedigree van André.

2015 werd alweer een subliem jaar voor DVV Pigeons

Er werden niet minder dan één nationale en vijf zonale overwinningen behaald op de verschillende hokken van de tandem:

1e Nationaal Jarnac 4.557 jaarse duiven (snelste van 8.436 duiven; hok De Vroe-Van Gaver)
1e Nationaal Zone A2 Gueret oude 4.003 duiven (hok Rudi Vandeputte)
1e Nationaal Zone A2 Gueret jaarse 4.878 duiven (hok Rudi Vandeputte)
1e Nationaal Zone A2 Chateauroux II oude 3.150 duiven (hok Rudi Vandeputte)
1e Nationaal Zone A Montelimar jaarse 164 duiven (hok De Vroe-Van Gaver)

Ook in de nationale kampioenschappen KBDB 2015 werden schitterende resultaten neergezet met niet minder dan acht klasseringen:

3e Nationaal Kampioen Zware Halve Fond Jaarse KBDB
4e Algemeen Nationaal Kampioen KBDB
5e Nationale Asduif Fond Jaarse KBDB (met André)
7e Nationale Asduif Grote Halve Fond Jonge KBDB
11e Nationale Asduif Grote Halve Fond Oude KBDB
13e Nationaal Kampioen Halve Fond Jonge KBDB
14e Nationaal Kampioen Grote Halve Fond Oude KBDB
15e Nationale Asduif Fond Jaarse KBDB

De provinciale kampioenschappen KBDB Oost-Vlaanderen werden eveneens gedomineerd:

1e Algemeen Kampioen Oost-Vlaanderen
1e Provinciale Asduif Fond Jonge
2e Provinciale Asduif Fond Oude & Jaarse
2e Provinciale Asduif Halve Fond Jonge
3e Provinciale Asduif Halve Fond Oude
5e Provinciaal Kampioen Halve Fond Oude & Jaarse
6e Provinciaal Kampioen Fond Oude & Jaarse
6e Provinciaal Kampioen Halve Fond Fonge

Afsluiten doen we met enkele van de meest prestigieuze kampioenschapstitels:

1e Algemeen Kampioen OVV-FVOV 2015
1e Algemeen Kampioen Brugse Kampioenschappen 2015
1e Algemeen Kampioen AJD Beide Vlaanderen 2015
1e Algemeen Kampioen Fond Recht en Plicht Zottegem 2015
1e Algemeen Kampioen Zware Halve Fond Recht en Plicht Zottegem 2015

Daarnaast is DVV Pigeons ook in de PIPA-rankings talrijk vertegenwoordigd.

Grand cru-jaar

De André schoot de hoofdvogel af met een 1e Nationaal Jarnac en de hoogste plek in de PIPA-ranking van beste jaarse fondduiven. Met niet minder dan zeven klasseringen in de nationale kampioenschappen KBDB en een rits nationale, provinciale en zonale kopprijzen kende men op de hokken van Devroe-Van Gaver-Vandeputte een excellent jaar. Het bewijs van een subliem kweekhok en dito vliegploeg, twee ingrediënten voor een definitieve plaats aan de top van de (inter)nationale duivensport.