Desutter Linda - Het "sprookjesseizoen" anno 2008

Linda Desutter uit Pittem
1e Nationaal Kampioen KBDB kleine halve fond jongen.<br>
1e Super Cup Midfond Beide-Vlaanderen jongen<br>
3 x 1e Ablis - 1 x 1e Blois - 3 x 1e Tours - 1e St Junien - 1e Gueret…<br>
en nog zoveel meer…<br>

De nationale titel in de kleine halve fond voor jonge duiven was voor Linda en haar man Rik Capelle "de" bekroning voor een reeks uitstekende seizoenen op rij. Seizoenen waarbij zij een resem aan kampioenentitels bij elkaar wisten te spelen, waarbij er echter tot vóór 2008 net twee van de zo fel begeerde ontbraken. Ten eerste een nationale titel en ten tweede de Super Cup Midfond der Beide Vlaanders…..
In 2008…. werd hun droom echter werkelijkheid , want naast eerste prijzen, asduiftitels en vooraanstaande plaatsen in andere competities wonnen Linda en Rik de twee zo fel "verlangde" titels met klank…..
Het "sprookje" was geschied….."Nu is de cirkel inzake gewonnen kampioenentitels op de halve fond rond" vertrouwde Rik ons toe…..
Zij werden verder ook nog 1e in het kampioenschap halve fond jongen in de "Riddersclub van België", werden 2e kampioen in de "Vanrobaeys-competitie" van de "Duiven-Krant", zijn 3e kamp. in de "Duivenblad-competitie", hadden de 1e asduif zware halve fond in Fondclub Beveren-Roeselare, de 1e asduif halve fond in de "Wittepenne 2000", enz….. "

Een nieuwe start in 1998 !
Rik erfde de duivenmicrobe bij manier van spreken in feite van zijn vader, destijds een fervente en gevreesde vitesser.
In 1976 na zijn huwelijk met Linda werd gespeeld op het huidig adres, maar door tijdsgebrek (beiden gaan werken) werd de duivensport na een aantal seizoenen effen opzij geschoven.
Na 12 jaar onderbreking werd in 1998 een nieuwe start genomen. Het jaar daarop ('99) wonnen zij zo waar al 7 x 1e met de jonge duiven op snelheid om het jaar nadien al over te schakelen naar de halve fond met heel wat knappe resultaten op regionaal vlak als gevolg. " Op provinciaal vlak ( Rik legt de lat altijd bijzonder hoog !!) echter klokten we telkens een kwartier tot twintig minuten na de grote kanonnen, zoals een Gaby Vandenabeele en de gevreesde ex-tandem Cools-Blancke" : zegt Rik. " Daarop zweerden we dat dit geen twee jaar meer zo verder kon en we gewoon alles zouden opruimen. Sommigen verklaarden ons zelfs voor gek, maar zij wisten toen niet dat wij al serieus aan het investeren waren in topkwaliteit en waar hebben wij ze gehaald….juist…..ja…..grotendeels bij de 2 voormelde (zeg maar eerlijke) concurrenten en grote kampioenen".

De investeringen wierpen hun vruchten af !
In de laatste 6 jaar : 9 asduiven !!

In 2001 werd verdomd sterk gespeeld en wonnen Rik & Linda ondermeer het mooiste en grootste kampioenschap dat er toen te winnen was, namelijk dat van de "Interprovinciale".
In 2002 en volgende jaren bleven de prestaties zich in stijgende lijn opvolgen, met echter een dipje in 2007 door de vogelgriepperikelen en de daaropvolgende georganiseerde (rampvluchten ) uit Heidelberg voor de Westvlaamse duiven waarbij de betere jongen uit dit seizoen verspeeld werden of dagen later totaal kapot hun thuishaven bereikten.
Onderhand werden tot op heden alle grote kampioenschappen gewonnen en is de naam van het hok "Linda Desutter" een begrip geworden in de kustprovincie. "Dat wij in de voorbije seizoenen reeds een handvol crackduiven gekweekt hebben , is dan op zichzelf ook niet zo verwonderlijk " vervolledigt Rik zijn betoog….." De klasse die we destijds aangeschaft hebben en…..nog blijven aankopen….komt duidelijk aan de oppervlakte ! ". "De laatste zes jaar bijvoorbeeld kweekten we niet minder dan 9 asduiven ….en …. niettegenstaande we er serieuze bedragen voor konden krijgen, hebben we aan de verleiding kunnen weerstaan om die te verkopen. Nee…..jong…..die verhuisden allemaal naar ons kweekhok. Grootmeester Sylvère Toye heeft mij ooit gezegd…."Asduiven komen uit asduiven" ……bijgevolg…. zijn wij dan ook bijzonder fier op wat er op ons kweekhok zit "…aldus Rik.
Er zitten momenteel 21 kweekkoppels waaronder meerdere asduiven en uitstekend kweekmateriaal waarvan de gemiddelde leeftijd nog geen 3 jaar is .

