Derby Costa Del Sol bevestigt opnieuw met geslaagde 6e editie (update: foto & pedigree winnaar)

De OLR Derby Costa De Sol te Malaga, een éénhoksrace die reeds aan de 6e editie toe was. Ook deze editie werd opnieuw bewezen waartoe de organisatie en vele medewerkers in staat zijn.

De éénhoksrace Derby Costa Del Sol groeit elk jaar meer en meer, vooral wat betreft het aantal deelnemende teams. Zo schreven er zich voor deze editie 12% meer teams in dan vorig jaar. Er namen 1.200 duiven deel in 2018. Iets minder duiven dan vorig jaar, maar door de perfecte voorbereiding, verzorging en vele trainingsvluchten waren er in de finale nog meer dan 70% van de duiven in de race. Een heel mooi percentage,  waardoor er in de finale nog 827 duiven de felbegeerde winst in de wacht konden slepen. Kortom, de organisatie en vele medewerkers stelden alles in het werk, om van deze 6e editie en nog betere en grotere editie te maken dan het jaar daarvoor.

De Derby Costa Del Sol krijgt steeds meer naam in de wereld van de éénhoksraces. Je merkt aan alles dat de organisatie en de vele medewerkers alles in het werk stellen om de OLR elk jaar beter, groter en nog professioneler te maken. Dit in combinatie met de allerbeste zorg en condities voor de duiven. Vorig jaar had de organisatie werk gemaakt van een nieuwe locatie met een volledig nieuw uitgerust hok waarin alle faciliteiten aanwezig zijn, zodat de duiven in perfecte staat en conditie hun training- en wedstrijdvluchten konden aanvatten.

Dit jaar werden er veel meer trainingsvluchten georganiseerd dan vorig jaar. Zo bewijst de organisatie ook dat er tijd noch moeite gespaard wordt om de duiven in zo een perfect mogelijk conditie aan de start van de finale te krijgen. Verschillende trainingsvluchten werden bijvoorbeeld twee maal gevlogen, zodat de duiven meer kilometers in de vleugels hadden. Een perfecte zet van de organisatie want het resulteerde in het hoge percentage van het aantal duiven in de finale.

Inkorving

De inkorving vond dit jaar een dag later plaats dan bij de vorige editie. Op deze manier zaten de duiven minder lang in de mand dan het jaar daarvoor. De inkorving stond onder de leiding van Martha Van Geel van de FCI. De vele medewerkers hielpen bij het inkorven van de duiven. Elk duif, werd grondig gecontroleerd voor ze de mand in ging. Ook werd er op de vleugel van de duif een stempel gezet van de FCI. 25 duiven bedroeg het aantal toegestane duiven per mand. Daarna werd ook elke mand verzegeld met een FCI-zegel. Voldoende water mocht natuurlijk niet ontbreken in dit warme  weer. De inkorving verliep heel vlot en in een mum van tijd waren de 827 duiven in de vrachtwagen geladen. Die bracht de duiven naar Villajoyosa waar de volgende ochtend de duiven werden gelost voor de finale.

De finale

22 september 2018, de grote dag waarop iedere duivenliefhebber die duiven had ingestuurd naar uitkeek. De thermometer gaf bij lossing van de duiven, 23 graden aan. Geen wind en goed zicht. Onder deze condities werden de duiven zaterdagochtend om 07.40 u. gelost. De duiven stonden meteen voor een moeilijke keuze. Welke route zouden ze nemen? Langs de kustlijn, waarlangs ze tijdens de training- en wedstrijdvluchten vlogen en dus hoe ze het aangeleerd waren? Of toch tussen de bergen door? De kortste route voor de duiven, maar ook de zwaarste? De toenemende en steeds veranderlijke wind bepaalde ongetwijfeld mee de keuze van de route van de duiven. Het peloton werd door de wind richting de bergen geduwd. Dat maakte het tot een harde en moeilijke race. De vermoedelijke aankomsttijd van de duiven werd rond 14.00 u. geschat. Maar de weersomstandigheden brachten daar verandering in. Om 14.23 was het zover. De liefhebbers werden dol enthousiast bij het horen van het woord ‘Palomas’ dat door de gehele tent weerklonk. Maar liefst 6 duiven kwamen tegelijk aan. De toeschouwers keken in spanning toe welke duif als eerste over de antenne liep en renden meteen naar het scherm om te ontdekken van welke liefhebber deze prijsduif was. Daniel Krajcik werd de uiteindelijke winnaar van de spannende finale. Zijn winnend duifje met ringnummer SK18-01106-907 werd geklokt om 14:22:12,16 met een snelheid van 1.111,98 m/min. NL18-1816778 van Hok Reijnen Bolton werd tweede op 10 seconden,  gevolgd door ESP18-133521 van Tandem Gutierrez Lison op 21 seconden. In totaal werden er op de dag van lossing 35 duiven geklokt. Na afloop werden er nog enkele duiven van Winkie geveild en was het tijd voor de uitreiking van de trofeeën.

Bekijk hier de pedigree van de winnende duif van Daniel Krajcik.


De winnende duif SK18-01106-907 van Daniel Krajcik


Winaar van de OLR Derby Costa Del Sol 2018 Daniel Krajcik met zijn vrouw Andrea

Editie 7 Derby Costa Del Sol

Editie 6 is nog maar net achter de rug en de voorbereiding voor editie 7 is al in volle voorbereiding. Zoals elk jaar wil deze éénhoksrace steeds een stapje verder gaan en hun race naar een nog hoger niveau tillen. Vanaf volgende editie bestaat een team uit 7 duiven (4 duiven die reeds geactiveerd zijn en 3 reserve duiven). Terwijl voor deze editie 2018 een team nog bestond uit 3 geactiveerde duiven en 1 reserveduif. Zo zorgt de organisatie ervoor dat elke liefhebber die een team instuurt, meer kans maakt om te winnen. Ook besliste Javier Peral, de organisator van deze éénhoksrace, om het aantal kilometer van de finalerace in te korten tot 360 kilometer.

Tot slot

Wij willen eerst en vooral Javier Peral, de organisatie en de vele medewerkers feliciteren met deze hele mooie en geslaagde 6e editie. Zij hebben alles in het werk gesteld om er een geslaagde editie van te maken. We willen hierbij ook heel graag Javier Peral, Laura Garcia, Joey en de gehele organisatie en alle mensen die meehelpen aan deze éénhoksrace bedanken voor de uitnodiging en de gastvrijheid. Zij stellen alles in het werk om niet alleen de duiven, maar ook om de liefhebbers zelf in de watten te leggen.

We wensen de organisatie en medewerkers van deze éénhoksrace veel succes met de voorbereiding van de 7e editie van de Derby Costa Del Sol!