Deel 1 Meest Gelezen Artikels van 2013: doping, fraude en successen

Voor het vierde jaar op rij maken we op het einde van het jaar een overzicht van de meest gelezen artikels (inclusief vertalingen) op onze site. Vandaag krijgt u de nummers 10 tot en met 6 te lezen. Morgen volgt de top 5.

Noot: deze twee artikels behandelen enkel de meest gelezen nieuwsberichten en reportages op PIPA. Daarin zijn geen vlucht- of veilingpagina's opgenomen. Mochten we deze ook in rekening brengen, dan had de top 10 er volledig anders uitgezien, met enkel de belangrijkste vluchten en veilingen. We zien dan ook duidelijk in onze bezoekersstatistieken dat topveilingen en het volledige vluchtseizoen van mei tot september het meeste volk lokt naar onze site. 

10. Doping in de Belgische duivensport

Een Zuid-Afrikaans dopinglab heeft in opdracht van de KBDB diverse stalen van Belgische duiven onderzocht op doping en positief bevonden. Men kon echter niet melden welke duivenmelkers betrokken zijn bij het dopinggebruik aangezien de stalen geanonimiseerd waren. De nationale pers had het echter verkeerd begrepen en schreef dat er cocaïne gevonden was. Het ging echter over cafeïne, een hemelsbreed verschil.

Dopingonderzoek bij de winnaars, zoals in het wielrennen gebeurt, heeft weinig zin aangezien er buiten cortisone niets wordt teruggevonden. De verboden producten werden quasi allen ontdekt in de stalen die werden genomen net voor de inkorving. Hoe de KBDB tot een dopingvrije sport wil komen kan u ook nog even nalezen in het verslag van de Algemene Vergadering van 23 oktober.

9. Yong Lin (Ter Aar, NL) scheert hoge toppen in de (voorlopige) WHZB-eindstand 2013

Yong Lin is de laatste jaren goed bezig: met voornamelijk Verkerkduiven speelde hij top in 2010, 2012 én 2013. Door het spel op weduwschap, een duidelijke visie rond voeding en medicatie en de hulp van zoon Jiabing eindigt Yong Lin met 5 duiven in de top 10 en is hij beste liefhebber WHZB 2013!

Vanaf 2014 zal vanop een nieuwe locatie worden deelgenomen aan de wedvluchten van de NPO. Kan hij bevestigen en eindigt hij volgend jaar opnieuw in deze lijst?

8. Nieuwe zones beroeren de gemoederen

Begin maart 2013 plaatst de KBDB kaartjes op haar website met de afbakeningen van de verschillende zones. De emoties laaien op en een lange discussie volgde onder het artikel. 17.000 views en 208 comments later was de storm gaan liggen.

7. Twee Nederlanders geschorst na inkorvingsfraude

Liefhebbers F.A.A. Strijker en M.J. Strijker-Muis werden begin september "per direct" geschorst na het bekendraken van inkorvingsfraude. Na het inkorven in het lokaal werden de duiven terug uit de mand genomen en ze gingen dus niet mee op het transport. Daardoor haalden ze een 3e en 4e plaats op de teletekstvlucht uit Morlincourt in Afdeling 10. De fraude kon plaatsvinden omdat de liefhebber, die heeft bekend, zelf aan de computer zat in het lokaal.

Later werd bekend dat F.A.A. Strijker een schorsing van 5 jaar kreeg, waarvan 3 jaar voorwaardelijk. 

6. PIPA Elite Center en Hugo Batenburg kopen samen de 1e Internationaal Barcelona

PIPA kondigde aan dat de 1e Internationaal Barcelona 2013, genaamd New Laureaat, van Luc Wiels samen met Hugo Batenburg werd aangekocht. Opmerkelijk omdat sinds 1996 nagenoeg alle Barcelonawinnaars naar Azië verhuisden. De New Laureaat presteerde ook sterk vanuit de Catalaanse hoofdstad in 2011 en 2012 waardoor hij ook de 2e beste Barcelonaduif in België is over de laatste 3 jaar.

Nog een leuk detail is dat New Laureaat een achterkleinkind is van Laureaat Barcelona, winaar van Barcelona 1995 en gewonnen door... RAC Gyselbrecht. 

Morgen presenteren we u het tweede deel met een spurtje naar de eerste plaats, het meest gelezen artikel van 2013.