Delbaere-Sampers (Menen, BE) blijven scoren in de nationale kampioenschappen met de soort van Willy Vanhoutte

In 2015 werd de tandem Delbaere-Sampers 1. Nat. Kampioen Kleine Halve Fond jonge duiven. Ook in 2019 vinden we Filip en Eddy opnieuw prominent vooraan in de nationale klasseringen!


Eddy Sampers en Filip Delbaere vormen samen het succesvolle duo Delbaere-Sampers.

Met dit seizoen de titel van 3. Nat. Kampioen Snelheid jonge duiven KBDB en daarnaast ook zowel 4e als 8e Nat. Asduif Snelheid jonge duiven KBDB was 2019 andermaal een succesjaar te Menen. De duiven vlogen er werkelijk de pannen van het dak!

Leeftijdsgenoten Filip Delbaere en Eddy Sampers draaien al lange tijd mee in het duivenwereldje. Beide kregen de microbe mee via de familie. Bij Filip welliswaar via zijn schoonvader Antoon Doms. Een eerste samenwerking tussen beide heren ontstond nadat de eerste ronde van Eddy met succes naar Filip verhuisde. Dat duurde zo een aantal jaren totdat Eddy naar Lauwe verhuisde en op dat moment was de combinatie Delbaere-Sampers geboren. De taakverdeling is duidelijk. Het is vooral Filip die de verzorging van de duiven op zich neemt. Eddy bekommert zich over alle administratie.

Stam gebaseerd op duiven van Willy Vanhoutte

Jaar na jaar vooraan meedraaien in de provinciale en nationale kampioenschappen en asduifcompetities komt uiteraard niet vanzelf. Daarvoor heb je kennis van zaken nodig en uiteraard ook duiven met de nodige klasse. De selectie bij Filip Delbaere en Eddy Sampers is dan ook enorm streng. Die selectie begint al van bij het spenen. Wie niet vlot en mooi opgroeit kan het al meteen schudden. Ook bij de eerste keren dat de duiven echt beginnen te vliegen rond het hok is Filip meteen alert. "Jonge duiven die langer wachten om de lucht in te gaan dan het gros van hun hokgenoten, moeten er hier ook meteen uit", is Filip duidelijk. Ook op het kweekhok is er geen plaats voor sentiment. "Een jong dat sterk presteerde krijgt zijn plek op het kweekhok. Maar daarvoor moet er sowieso een oude duif wijken. Wie na 2 jaar dus nog geen goede nazaten kweekte, moet bijgevolg plaats maken, ongeacht de prestaties die deze duif neerzette", aldus Filip.

De duivensoort van Willy Vanhoutte (Wevelgem, BE) is goed vertegenwoordigd op de hokken van Filip en Eddy. Ook andere sterk spelende liefhebbers uit de streek zorgden de voorbije jaren vaak voor een kwaliteitsinjectie. Al was er bij die keuze voor versterkingen ook vaak een link met de duiven van het ras Vanhoutte. Deze gerichte versterkingen en het Spartaanse regime dat Filip van jongsaf aan hanteert, vormen de hoeksteen van de successen die in Menen de laatste jaren behaald worden op zowel snelheid als halve fond.

'Wittenbuik': 4e Nat. Asduif Snelheid KBDB jonge duiven

Het speerpunt van de ploeg jonge duiven 2019 in Menen was de Wittenbuik, BE19-3087317. In clubverband was hij het voorbije seizoen maar liefst drie keer goed voor de ereprijs. Met ook nog verschillende andere top-10 noteringen was de Wittenbuik bijna wekelijks terug te vinden in de kop van de uitslag. Wittenbuik kroonde zich dan ook tot 1. Prov. Asduif Snelheid KBDB jonge West-Vlaanderen en 4. Nat. Asduif Snelheid KBDB jonge.

Vader is Blue Prince, BE16-3110828. Hij is volle broer van 'Stijn', 1 van de duiven die in 2015 de nationale titel binnenhaalde voor Filip en Eddy.
Grootvader is 'Fidel', ook hij is een volle broer van 1 van de absolute toppers van Delbaere-Sampers: Froome. Froome won in    2013 niet 1, maar 2 provinciale vluchten van de WVOU! Geen gewone jongen dus.
Grootmoeder is de Stijn Van Laere duivin, BE10-4118981, een goede vliegduivin van Stijn Van Laere die via Bertrand Lambert op  de hokken in Menen terecht was gekomen.


Froome, BE13-3025410, pakte in juli 2013 twee keer de 1e Provinciaal Clermont tegen 11.480 en 14.897 duiven.

Moeder van de 4e nationale asduif snelheid is Witpenneke Vanhoutte BE15-3134036, rechtstreeks afkomstig van Willy Vanhoutte. Ze komt uit de beste lijnen van Willy. Grootvader is namelijk de Cipier, zelf 4 keer primus op Fontenay en ook goed voor o.a. 3. prov. Chateaudun 1.165 duiven. Grootmoeder is Dochter Glamour Boy van Willy Vanhoutte.

Bekijk hier de volledige pedigree van de Wittenbuik.

'Willy': 8e Nat. Asduif Snelheid KBDB jonge duiven

Zware concurrentie voor de Wittenbuik kwam van op eigen hok. Willy BE19-3087226 deed het evenzeer erg knap het voorbije seizoen met verschillende top-10 noteringen in de eigen club. Daarnaast won Willy ook de 1e provinciaal tegen 8.020 duiven. Daarmee deed hij even goed als zijn broer de 025/18 die voordien ook al 1e provinciaal Tours won! Zo'n seizoen levert uiteraard asduiftitels op. Willy werd afgevlagd als 8e Nat. Asduif snelheid KBDB jonge en 4e Provinciale Asduif Snelheid jonge West-Vlaanderen.

Zijn naam doet het al vermoeden, 'Willy' stamt af van de soort van Willy Vanhoutte uit Welvelgem. Vader is de 211, zelf verdienstelijk als vlieger en nu ook van grote waarde in de kweekstal. Grootvader is de 114, ook weer een kopvlieger op de snelheid. Grootmoeder is de Vanhoutte Duivin, rechtstreeks Willy Vanhoutte.

Moeder van de Willy is het Blauw Vanhoutte. Grootvader is Bliksem Vanhoutte, een fantastische vliegduiver bij Willy in Wevelgem. Grootmoeder is Dochter Bourges Demeester, een dochter van de Bourges van Marcel Demeester.

Hier kan je de volledige pedigree van Willy bekijken.

De te kloppen mannen op de snelheid in West-Vlaanderen

Nu Willy Vanhoutte door zijn leeftijd noodgedwongen de sport achter zich zal laten, lijkt het er toch sterk op dat de Vanhoutte-duiven ook in de toekomst verder de lakens zullen uitdelen op de snelheidsvluchten in West-Vlaanderen. De tandem Delbaere-Sampers heeft zich de voorbije jaren immers stevig aan de top gevestigd van het snelheidsgebeuren in de provincie West-Vlaanderen. Ook nationaal zijn het stilaan de te kloppen mannen. Dat toonden ze reeds in 2015 en ook in 2019 kan iedereen zien tot wat de duiven in Menen in staat zijn. Met nu al verschillende provinciale zeges, kampioenschapstitels en asduiven op het palmares zullen er de komende jaren vermoedelijk enkel nog maar meer trofeeën aan de prijzenkast worden toegevoegd!