Desmet-Matthys, Nokere

DESMET - MATTHYS - NOKERE
Een glorierijke naam, die in de eerste jaren na de oorlog 1940-44, zeer vlug beroemd werd onder de benaming Matthys-Desmet, toen Valeer Desmet nog tandem vormde met de vrij lang jong gebleven en bij hem inwonende Jules Matthys, schoonbroer van Valeer Desmet en broer van de zogekende "Marie", die altijd haar aandeel heeft opgestreken in de successen van Matthys-Desmet (haar broer en echtgenoot) - V. Desmet-Matthys (man en vrouw) en na het overlijden van haar goede echtgenoot, steun kreeg in haar ijverige postbode Roger en het nu verder doen onder de naam :

DESMET - MATTHYS
Deze kleine toelichting om erop te wijzen dat indien de namen werden gedraaid, toch nooit verouderden, en de duiven bleven waar ze altijd waren, en aan de uitbouw van de stam praktisch ook weinig werd veranderd.
Valeer Desmet heeft gedurende twintig jaar als een der grootste Belgische kampioenen op het podium gestaan en heeft tientallen in binnen- en buitenland tot kampioen gemaakt.

De door hem in het leven geroepen duivenstam is er een geweest die zelfs na het overlijden van de grote kampioen, ieder jaar kampioenen schonk.
Alles wat België na 1945 aan goede origine-duiven heeft gekend, werd bij Desmet-Matthys ingeschakeld voor de uitbouw van zijn stamhok. Valeer Desmet was een fijne kenner. Hij ging ze aan de bron halen zoals bij zijn debuut en toen nog minder bekende Theo Guilbert, waar ook Michel Nachtergaele zijn goed kweekmateriaal ging halen. Van Verstraete, Balgerhoeke (via Vandenweghe, Olsene), bij Oscar Devriendt te Moere, Hector Desmet, Geraardsbergen, Roger Vereecke, St-Lodewijk en nog wel een paar anderen.

Hij kweekte de snelle halve fondduiven tot 400 km, waarvan men gedurende verschillende jaren getuigde, dat zijn duiven de af te leggen afstand "van buiten" kenden. En wanneer het roer werd omgegooid en naar de fond en grote fond werd overgeschakeld, wonnen dezelfde duiven en hun afstammelingen eerste prijzen in provinciale, interprovinciale en nationale fondwedstrijden van 630 tot 1.075 km. Valeer Desmet kweekte als het ware de "Allround" duif. De moderne duif, de eerste en kopprijzen kon winnen over alle afstanden.

De hokleiding veranderde, maar de duiven bleven. Even kordaat als voorheen heeft Roger Desmet in samenwerking met zijn goede moeder "Marie" het werk van zijn vader en echtgenoot voortgezet en de duiven hebben intussen bewezen dat ze geleid door nieuwe handen, het even flink kunnen op gebied van kweek en wedstrijden.

Er zit in het hok Desmet-Matthys een vaste lijn. Wie aandachtig de slechts enkele stambomen overleest, zal vaststellen dat verscheidene basisduiven al maar door terugkeren. De huidige Desmet-Matthys-roem zit nog altijd vastgeankerd aan onvergetelijke duiven zoals :
- de "Oude Klaren",
- de "Oude Blesse",
- de "Oude Freule-duivin",
- de "Oude Sproete",
- de "Oude Sturen",
- de "Genaaiden",
- de "Rik",
- de "Schonen",
- de "Angoulême-duivin",
- de "Dikke Blauwe-duivin",
- de "Draaier",
- de "Kleinen",
- de "Jonge Sturen",
- de "Kapoen",
...enz...enz...

Het is duidelijk, de gehele geshiedenis van het ontstaan, uitbouw en grootse bloei van Desmet-Matthys-duivenstam, berust bij wel doordachte kruisingen uit duiven van diverse origines.
Maar op de keper beschouwd komt de werkelijke oorsprong van deze verscheidenheid terug naar de basisorigines, die anderen ook groot hebben gemaakt VOOR Desmet-Matthys zijn basishok vormde.
De getrouwe voortzetting van de geschiedenis van de Belgische Reisduif, of de waardevolle betekenis dat het vroeger en nu nog onmogelijk kan, zonder goede origineduiven.
Desmet-Matthys-duiven hebben klein en groot gelukkige dagen bezorgd !

Enkele der voornaamste basisduiven uit het wereldberoemde hok
Desmet-Matthys -Nokere :De wereldberoemde "Ouden Klaren" 3.060539/46