Er veel voor doen is een must !!
"Degenen die nu nog denken dat successen komen uit een flesje of uit een doosje zijn niet alleen de verliezers van vandaag maar ook de sukkelaars van morgen" : zegt Rik. "Wie 's zomers pas om 8 uur uit zijn bed kruipt, dan op zijn gemak ontbijt en de krant doorneemt vooraleer aan zijn duiven te beginnen is niet goe bezig !".
Om 7u30 reeds zit onze ganse kudde jonge duiven al op hun hok na de ochtendtraining ….of….hebben zij al een trainingsvluchtje van plusminus 50 kilometer achter de rug. Succes krijg je niet zomaar cadeau ! Trainen op zich is niet alleen belangrijk, je moet ze ook kunnen gezond houden en…..uiteraard terzelfdertijd beschikken over de goeie soort(en)." Het winnen van het nationaal kampioenschap zien we dan ook als een beloning voor onze inzet en voor de eerlijke bediening die we aan andere liefhebbers mogen aanbieden, waarmee we intussen met sommige warme vriendschapsbanden hebben gecreëerd."

Kan je ons ook eens één en ander kwijt over jullie manier van handelen!
Kijk….vóór het seizoen is er de verplichte paramyxo-enting, de enting tegen difterie en half april een 8-daagse kuur met Parastop(tegen paratyphus). Opdat we alle jonge duiven grondig wensen uit te testen worden ze op half weduwschap gespeeld. Alle jonge duivers koppelen we met oude duivinnen en omgekeerd voor de jonge duivinnen. Dit koppelen geschiedt na een 4-tal snelheidsvluchten, dan is er al een zogenaamde eerste selectie gebeurd. Jonge duivers broeden enkele dagen, jonge duivinnen komen enkel toe tot het "dragen" van wat nestvulling . Daarna wordt alles terug gescheiden. Het systeem van half weduwschap wordt aangehouden tot de laatste vlucht van het seizoen, gewoon omdat we een hekel hebben aan het nestspel naar het einde van het seizoen toe. Nestduiven trainen minder in tegenstelling met deze op half weduwschap waarbij ik zelfs soms de indruk krijg dat ze teveel trainen en teveel energie gaan verspillen.

Bij thuiskomst maken wij werk van 3 punten:
- suikerspiegel terug op peil brengen
- ontlasten van de lever
- zuurtegraad in de darmen terug op niveau brengen.

Produkten hiervoor zijn voldoende te krijgen in de handel. Het eventueel kuren tegen bijvoorbeeld thricho gebeurt pas in de daaropvolgende dagen . Het periodiek kuren tegen de meest voorkomende ziektes gebeurt : na het spenen, vóór het opdragen, na de 2e snelheidsvlucht en na de 2e vlucht verder dan Parijs + eventueel naargelang het verloop van de wedstrijden en de weersomstandigheden om de 3 à 4 weken. Eerlijk gezegd…..we hebben nog nooit zo weinig gekuurd als in het voorbije seizoen.
Onze jonge duiven zaten in blakende conditie en kwamen elke keer als "raketten" thuis. Nu de uitslagen liegen er niet om ! (zie verder). Vandaar dat ik in feite een heilige schrik had om hun forme naar beneden te halen door te kuren. Zo bleven zij "kuurloos" doorgaan tot de laatste vlucht uit Tours (eind augustus)…..vlucht waarvan ik zag dat bij thuiskomst de gekende "eindspurt" aan het aftakelen was …..alhoewel de uitslag toch goed was, scheen hun vechtersmentaliteit aan het wegdeinen.Daarom werd onmiddellijk het advies gevraagd aan dierenarts Piet Blancke, die een lichte tricho-besmetting vaststelde. De behandeling was individueel met als resultaat terug de 1e prijs uit Gueret en als eindresult : 1e -31e -31e -35e - 45e …..tegen 245d in de Fondclub.
Na het seizoen en de uiteindelijke selectie krijgen alle duiven af en toe zwavel of biergist (Ornehivero) en Sedochol op het graan .

