Derweduwen Albert & Luc & Dirk winnen Nationale vlucht uit Souillac (2003)


Derweduwen A.L.D. uit Zingem

 

Zingem : In de nabijheid van Oudenaarde, kwam dit weekend andermaal in het nieuws…

De Gouden Driehoek genoemd waar we op een goeie twee weken driemaal naar toe moesten voor een relaas over de Nationale winnaars die hier zomaar uit de lucht schijnen te vallen. Het kan geen toeval zijn…

Hillegem was het eerste bestemmingsoord, nadien Semmerzake en dus nu Zingem aan de beurt. Een mooie streek is het echter wel, met veel groen nog en graangewassen in een golvend landschap gelegen.

Eens in Zingem en de Weistraat gevonden ,leidde een betoverende smalle weg, in asvalt, langsheen grachten en struikgewas,op en neerlopend met veel bochten en kronkelingen ons naar het nummer 33, waar Zaterdag de 19 juli de eerste Nationaal uit Souillac werd geklokt.

Het is hier dat de familie Derweduwen woont, Albert en zijn zonen Luc en Dirk waarmede hij in tandem speelt.

Souillac een Nationale vlucht ingericht door De Belgische Verstandhouding, kreeg 8143 deelnemers aan de start. De Familie Derweduwen kregen hun duif thuis om 15:39u., die over een afstand van 685,481 kilometers een snelheid haalde van 1247,96m/m. Het verschil met de tweede is niet groot, maar voldoende om de zegebloemen binnen te halen.

Albert Derweduwen en zijn gevolg nu…Hem nog voorstellen gaan we niet meer doen, wel wat nadere uitleg geven .

Albert heeft tot bij zijn brugpensioen (1987) gewerkt bij Volkswagen in Vorst . Eens met pensioen is alle aandacht uitgegaan naar de duiven met de hulp van zijn vrouw en de twee Kinderen Luc en Dirk is hij erin geslaagd , om op zeer korte termijn ,tot een van de beste Hokken van Belgie uit te groeien en dit op de Lange Afstand.

In 1992 werd er 1ste en 2de Nationaal Cahors gewonnen…

In 1998 werd het 1ste Nationaal Pau en nu in 2003 is het Nationaal Souillac geworden waarmee ze hun, reeds rijkgevuld palmares,versieren. Met niet meer te tellen ereplaatsen op de Nationale en Internationale vluchten.

Het begon allemaal in de jaren ’60…met Gerard Van Hee uit Wervik. Derweduwen was bevriend met Gerard met het logisch gevolg dat er zoveel duiven naar Zingem verhuisden en dat allemaal uit het beste dat Gerard toen, destijds, onder de pannen had. Uit “De Sproete”, “De Patrick”, “De Motta”, “De Monsieur”, en de fameuze ijzerensoort.

In 1993 bekwam hij van Robert Dobbelaere twee fameuze duivinnen, waarvan een van hen, nl. “De Roberta,” nu ook de moeder is geworden van de 1st nationaal Souillac 2003.
Dat zijn de voornaamste lijnen…er zijn nog een paar andere kruisingen in de maak waarvan hij tot nu toe nog niet het rendement kent.

Het bestand : 35 tot 40 koppels kweekduiven die samen worden gezet eind november. Het lijkt een klein aantal i.v.m.(in vergelijking met) 120 weduwnaars die over twee grote hokken verdeeld zitten. Let goed op…hier wordt alleen gespeeld met weduwnaars.

Maar wat een hokaccomodatie kan je hier vinden?
Meters en meters rennen (volières), goed georienteerd en aan de voorkant volledig open, herbergen de weduwduivinnen voor een groot part van de week. De laatste drie dagen, voor een grote Fondvlucht, gaan ze echter in bakjes, kleine hokjes, naast mekaar, 120stuks.
Hier worden ze onder stoom gebracht met een rijk gevarieerde mengeling. De dagen voordien wordt niets anders dan gerst verstrekt.
Er wordt ook niet gekweekt met de weduwnaars. Deze worden gewoon rond de 20ste maart gekoppeld, mogen maximum een zevental dagen broeden en worden dan opnieuw gescheiden.
In de winter vliegen de duiven practisch nooit uit. De weduwnaars echter, eens bakvast (geldt vooral voor overgewende jaarlingen) gaan een drietal weken voor het koppelen naar de volière om ze nogmaals te zuiveren en klaar te maken voor het aankomende nieuwe vluchtseizoen.

Albert en zijn gevolg zijn niet alleen bekend voor hun Top uitslagen op de Nationale en Internationale vluchten. Ze hebben ook meerdere Asduiven gehuisvest :

Vielen hun ten deel :
2de Nationale Asduif K.B.D.B. 1997

3de Nationale Asduif K.B.D.B. 2002
5de Nationale Asduif K.B.D.B. 2001
7de Nationale Asduif K.B.D.B. 1992

De 1ste Nationaal Souillac nu, de « 4165342/00 », een licht geschelpte duiver, met een geeloog, een pracht van een duif,niet groot, maar ook niet klein, er zo’n beetje tussen in. Een gewillige duif met nog meerdere goeie vermeldingen achter zijn naam.
De vader van de Souillac is een zoon van de 1ste Nationaal Cahors in 1992 en de moeder is, zoals reeds gezegd , een rechtstreekse Robert Dobbelaere uit diens lijn van zijn “Blauwe As”.

Nog wat zinnigs nu… Tijdens het interessant gesprek met Albert en zoon Luc is mij opgevallen hoe in deze familie alles afgericht staat op de duivensport. Niets is er hier te veel of te zwaar, te heet of te warm als het maar ten goede komt van hun gevleugende vrienden.


Tuinhokken met platen in eternit…ik zou er nooit aan denken of er kunnen mee leven. Maar we hebben het nu zelf gezien en ondervonden…het is warm op deze hokken, maar dan weer niet zo warm dat het zweet je seffens van het lijf loopt. Nee…dat niet, het is e erder een dragelijke en aangename warmte die door de verluchting langs voor en langs boven onder controle wordt gehouden. De duiven vinden het er gezellig, het is hun aan te zien en het valt op hoe ze hun meester kennen als deze even zijn stem laat horen. En dat noemen we echt melken: nietegenstaande dat er 120 weduwnaars gehuisvest zitten kan je best aanvoelen wat een relatie er bestaat tussen de baas en de bewoners.

Albert Derweduwen uit Zingem, hij mag dan nog wonen in die Gouden Driehoek, wat de meesten zijn gaan bestempelen als een groot voordeel van ligging op de Nationale vluchten, hij blijft voor ons een kampioen met de grote “K”. Een man met ervaring , die alles overheeft voor zijn duiven en die heel wat lessen moet hebben meegekregen en geleerd van die andere Grootmeester en Kampioen “Gerard Van Hee” uit Wervik.

En met de volgende anecdode willen we ons relaas nu beeindigen.
Albert Derweduwen was een dag op bezoek bij Van Hee in Wervik. Wijl ze beiden wat over en weer praatten zei Gerard Van Hee plots :” Men zegt dit en men zegt dat wat je moet doen en laten als je weduwschap speelt; maar een ding is zeker, de meesten hebben schrik om hun handen uit hun mouwen te steken en gaan het langs de gemakkelijkste kant proberen. Wat je nu moet doen met de duivinnen van de weduwnaars, ik zal het je zeggen”, zei Gerard Van Hee. “DE DUIVIN NIET TONEN AAN DE WEDUWNAAR…IS GOED, MAAR ZE WEL TONEN IS TWEEMAAL ZO GOED.” Al weer stof om voor discutie...
The Lost Son.

User :