Overslaan en naar de inhoud gaan

Deel 2 Meest Gelezen Artikels van 2013: extreme vreugde en extreem verdriet

Na het eerste deel van gisteren krijgt u vandaag het tweede deel van de meest gelezen artikels (inclusief vertalingen) op onze site.

Lees hier nog eens het eerste deel van de top 10.

5. Overlijden Kenji Schmitt schokt de duivenwererld

Begin september vernamen we het overlijden van Kenji Schmitt, een belofte in de duivensport van nog maar 26 jaar. Als een jongeling heengaat in de duivenwereld, is dat nieuws. De vele reacties onder het bericht toonden ook aan dat velen geschokt waren door het plotse heengaan van Kenji. Ongeloof, verbijstering, ... Woorden schoten tekort.

4. Te koop: het mekka van de duivensport

In april 2013 overleed Louis Janssen (zie verder), de laatste van de Janssen-dynastie. Het authentieke huis in Arendonk werd in november 2013 te koop gezet voor het luttele bedrag van 255.000 euro. De creativiteit van de duivenmelker kwam los onder het artikel: het huis moest geschonken worden aan de KBDB, PIPA moest het kopen en er een museum van maken, een wereldwijde donatieronde moest plaatsvinden om het gezamenlijk aan te kopen, ... Alle soorten voorstellen werden geopperd, maar niet uitgevoerd. 

Tot op heden is het huis nog niet verkocht. Het staat nog steeds te koop op de site van Immo 2000. Wie doet een bod?

3. Het overlijden van Louis Janssen op 16 april 2013: het einde van een tijdperk

Niet geheel onverwacht, de man was dan ook al 100 jaar, overleed dit jaar Louis Janssen. Met zijn dood kwam er een einde aan een mythe, wellicht het allergrootste en onovertroffen succesverhaal dat ooit in de duivensportgeschiedenis geschreven werd.

Vorig jaar was het overzichtsartikel van het einde van de Janssen-kolonie met 49.000 kliks het meest gelezen artikel op PIPA. Het overlijden van Louis bleef steken op 29.000, goed voor een verdienstelijke 3e plaats.

2. Verslaggeving van de South African Million Dollar Pigeon Race

Misschien maar een halve zilveren medaille, want dit artikel is er eentje dat wel een aantal keer geüpdatet werd en steeds terug bovenaan de homepage werd geplaatst. Het toont echter aan dat de bezoekers van PIPA belang hechten aan deze eenhokswedstrijd. De uiteindelijke winnaars waren Ton De Kovel & Henk Jurriens uit Nederland met Untamed Desert (NL12-1231153).

Onder het artikel kan u nog een sfeerverslag vinden aan de hand van de foto's in de galerij. 

1. Leo Heremans verkoopt z'n kolonie voor 4.346.500 EURO

Het evenement van het jaar, de verkoop van de volledige Leo Heremans-kolonie op 18 en 19 mei 2013, haalde de nationale én internationale pers. Op zowat alle continenten werd er geschreven over het fenomenale bedrag dat voor de duiven werd betaald. Het verslag van de veiling werd 48.500 keer gelezen en haalt daarmee goud in onze lijst van meest gelezen artikels van 2013.

Reeds op zaterdag 18 mei in de namiddag was het toen nog onovertroffen totaalbedrag van de Veenstra-veiling, gehaald op 29 januari 2012, aan diggelen geslagen. Om 13u30 was het sprookje uit voor zij die dachten dat ze Bolt mee naar huis konden nemen, want Mr. Gao uit China (foto hieronder) haalde z'n slag thuis. Voor 310.000 euro kocht hij de duurste duif ooit en daarmee verhuisde Bolt naar China.

Om 15u55 was de kaap van 2,5 miljoen euro gerond en het einde was nog niet in zicht. Rond 19u was de eerste veilingdag afgesloten en werd de 3 miljoen euro net niet gehaald. Niet getreurd, want op zondag 19 mei trokken nog enkele fortuinlijke kopers hun portemonnee open. Om 13u45 haalden we 3,5 miljoen, en zo'n 3 uur later werd de 4 miljoen gehaald.

Om 22u15 eindigde de veiling dus op 4.346.500 EURO met als laatste koop een late jonge duif 2012, broer van de Bolt, die voor 39.000 EURO naar Yong Lin in Nederland gaat. Opvallend - of toch weer niet? - was dat 9 van de 10 duurste duiven naar China of Taiwan gingen. Enkel de Nieuwe Olympiade bleef in Europa en verhuisde voor 210.000 euro naar de hokken van Hans & Evert-Jan Eijerkamp. Zij hebben daardoor het record beet van duurste duif ooit die binnen Europa verkocht werd.