Je sprak er over goeie soorten! Met wat voor basis zit je momenteel op het kweekhok !
"Je mag zeggen dat wij voor plusminus 80% de soort van Gaby Vandenabeele zitten hebben, hetzij rechtstreeks gehaald, hetzij via Rik Cools(Ruiselede) , hetzij via Dr Norbert Ally(Aarsele) hetzij via Dr Piet Blancke(Ruiselede). Stuk voor stuk hokken die met de Vandenabeeleduiven beresterk presteren.
Zo kan ik U bijvoorbeeld een koppel aantonen uit de Vandenabeele-collectie die al zorgde voor diverse knappe afstammelingen:
De 05-3176628 is bijvoorbeeld o.a. vader van de "Kleinen", van de "Number One-duivin" e.a. en die komt van bij Rik Cools.
Zijn vader is het "Blauw Wittenbuikske" 277/00 ( uit de topkweker "Golden Wittenbuik" 809/98 - zoon van de bekende "Wittenbuik" met de stamduivin " Françinne" 422/92).
Zijn moeder is 't Schoontje" 261/01 en komt uit de "Pol" 296/98 - lijn Picanol Vandenbeele- met "'t Superke": 049/97 - zus v/h fameuze "Bieke" en lijn "Wittenbuik en "Françinne" 422/92 .

De 01-3116204 is ons "Fietje Blancke", weer origine Vandenabeele via Cools-Blancke. Zij won zelf 1e Clermont 255d , de 5e Blois 339d, de 77e Blois 4032d, de 18e Chartres 461d, de 194e Argenton 2844d, de 71e La Souterraine 2078d en ontpopte zich op het kweekhok tot de stammoeder van het hok.
Is o.a. moeder van de" Kleinen" , de "Number One duivin", e.a. topduiven.
Zij heeft als vader : "de 108/00", op zijn beurt zoon van de "Pol" 296/98 met de "008": 008/97, een superduivinnetje en extra kweekduivin uit de lijn van de "Stier" en de "Groten" bij Vandenabeele.
Moeder van "Fietje Blancke" is de "433/98" en zij komt uit de "17": 317/90 ( zoon van de "Kleinen "Vandenabeele) met de "306/90", dochter uit de "Groten" van Gaby.

Eén van de afstammelingen uit beide topkwekers is dus de
"Kleinen"
06-3187603 met op zijn erelijst ondermeer:
1e Ablis 286d 30e Blois 551d 2e Nantes Fondclub 141d. en 2e interprov 1843d
1e
Poitiers 142d Fondclub en 6e interprovinciaal 1361d Enz……………
Deze Vandenabeele-origine werd verder aangevuld met enkele gerichte aankopen bij ondermeer Sylvère Toye , dan ook één duiver van bij Etienne Meirlaen ( afstammelingen zorgen al voor enorm goeie resultaten), één duiver van bij Godfried Vanderstichele uit diens formidabele "Lupo-soort" en een schitterende kweekduiver van Rik Dekeyser , plus ook één duivin van Pierre Vercaemst en dan onze eigen "Kanibaalsoort".
(De "Kannibaal" 3047058/02 was o.a. 3e asduif halve fond Beide Vlaanders en won 1e Blois 505d, de 2e Blois 1057d, de 1e Tours 267d, de 1e Tours 323d, de 26e Tours 2509d,enz….en ontpopte zich tot een uitmuntende overerver)."
"Ik ben eigenlijk fier op ons kweekhok, dat is mijn domein" zegt Rik. "Linda houdt zich het meest bezig met de jonge duivers. Op het kweekhok krijgen de meesten er 1 jaar, sommige 2 jaar de tijd om te tonen wat ze als kweker waard zijn. Blijkt dit naar mijn normen - en die liggen heel hoog - onvoldoende dan gaan ze er onverbiddelijk uit. Ik heb geen tijd en goesting om mij met de zogezegde pseudo-kampioenen bezig te houden. Geduld is misschien een schone deugd maar dan wel niet op mijn kweekhok. Voor sentiment is hier geen plaats, dit gaat immers steeds ten koste van rendement en dat laatste is nu juist wat men moet onder ogen houden.".

Wat cijfers uit 2008 !
09/06 Arras 480d: 4-8-17-22-23-25-26-27-28-29-30……………
15/06 Clermont 325d: 1-6-7-8-9-10-11-12-13-14-15-22……..
22/06 Clermont 322d: 3-4-5-7-8-10-17-21-23-24……
28/06 Ablis 152d : 1-3-4-7-15-17…….
05/07 Ablis 419d : 1-7-10-11-14-15-16-19-20-22-23…..
05/07 Blois 258d : 1-8-12-15…..
12/07 Ablis 237d : 1-3-7-9-…..
12/07 Blois 549d : 2-3-12-24-28-38-39…..
19/07 Blois Bev 626d : 4-10-16-37-51….
19/7 Blois Aartr 499d : 3-4-7-30……
19/07 Ablis 179d : 2-4-8-11-17….
02/08 Ablis 144d : 2-4-7…
02/08 Tours 532d : 2-7-10-11-25-36…..
09/08 Tours 268d : 1-19-22-26…..
09/08 Tours 317d : 7-9-14……
16/08 Tours 298d : 4-6-7-11…..
16/08 St Junien 137d : 1-26….
23/08 Ablis 186d: 1-12….
23/08 Tours 200d: 1-9…
23/08 Tours 266d: 1-13-15-18-23-30-33…..
08/09 Gueret 245d : 1-31-31-35-45…..

Op de halve fond is nu zowat alles bereikt zeker ?
"Binnen een paar seizoenen denken we eraan om over te schakelen naar de fond toe….in die zin zijn al enkele aankopen verricht. Ondermeer van Etienne Meirlaen, van Sylvère Toye, van Martin Mitchell, enz……. Het is nu éénmaal zó dat we de realiteit moeten onder ogen durven te zien en dat de toekomst meer en meer fondgericht is….Vandaar gaan we ons dus enerzijds meer richten op deze disipline en anderzijds zijn we het werkelijk "beu" om bijna elk weekend - met die west tot zuidwestenwind - op de provinciale vluchten te moeten opboksen tegen de oostkant…..Eén ding weet ik zeker : als de wind uit de westelijke richting komt dan ben ik ervan overtuigd dat onze duiven keihard hebben moeten vechten als leeuwen om zich aan de top te klasseren op die (inter)provinciale vluchten. Dat die aangeschafte fondsoorten iets in hun mars hebben blijkt al heel duidelijk. Na ingeteeld te zijn met de soort Vandenabeele, kunnen we afleiden uit de prestaties van die afstammelingen uit de voorbije 2 seizoenen met topprijzen uit o.a. Poitiers , Nantes ( toch plusminus 600 km), voorts St Junien en Gueret.
De test is dus meer dan geslaagd want 2 maal werd er begonnen met de 1e prijs uit Poitiers en 2 x met de 1e prijs uit Nantes, plus 1e prijzen op St Junien, Gueret, La Souterraine .We zijn dus goed op weg, alhoewel we goed beseffen dat de weg nog zeer lang is. Verder testen op de nationale vluchten wordt van nu af aan de boodschap om aldus een stevige basis te hebben om te kunnen starten met oude duiven……Dan zullen we hopelijk over meer vrije tijd beschikken….. Ons brugpensioen zit er zo stilaan aan te komen … Dus !! " Tot zover ons verhaal over Rik Capelle en Linda Desutter uit het landelijke en rustige Pittem zo ongeveer te situeren tussen Tielt en Roeselare in de kustprovincie ….
Sinds 1976 gelukkig getrouwd en altijd samen uit en samen thuis met en bij "hun" duiven…….
Onze hartelijke felicitaties !